1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanja aikoo estää kansanäänestyksen, tuhansia poliiseja Barcelonassa – "Katalaaneista tämä tuntuu miehitykseltä"

Poliiseja majoitetaan laivoilla, joista yksi on Looney Tunes-hahmoilla koristeltu Suomessa rakennettu alus.

Katalonia
Katalonian poliisi partioimassa Barcelonan ihmisvilinässä.
Katalonian poliisi partioimassa Barcelonan ihmisvilinässä.Quique Garcia / EPA

*BARCELONA *Hassunnäköinen alus kököttää Barcelonan satama-alueen laidalla. Konttisataman keskelle ankkuroidun matkustaja-aluksen kyljessä roikkuvat kaikkien tuntemat piirroshahmot.

Suomessa, Wärtsilän Turun telakalla vuonna 1980 valmistetun Moby-aluksen kylkiä koristavat Tipi-lintu, Repe-sorsa ja Kelju K. Kojootti. Nyt ne symboloivat Kataloniassa käynnissä olevaa kissa ja hiiri-leikkiä.

Loony Tunes-hahmojen koristamalla aluksella majoittuu nimittäin espanjalaispoliiseja, joita maan sisäministeriö on lähettänyt Kataloniaan estämään laittomana pitämänsä kansanäänestyksen.

Samalla Tipi-linnusta on tullut itsenäisyyttä haluavien katalonialaisten symboli, jonka vapauden puolesta on osoitettu mieltä niin kaduilla kuin Twitterissäkin tunnisteella #FreePiolin.

El Periódico -sanomalehden etusivu 29. syyskuuta 2017.
El Periódico -sanomalehden etusivu 29. syyskuuta 2017.Antti Lähteenmäki / Yle

Katalonian itsehallinto on riisuttu

Piirroshahmot ovat vain osa Espanjan hallituksen ja Katalonian aluehallituksen kärjistyvää kiistaa sunnuntain itsenäisyyskansanäänestyksestä. Espanjan hallituksen mukaan kansanäänestys on maan perustuslain vastainen. Se tekee kaikkensa, jottei äänestys onnistuisi.

Kataloniaan on lähetetty tuhansia poliiseja estämään kansanäänestys, aluehallinnon virkamiehiä on pidätetty, miljoonia äänestyslippuja ja -uurnia on takavarikoitu.

Poliisin majoitukseen tarkoitettu laiva Barcelonan satamassa 24. syyskuuta.
Poliisin majoitukseen tarkoitettu laiva Barcelonan satamassa 24. syyskuuta.Quique Garcia / EPA

Lisäksi Espanja on sulkenut Katalonian aluehallinnon rahahanat sekä asettanut Katalonian oman poliisin, Mossos d'Esquadran maan sisäministeriön alaisuuteen. Poliisi on määrätty estämään sunnuntain kansanäänestys muun muassa sinetöimällä äänestyspaikoiksi suunnitellut koulut.

Katalonian aluehallinto aikoo kuitenkin uhmata kieltoa järjestämällä äänestyksen. Uusia äänestyslippuja on printattu ja tuhannet aktivistit aikovat yöpyä äänestyspaikoilla, jotta poliisi ei pystyisi sulkemaan niitä.

Tuntuu kuin Katalonia olisi miehitetty

Katalonian itsenäisyyttä kannattavan kansallisrintaman (Assemblea National Catalana) tiedotuspäällikkö Adrià Alsana uskoo, että kansanäänestys saadaan järjestettyä.

– Meillä on yhä äänestyslippuja eivätkä Espanjan viranomaiset ole saaneet uurnia haltuunsa. Useat vanhemmat aikovat järjestää kouluilla viikonlopun aikana juhlia. Niiden avulla varmistamme, että äänestyspaikat pysyvät avoinna, Alsana kertoo.

Adrià Alsana.
Adrià Alsana.Antti Lähteenmäki / Yle

Hänen mielestään on järkyttävää, että Espanjan hallitus on lähettänyt alueelle tuhansia poliiseja.

– Meistä katalaaneista tämä tuntuu miehitykseltä. Se kertoo, ettei Espanjan hallitusluota Katalonian poliisiin, Alsana painottaa.

Itsenäisyysmieliset uskovat, ettei Mossos d'Esquadra puutu äänestykseen, vaan keskittyy ylläpitämään yleistä järjestystä. Katalonialaisten luottamus omaan poliisin on kasvanut Barcelonan elokuun terrori-iskun jälkeen.

Kärjistyykö Katalonian kriisin yhteenotoiksi?

Katalonian poliisi joutuu nyt tasapainottelemaan siihen luottavien itsenäisyysaktivistien ja oikeusistuimien määräysten välissä. Se on saanut jotkut pelkäämään, että kansanäänestyspäivänä saattaa syntyä erimielisyyksiä jopa eri poliisiryhmien välille.

Kataloniassa on nyt paikallispoliisi Mossos d'Esquadran lisäksi myös tuhansia valtakunnallisen poliisin ja puolisotilaallisen Guardia Civilin joukkoja. Espanjamielisen Sociedad Civil Catalanan johtoon kuuluva Manuel Miró ei usko, että tilanne kärjistyisi väkivaltaiseksi.

– Väkivallaksi tämä ei puhkea, sillä me katalaanit pystymme kuitenkin puhumaan. Meidän on nyt palattava yhteiseloon ja lain kunnioittamiseen, Miró sanoo.

Manuel Miró.
Manuel Miró.Antti Lähteenmäki / Yle

Hän korostaa Espanjan hallituksen tavoin, että sunnuntain kansanäänestys on laiton. Sen takia poliisin on toimeenpantava oikeuden päätökset ja estettävä äänestys.

– Olen yhtä paljon espanjalainen kuin katalonialainenkin. Minua loukkaa, että joku toinen yrittää kieltää minua olemasta espanjalainen, Miró korostaa.

Jos enemmistö sunnuntain kansanäänestykseen osallistuvista kannattaa itsenäisyyttä, aikoo Katalonian aluehallinto antaa itsenäisyysjulistuksen 48 tuntia äänestyksen päättymisen jälkeen. Espanjalaismielinen Miró ei usko, että niin tapahtuu.

– Jos niin tapahtuu, kyse on vallankaappauksesta. Koko äänestys on laiton, joten itsenäisyysjulistuskin olisi sitä.

Katalonian itsenäisyysmieliset eivät aio perääntyä. Perjantai-iltana itsenäisyysliikkeen kampanjointi huipentuu Barcelonassa ulkoilmakonserttiin.

– Me olemme väkivallaton, rauhanomainen ja demokraattinen liike. Emme aio mellakoida emmekä rikkoa ensimmäistäkään ikkunaa, itsenäisyysmielisten Alsina vakuuttaa.

Hän kuitenkin sanoo, että yksittäisiä yhteenottoja voi tulla jos Espanjan hallitus jatkaa provosointiaan.

Lue myös: Suomessa asuva katalaani pelkää itsenäisyysäänestystä: "Haluan jatkaa espanjalaisena, en halua rajaa serkkujeni ja itseni välille"

Lue seuraavaksi