Lapset pois aikuisten jonosta ja lastenlääkäri aina paikalla – Keski-Pohjanmaan keskussairaala ehti keskussairaaloista ensimmäisenä avaamaan lastenpäivystyksen

Kyse on aluksi kolmen kuukauden kokeilusta. Keski-Pohjanmaalla lasten ei tarvitse enää jonottaa muiden päivystyspotilaiden kanssa ja paikalla on aina lastenlääkäri.

lapset (perheenjäsenet)
Enni Alasimi on tullut äitinsä Johannan kanssa päivystykseen. Hänet tutki sairaanhoitaja Nico Jäväjä.
Enni Alasimi on tullut äitinsä Johannan kanssa päivystykseen. Hänet tutki sairaanhoitaja Nico Jäväjä.Juha Kemppainen / Yle

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa on avattu lokakuun alusta lasten oma ympärivuorokautinen päivystys. Aluksi se alkaa kolmen kuukauden kokeiluna. Vastaavaa lasten laajaa päivystystä ei ole vielä missään muussa Suomen keskussairaalassa. Ainoastaan HYKSin lastenklinikalla on toistaiseksi ollut laaja lastenpäivystys.

– Oikeastaan kaikki keskussairaalat pohtivat parhaillaan lastenpäivystyksen aloittamista, mutta nyt Suomen pienin maakunta aloitti sen ensin, nauraa lasten ylilääkäri ja projektipäällikkö Andreas Blanco Sequeiros.

Keski-Pohjanmaan kuntayhtymä Soite aloitti kokeilun valtion rahoituksen turvin. Rahaa on kuitenkin vain kolmen kuukauden kokeilulle. Myös ainakin Turku, Pori, Oulu ja Rovaniemi ovat jo päättäneet, että aloittavat lähivuosina lastenpäivystyksen.

Taustalla on huoli perheiden tyytymättömyydestä julkiseen terveydenhoitoon.

– Jos katsotaan kansallisesti, jo noin 40 prosentilla lapsiperheistä on yksityinen sairausvakuutus. Se kyllä kertoo meille, että he eivät ole tyytyväisiä palveluun, jota julkisella puolella tällä hetkellä tuotetaan, sanoo lasten- ja nuortensairaalan palvelualuejohtaja Heidi Pettersson.

– Onhan se aikamoinen epäluottamuslause julkiselle puolelle, huomauttaa Blanco Sequeiros.

Lapsille nopeammin oikeanlaista hoitoa

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on raivattu lastenpäivystykselle tilaa lastensairaalasta. Myös odotustila tehtiin käytävälle, jotta lasten ei tarvitse enää jonottaa aikuisten kanssa yhteispäivystyksessä.

– Toivomme, että uusi tila olisi heille nyt rauhallisempi ja turvallisempi paikka odottaa. Vaikka turvallisuus ei ollut pääsyy siihen, että tähän ryhdyttiin, totta kai myös se painoi vaakakupissa, Heidi Pettersson sanoo.

Lastenpäivystys Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa
Lastenpäivystys vakinaistettiin Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.Juha Kemppainen / Yle

Tärkein tavoite on, että lapsipotilaat pääsevät kiireellisissä tapauksissa nykyistä nopeammin päivystykseen ja heidät ottaa vastaan aina lastentauteihin erikoistunut sairaanhoitaja ja tarvittaessa myös lastenlääkäri.

– Lapsiin erikoistunut sairaanhoitaja tekee hoidontarpeen arvioinnin ja ohjaa eteenpäin lastenlääkärille. Tarkoitus on, että lapsi saa nopeammin oikea-aikaista hoitoa, Pettersson kertoo.

Päivystykseen pääsee ilman lääkärin lähetettä kotikunnasta riippumatta. Vaikka periaatteessa lastenpäivystys toimii Keski-Pohjanmaan maakunnassa, on uutta neuvontanumeroa tarkoitus tarjota myös laajemmalle alueelle aina Uudestakaarlepyystä Oulaisiin asti, sanoo ylilääkäri ja projektipäällikkö Andreas Blanco Sequeiros.

Lastenpäivystykselle on avattu oma neuvontanumero, joka on 06 826 4444, mutta kiiretapauksissa lapsen kanssa voi mennä Kokkolassa edelleen tuttuun yhteispäivystykseen, josta perhe ohjataan oikeaan paikkaan.

– Myös yhteispäivystyksen numeroa voi käyttää, ja hätätapauksissa pitää tietenkin soittaa hätänumeroon 112, muistuttaa palvelualuejohtaja Heidi Pettersson.

Kolmen kuukauden kokeilun jälkeen Keski-Pohjanmaan keskussairaala päättää, vakinaistetaanko toiminta. Blanco Sequeiros arvioi, että parissa vuodessa kaikki keskussairaalat ovat jollain tapaa aloittaneet lasten oman päivystystoiminnan.

– Se on selvästi suunta, johon mennään.