1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vauvat

Vauvan päivän sankari parkaisi: "Täältä tullaan"

Ensimmäisenä vauvan päivänä Satakunnan keskussairaalasta kuului ponnekas parkaisu. Pieni nakkilalaistyttö ilmoitti, että täältä tullaan. Vastasyntynyt sankari jaksoi nauttia huomiosta kahden tunnin ajan. Sitten hössötys sai riittää.

vauva kapalossa
Satakunnan keskussairaalan ensimmäinen vauvan päivän parkaisu kuului kello 12:38. Parin äänekkään tunnin jälkeen sankari nukahti sikeästi kapaloonsa.

Kapalon kätköistä kuuluu pientä, hentoa tuhinaa. Äitinsä sylissä uinuvalla pienokaisella on ikää vasta kaksi tuntia. Vaikka uni on sikeää, tarttuvat sormet tiukasti äidin sormen ympärille. Tässä on turvallinen olo.

Ihan hetkeen ei taida tämä tyttö tästä herätä. Sen verran rankat tunnit ovat takana.

Kello 12:38 kuului ensimmäinen parkaisu. Sitä ennen koko yö oli vierähtänyt erilaisia jumppaliikkeitä tehden.

Äiti kutsui yötä levottomaksi ja kivuliaaksi. Unesta ei ollut tietoakaan. Kun synnytys vihdoin aamupäivällä käynnistyi, ei siinä enää viivytelty. 40 viikon ja 5 päivän odotuksen jälkeen pieni tyttö oli vihdoin sylissä.

Ja ääntä riitti.

– Hän parkaisi, että täältä tullaan ja sen jälkeen sitä ääntä todella riitti. Tyttö itki ja pyysi ruokaa hyvin vaativasti. Hän oli varsin nälkäinen jo syntyessään, äiti Kadi Sikoniemi kertoo.

Täyden huomion vauva

Nakkilalaistyttö oli ensimmäinen, ja iltapäivään mennessä ainoa, joka syntyi tänään Satakunnan keskussairaalassa Porissa. Pieni tyttö saikin nauttia täydestä huomiosta Suomen ensimmäisenä vauvan päivänä.

Nuppineulat kuvaavat kyseisenä päivänä syntyneitä vauvoja. Tämän päivän sarakkeessa on Satakunnan keskussairaalassa vasta yksi nuppineula. Kuva: Katja Halinen / Yle

Suuria juhlallisuuksia synnytysosastolla ei kuitenkaan ole luvassa. Äiti toivoo, että tänään ehdittäisiin vähän levätäkin.

Isä, Henri Sikoniemi kertoo, että 2,5-vuotias isoveli pääsee vielä tervehtimään pientä nöpönenää, mutta muiden kanssa juhlitaan sitten myöhemmin.

Vauvan päivää on vietetty tänään eri puolilla Suomea muun muassa konserteissa ja erilaisissa lastentapahtumissa. VauvaSuomen käynnistämästä tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen.

VauvaSuomi on pro vauva -liike, joka toimii vauvojen yhteiskunnallisesti vaikuttavana etujärjestönä ja tuo esille vauvojen oman äänen.