1. yle.fi
  2. Uutiset

Ihmisoikeusjärjestöt: Trumpin viimeisin maahantulokielto oikeuteen

Kieltoa on perusteltu muun muassa maiden huonolla turvallisuustilanteella.

Maahantulokielto
Anthony Romero
ACLU:n toiminnanjohtaja Anthony Romero.Jim Lo Scalzo / EPA

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet haastavansa presidentti Donald Trumpin hallinnon oikeuteen kiistellyn maahantulokiellon viimeisimmän version takia.

Haasteen eturintamassa olevan ihmisoikeusjärjestö ACLU:n mukaan maahantulokielto rikkoo Yhdysvaltain perustuslakia ja liittovaltion maahanmuuttolakia.

– Presidentti Trumpin uusin kielto on edelleen pohjimmiltaan muslimikielto ja se on kansallisuuteen perustuvaa, laitonta syrjintää, kommentoi ACLU:n toiminnanjohtaja Anthony Romero.

ACLU on muiden järjestöjen kanssa lähettänyt kirjeen tuomioistuimeen Marylandissa muunnellakseen jo olemassa olevaa kannetta.

Kieltolistalla kahdeksan maata

Presidentti ilmoitti uusimmista rajoituksista viime viikonloppuna sen jälkeen, kun edellinen maahantulokielto päättyi. Sisäisen turvallisuuden ministeriön mukaan rajoitukset on tällä kertaa kohdistettu maihin, jotka eivät jaa tarpeeksi tietoja Yhdysvaltain kanssa tai eivät toteuta ennakkoon tarpeeksi turvatoimia.

Uuden kiellon piiriin kuuluu kahdeksan maata. Iran, Jemen, Libya, Somalia ja Syyria olivat aiemmallakin listalla. Sen sijaan Sudan pudotettiin pois listalta ja listalle nostettiin Pohjois-Korea, Tshad sekä Venezuela. Kiellon ehdot vaihtelevat jonkin verran maittain. Esimerkiksi Venezuelan osalta kielto koskee vain joitain hallinnon palveluksessa olevia ihmisiä perheineen.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Pohjois-Korean ja Venezuelan lisääminen listalle ei poista sitä, että kyseessä on edelleen muslimikielto. Myös muun muassa kieltolistalla olevat maat ovat kritisoineet maahantulokieltoa, ja esimerkiksi Venezuela on syyttänyt Yhdysvaltoja psykologisesta terrorismista.

Aiempi kielto oli väliaikainen, mutta uusi on voimassa toistaiseksi. Kieltoa on perusteltu maiden huonolla turvallisuustilanteella sekä puutteellisella yhteistyöllä Yhdysvaltojen kanssa.

Lue seuraavaksi