YK aloittaa tutkinnan ihmisoikeusloukkausista Jemenissä

Länsivallat ja arabimaat pääsivät sopuun kansainvälisen asiantuntijaryhmän perustamisesta.

Jemen
mies katselee raunioita Jemenissä
Saudi-Arabian ilmaiskun jälkiä kesäkuussa Sanaassa Jemenissä. Jemeniläisten mukaan iskussa kuoli neljä siviiliä.Yahya Arhab / EPA

YK perustaa asiantuntijaryhmän, joka tutkii kaikki väitetyt ihmisoikeusrikkomukset sisällisodan repimässä Jemenissä ja selvittää niihin syyllistyneet toimijat.

Länsivallat ja arabimaat pääsivät pitkien neuvotteluiden jälkeen sopuun esityksestä, jonka Jemen hyväksyi perjantaina YK:n ihmisoikeusneuvostossa.

Hollannin delegaation edustaja sanoi puheenvuorossaan, että riippumaton tutkinta on välttämätön, jotta rankaisemattomuuden noidankehä Jemenissä saadaan katkaistua.

Nyt hyväksyttyä ehdotusta on luonnehdittu kompromissiksi Saudi-Arabian ja EU:n välillä. Osa EU-maista vaati korkeimman mahdollisen tason YK-tutkintaa sotarikoksista, mutta tämä vaatimus poistettiin lopullisesta päätöslauselmasta. Saudi-Arabia halusi Jemenin omaa kansallista selvitystä väitetyistä ihmisoikeusrikkomuksista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan on kerrottu tukeneen kompromissiratkaisua.

Saudi-Arabian johtama arabimaiden liittouma on tehnyt ilmaiskuja Jemenin huthi-kapinallisia vastaan vuodesta 2015 lähtien. Osa iskuista on vaatinut siviiliuhreja.

Maailman terveysjärjestön mukaan yli 8 500 ihmistä on kuollut Jemenin yli kaksi vuotta jatkuneessa sisällisodassa.

Lähteet: AFP, Reuters