Turpeennosto sujui heikommin kuin vuosiin – Toimitukset eivät vaarannu

Enegiayhtiö Vapo ei saanut kesällä talteen lähellekään tavoiteltua määrää turvetta. Asiakkaille ja lämpölaitoksille turve kuitenkin riittää.

turvetuotanto
Yrittäjä Tomi Ponsiluoma nostaa turvetta Kurikassa.
Juha Kemppainen / Yle

Päättynyt kesä oli yksi vaikeimmista turpeennoston kannalta. Energiayhtiö Vapon mukaan esimerkiksi Länsi-Suomessa talteen saataneen vain noin 60 prosenttia tavoitellusta turvemäärästä.

– Kyllä tämä yksi heikoimmista oli, sanoo Vapon Länsi-Suomen aluejohtaja Tommi Pihlajasalo menneestä kesästä.

– Jos vertaa viime kesään, joka sekään ei hirveän hyvä ollut, kesä oli hieman heikompi.

Huonoimpia alueita olivat Keski-Pohjanmaan turvealueet sekä Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärvi. Sen sijaan Alavudella ja Ähtärissä kesä sujui kohtuullisesti. Kaikkiaan turvetta nostettiin alueella vajaat kaksi miljoonaa kuutiota.

Alueelliset erot olivat suuret. Pohjoisessa ja idässä turvetta nostettiin paremmin, mutta silti koko maan turpeennostotavoitteesta saatiin kokoon vain 65 prosenttia.

Vaikeaa keväästä lähtien

Etenkin palaturpeen nostossa oli tänä vuonna hankaluuksia. Syynä oli routa, joka talven vähälumisuuden vuoksi pureutui syvälle ja jonka sulaminen otti keväällä aikaa.

– Kevät oli aika viileä. Kesä on olllut epävakaista ja syyskuussa on ollut oikeastan paras poutajakso, Pihlajasalo ynnää.

Syksyllä kautta ei voi kuitenkaan jatkaa kovin pitkään, koska aamukosteus kestää pitkälle päivään ja myös illasta kaste tulee aikaisin.

Huono kesä on jo kolmas peräkkäinen. Tästä huolimatta turvevarastot riittävät lämpölaitoksille ja muille asiakkaille, Vaposta vakuutetaan.

– Olemme mitoittaneet toimintamme niin, että pystymme asiakastoimituksiin ja -sopimuksiin vastaamaan erittäin hyvin, Pihlajasalo sanoo.