Brasilian entinen presidentti kiistää korruptiosyytteet ja etsii sympatiaa – tällä kertaa Suomesta

Syrjäytetty presidentti Dilma Rousseff syyttää vastustajiaan ajojahdista

Brasilian politiikka
Dilma Rousseff nojaa seisoessaan kahteen tuoliin.
Dilma Rousseff.Mikko Koski / Yle

Brasilian entinen presidentti Dilma Rousseff on tottunut hakemaan sympatiota maansa rajojen ulkopuolelta.

Vuosi sitten kesällä Rousseff kiersi kiivaasti ulkomailla ja antoi haastatteluita lähinnä kansainväliselle medialle. Rousseff odotti silloin senaatin päätöstä siitä, syrjäytetäänkö hänet virastaan.

– Suuri osa uutisista, jotka kutsuivat viraltapanoa vallankaappaukseksi, kirjoitettiin ulkomailta käsin. Niiden avulla saimme tiedotettua kansalaisille mitä oikeasti maassamme oli tapahtumassa, Dilma Rousseff sanoo helsinkiläisen hotellin konferenssihuoneessa ja sanoo Brasilian mediaa puolueelliseksi.

Taistelu oli turhaa. Rousseff syrjäytettiin vuosi sitten kohtalokkaassa senaatin istunnossa, jonka tuloksena Rousseff menetti presidentin virkansa lopullisesti. Kongressi oli jo aiemmin keväällä äänestänyt hänet syrjään syytettynä budjettilakien rikkomisesta.

Nyt Rousseff pyrkii vaikuttamaan kotimaansa asioihin jälleen kerran ulkopuolelta ja kiertää maailmaa puhumassa Brasilian tilanteesta. Suomeen hän on saapunut jakaakseen ajatuksiaan Brasilian demokratian muutostuulista Helsingin yliopistolla.

Seuraavaksi syytettyjen penkille korruptiosotkussa

Rousseff on luonnehtinut viraltapanoa salajuoneksi, jolla oppositio pyrki tyrehdyttämään laajat poliittiseen eliittiin kohdistuvat korruptiotutkinnat. Rousseff näkee syrjäytyksen olleen osa vallanvaihdosta, jossa vastustajat saivat kaadettua työväenpuolueen 13 vuotta kestäneen valtakauden jälkeen.

Operaatio autopesuna tunnettu korruptiotutkinta ei silti hävinnyt minnekään, vaan on pikemminkin laajentunut vuoden aikana.

Korruptiosta syytetään noin sataa brasialialaista vaikuttajaa. Syytettyjen joukossa on myös Rousseffin lähipiiriä, kuten hänen edeltäjänsä ja mentorinsa Luiz Inácio Lula da Silva. Nyt myös Rousseffin varapresidentin paikalta presidentiksi noussutta Michel Temeriä syytetään korruptiosta.

Syyskuun alussa valtionsyyttäjä mainitsi nostavansa syytteen ensi kertaa myös Dilma Rousseffia vastaan. Häntä syytetään lahjusrahoja vastaanottavan rikollisen järjestön perustamisesta yhdessä edeltäjänsä Luiz Inácio Lula da Silvan kanssa. Heidän väitetään olleen vastuussa siitä, että vuosien 2002 ja 2016 välillä 480 miljoonaa dollaria julkista rahaa vuosi korruptioon.

Dilma Rousseff kiistää syytökset.

– Minua syytetään aina siitä, että olisin ollut tietoinen siitä mitä selkäni takana tapahtuu. Minun pitää siis todistaa etten tiennyt, mikä on vaikeampaa, Rousseff toteaa. Hän sanoo olevansa kuitenkin takuuvarma siitä, ettei häntä voida todistaa syylliseksi.

Rousseffia ei ole syytetty lahjusten vastaanottamisesta, eikä häneltä ole löytynyt ulkomaista tiliä. Rousseff kuitenkin istui korruptiotutkintojen keskiöön joutuneen öljy-yhtiön hallituksessa. Eikö Rousseff todella tiennyt yhtiön sisällä tapahtuneista lehmänkaupoista?

– Mikään korruptioprosessi ei ole läpinäkyvä. Jos näin olisi, ei korruptiota pääsisi tapahtumaan. Korruptio on vain mahdollista, kun sen tapahtuu piilossa kaikelta, Rousseff kuittaa.

Dilma Rousseff katselee älypuhelinta kahden miehen kanssa.
Dilma Rousseff puhui Brasilian demokratian tilasta Helsingin yliopistolla.Mikko Koski / Yle

Rousseff huolissaan oikeiston esiinmarssista Brasiliassa

Dilma Rousseff näkee, että sekä viimevuotinen viraltapano että korruptiosyytökset ovat merkkejä demokratian rapistumisesta Brasiliassa.

– Puhun täysin korruptiotutkintojen puolesta. On vain huolestuttavaa, että niistä on muodostunut poliittisen ideologian väline, Rousseff sanoo.

Hänen mukaansa Brasiliassa on menossa poliittista kriisiä vakavampi instituutioiden kriisi.

Hänen itsensä allekirjoittamista korruption vastaisista laeista voimistunut oikeuslaitos jahtaa Rousseffin mielestä valikoivasti poliitikkoja. Tähtäimessä on tällä hetkellä Rousseffin edeltäjä, aikoinaan huippusuosittu työväenpuolueen johtohahmo Luiz Inácio Lula da Silva, joka on hiljattain saanut 9, 5 vuoden vankeustuomion asunnon vastaanottamisesta poliittisia palveluksia vastaan. Lula da Silva on toistaiseksi vapaalla jalalla ja odottaa toisen asteen oikeuskäsittelyä.

Rousseff kutsuu Lulan ajojahtia vuoden 2018 seuraavaksi mahdolliseksi vallankaappaukseksi. Lula on tällä hetkellä työväenpuolueen ehdokas ensi vuoden presidentinvaaleihin ja johtaa ylivoimaiseksi mielipidemittauksissa.

– Aina kun Lulaa vastaan nostetaan uusi syyte, hänen kannatuksensa kasvaa. Samalla kasvaa kuitenkin myös äärioikeisto, joka tuki viraltapanoani ja joka on valmis tekemään kaikkensa tuhotakseen työväenpuolueen mahdollisuudet.

Dilma Rousseff vertaa Brasilian politiikassa viime vuosina äkkinäisesti tapahtunutta käännettä oikeiston nousuun muualla maailmassa. Hän mainitsee niin Donald Trumpin valinnan Yhdysvalloissa ja Brexitin kuin Ranskan ja Saksan vaalit.

Käännös Brasiliassa tapahtui, kun entinen varapresidentti Michel Temer nousi Rousseffin paikalle. Temer on toteuttanut täysin päinvastaista politiikkaa kuin työväenpuolue ja pyrkii leikkaamaan ja säästämään talouskriisin kourissa tarpovassa Brasiliassa.

– Neljän virkakauden aikana nostimme Brasilian köyhyyden kartalta. Nyt hallitus pyrkii tuhoamaan ne sosiaaliset ohjelmat, joiden kautta saimme kitkettyä kurjuutta, Rousseff toteaa.

Rousseff jatkaa sunnuntaina matkaansa Pietariin, jossa hän osallistuu Venäjän ja Iberoamerikan suhteita käsittelevään kansainväliseen forumiin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus