Tuhat poliisia valvoo tänään natsien marssia Göteborgissa – "Viha lisääntyy jos mielenosoitus kielletään"

Poliisi varautuu yhteenottoihin natsien ja vasemmistolaisten vastamielenosoittajien välillä.

Ulkomaat
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus vappuna.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus vappuna 2016 Falunissa.AOP

Ruotsin Göteborgissa on valmistauduttu natsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen. Lauantaina puolenpäivän aikaan järjestettävä marssi on ollut Ruotsin mediassa näkyvästi esillä pelättyjen yhteenottojen takia. Kaduilla on tuhannen poliisin lisävahvistus.

Marssin reittiä ja aikaa on lyhennetty häiriöiden välttämiseksi. Hallinto-oikeus rajasi marssin kulkua samaan aikaan järjestettävien kirjamessujen, paikallisen jalkapallo-ottelun sekä juutalaisessa synagogassa vietettävän juhlapyhän jom kippurin takia. Kaupungin keskustassa odotetaan olevan liikkeellä tuhansia ihmisiä.

Poliisi varautuu yhteenottoihin

Poliisi valmistautuu myös äärivasemmiston vastamielenosoituksiin ja pyrkii eristämään ryhmät toisistaan. Sosiaalisessa mediassa ja vasemmistoryhmien nettisivuilla on jaettu karttoja natsimarssin reitistä.

Vasemmistoryhmien uskotaan mobilisoivan väkeä yhteenottoihin natsien kanssa. Poliisin mukaan vastamielenosoittajia on ilmeisesti tulossa myös busseilla naapurimaista Norjasta ja Tanskasta.

"Kielto vain yllyttäisi"

Anna Wesley ja Sara Imberg.
Anna Wesley ja Sara Imberg.Riikka Uosukainen / Yle

Lasten kanssa liikkeellä olevat Sara Imberg ja Anna Wesley uskovat, että yhteenottoja on tulossa, koska natsit ja vastamielenosoittajat provosoivat toisiaan. Siitä huolimatta he eivät haluaisi kieltää mielenosoitusta.

– Meillä on demokratia ja oikeus osoittaa mieltä. Jos niin ei voi tehdä, se ei ole mikään demokratia, Muita ei tietysti saa vahingoittaa, Imberg sanoo.

– He vain yltyvät ja viha lisääntyy jos mielenosoittaminen kielletään, Wesley arvelee.

Imberg ja Wesleyn mielestä ruotsidemokraatit ja natsiliike eivät ole yksi ja sama asia.

– Ruotsidemokraatit puhuvat siitä muutoksesta, joka globalisaatiosta on seurannut ja kulttuurista. Natsit provosoivat rotukysymyksillä ja sellaisella, Wesley sanoo.

"Olen huolestunut tästä kehityksestä"

Nicks Hagen.
Nicks Hagen.Riikka Uosukainen / Yle

Nicks Hagen osallistui perjantaina eduskuntapuolueiden järjestämään vastamielenosoitukseen, mutta halua olla lauantaina kadulla väkivallan uhan takia.

– Ei ole mukavaa, että sen kaltaisten mielipiteiden puolesta marssitaan kaduilla ja toreilla. Mutta samaan aikaan meillä on perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltä. Tämä on vaikea kysymys liberaalin demokratian kannalta, Nicks sanoo.

Nicks sanoo olevansa sosiaalidemokraatti, mutta ei usko hallituksen pohtimiin lakimuutoksiin. Stefan Löfvenin sosiaalidemokraattinen hallitus on kertonut etsivänsä keinoja rajoittaa lailla natsiliikkeiden toimintaa.

– Jos nyt muutettaisiin lakia, voisi joku muu hallitus kuten sellainen, jossa on mukana ruotsidemokraatit, hyödyntää sitä kieltämällä liberaali- tai vasemmistoryhmien mielenosoitukset.

Hän näkee yhtäläisyyksiä ruotsidemokraattien ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen välillä yhteisten juurien takia.

– Olen huolestunut tästä kehityksestä, Nicks Hagen sanoo.

"Tavallisen ihmisen vaikea tietää"

Inger Wallin.
Inger Wallin.Riikka Uosukainen / Yle

Inger Wallin aikoo pysyä poissa Göteborgin keskustasta lauantaina ja lähteä luontoon ystävättärien kanssa. Wallin ei pidä natsien marssista ja harmittelee heidän saaneen suurimman mahdollisen julkisuuden tulemalla kaduille kirjamessujen aikaan.

– Heillä on oikeus esittää mielipiteensä, mutta jos lakimuutosten avulla löytyy jokin tapa, jolla heitä voi jotenkin ohjata, se pitäisi minusta selvittää.

Wallin ei halua suoraan verrata toisiinsa ruotsidemokraatteja ja natsiliikettä.

– Mutta ruotsidemokraattien aiheuttama yhteiskunnallinen keskustelu on vaikuttanut siihen että natsit tulevat kadulle. Tavallisen ihmisen on vaikea tietää liittyvätkö ne toisiinsa tai tukevatko toisiaan.

Lue myös:

Tutkija: Äärioikeisto-käsitettä käytetään lepsusti – Saksan AfD ja Suomen perussuomalaiset ovat jotakin muuta

Göteborgin poliisi valmistautuu uusnatsien mielenosoitukseen vahvoilla turvatoimilla – käytössä vartalokamerat ja tukena turvallisuuspoliisi

Analyysi: Ruotsi kokee olevansa pikku-Saksa – Kaduilla marssivien uusnatsien kyljessä nähdään ruotsidemokraatit