Vaaleja kohti käyvä Viro varautuu verkkohyökkäyksiin

Virolaiset halusivat todistaa EU-kokouksessa, että pitkälle viety tietoyhteiskunta ei välttämättä ole altis verkkohyökkäyksille.

tietoturva
Tallinna kaupunkikuvaa mereltä käsin.
Henrietta Hassinen / Yle

*TALLINNA *Viro on siirtänyt julkisia palveluitaan verkkoon samalla kun erilaisten verkkohyökkäysten ja kyberrikollisuuden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.

Miten pitää kansalaisten palvelut turvassa? Kimurantin yhtälön ratkaisemisesta vastaa valtion tietojärjestelmävirasto RIA:n johtaja Taimar Peterkop.

– Valtioon kohdistuvia verkkohyökkäyksiä tulee vuosittain. Ne ovat entistä taitavampia. Virolla on oikeastaan vain yksi naapurimaa, josta meidän tarvitsee olla huolestunut, Peterkop sanoo viitaten Venäjään.

Valtaosa tietoturvaan kohdistuvista hyökkäyksistä liittyy kuitenkin rikollisuuteen.

Hänen mukaansa Venäjä pyrkii sekaantumaan poliittisiin prosesseihin avoimissa ja haavoittuvissa demokratioissa. Viro järjestää paikallisvaalit lokakuussa, ja valtio on varautunut ulkopuoliseen häirintään.

Taimar Peterkop johtaa Viron tietojärjestelmävirastoa.
Taimar Peterkop johtaa Viron tietojärjestelmävirastoa.Daniel Olin / Yle

Virolaiset voivat äänestää vaaleissa internetin kautta, käymättä äänestyspaikalla lainkaan. Järjestelmä kuulostaa alttiilta ulkopuolisten peukaloinnille. Tulosten hakkerointi ei kuitenkaan ole Peterkopin päällimmäinen huolenaihe vaaleissa.

– Ketä oikeasti kiinnostaisi jossain ulkomailla, kuka pyörittää jotain pientä virolaista kuntaa? Sen sijaan olemme huolestuneempia siitä, että vaaliprosessin luotettavuutta vastaan hyökätään, hän sanoo.

Kyse on eräänlaisesta pr-kampanjasta tai informaatiosodankäynnistä, joka tapahtuu avoimesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

"Hajautettu malli on tehokkaampi"

Haastattelimme Peterkopia Talllinnan digihuippukokouksen aattona. EU-johtajat totesivat kokouksessa, että unionin pitäisi jatkossa muodostaa yhtenäinen kyberavaruus, jossa EU:lla olisi kyky toimia kriisin tullen yhdessä.

Taimar Peterkopin mielestä EU ei kuitenkaan voi taata tietoturvaa jäsenmaidensa puolesta.

– Hajautettu toimintamalli on paljon tehokkaampi jos haluaa puolustautua kyberavaruudessa, Peterkop sanoo.

Unionin rooli on hänen mukaansa pikemminkin varmistaa, että jäsenmaat toimivat yhdessä, ja ettei yksikään maa jää tietoturvassa heikoksi lenkiksi.

Professori Jarno Limnéll piti huippukokouksessa alustuksen EU-johtajille kyberturvallisuudesta. Hän peräänkuuluttaa EU:lle kykyä vastata verkkohyökkäyksiin vastatoimilla.

– Siihen voivat liittyä taloudelliset sanktiot tai sotilaallinen vastaaminen, Limnéll sanoo.

Kyberturvallisuus on Limnéllin mielestä ylipäätään asia, jossa EU voi osoittaa olevansa kansalaisille hyödyllinen.

– Unionin tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia jokaisen EU-kansalaisen turvallisuudesta, niin fyysisesti kuin kyberissäkin, Limnéll sanoo.