AP: Yhdysvallat varoittaa Kuubaan matkustavia turisteja ja vetää pois suurlähetystönsä työntekijöitä

Yhdysvallat varoittaa Kuubaan matkustavia turisteja "erityisistä hyökkäyksistä", joita on raportoitu tapahtuneen joissain kuubalaisissa hotelleissa.

Kuuba
Vanhanmallinen, sininen avoauto ajaa Yhdysvaltain Kuuban suurlähetystön ohi.
Yhdysvallat varoittaa Kuubaan matkustavia turisteja. Kuvassa Yhdysvaltain suurlähetystö Havannassa joulukuussa 2015.Yamil Lage / AFP

Uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan Yhdysvallat on määrännyt yli puolet Havannan suurlähetystönsä työntekijöistä lähtemään lähetystöstä diplomaatteihin kohdistuneiden "erityisten hyökkäysten" takia. Myös Kuubaan matkaavia turisteja aiotaan varoittaa mahdollisista uhista.

Yhdysvaltain viranomaiset sanovat kymmenten diplomaattien ja näiden perheenjäsenten kokeneen outoja oireita, kuten kuulon heikkenemistä, pahoinvointia ja huimausta. OIreiden syytä ei ole pystytty määrittämään. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat arvelleet syyksi jonkinlaista akustista hyökkäystä, mutta syytä ei ole pystytty selvittämään.

Aiemmin syyskuussa Yhdysvallat ilmoitti harkitsevansa Havannan suurlähetystönsä sulkemista. Suurlähetystö on avattu uudelleen vasta kaksi vuotta sitten maiden suhteiden kohennuttua.

Myös turisteja varoitetaan

Uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan Havannan suurlähetystö lopettaa viisumien myöntämisen. Lisäksi Kuubaan matkustavia turisteja aiotaan varoittaa mahdollisista hotelleissa tapahtuvista hyökkäyksistä.

Kuuba on kiistänyt osallisuutensa minkäänlaisiin iskuihin, eikä ole pystynyt selittämään oireiden syytä. Yhdysvallat ei ole suoraan syyttänyt Kuubaa, mutta ulkoministeri Rex Tillerson on muistuttanut maan ulkoministeri Bruno Rodriguezia maan velvollisuudesta suojella ulkomaisia diplomaatteja.

Lähteet: AP, Reuters