Suomi tarjoaa EU-lääkeviraston työntekijöille matkakortit, Hollanti antaisi virastolle 18 miljoonaa euroa

Euroopan komissio on arvioinut jäsenmaiden hakemukset lääkeviraston uudelle sijoituspaikalle.

Euroopan unioni
Euroopan lääkevirasto Lontoossa.
Euroopan lääkevirasto Lontoossa.Ian Tuttle / AOP

Suomi aikoo tarjota EU:n lääkeviraston tiloille vapautuksen arvolisäverosta. Viraston ei myöskään tarvitse maksaa vuokraa siltä ajalta, kun se siirtyy Lontoosta Helsinkiin.

Helsingin kaupunki taas antaa työntekijöille matkakortit ja auttaa heitä löytämään asuntoja. Työntekijät saavat myös samat edut kuin mitä Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaaliviraston työntekijöillä jo nyt on.

Tarjoukset käyvät ilmi Euroopan komission lauantaina julkaisemasta arviosta, (siirryt toiseen palveluun) joka käy läpi EU:n lääkevirastosta kisaavien 19 jäsenmaan hakemuksia.

Osa Suomen kilpailijoista pelaa kovemmilla panoksilla. Esimerkiksi Malta aikoo kustantaa viraston vuokran ja ylläpitokustannukset ensimmäiset 15 vuotta. Hollanti taas aikoo antaa kertasuorituksena 18 miljoonaa euroa virastolle.

Komissio on myös jättänyt julkistamatta osan joidenkin jäsenmaiden tarjouksista. Nämä luottamukselliset tiedot sisältävät luultavasti lisää etuja ja erityisehtoja. Suomen tarjouksessa ei ole luottamuksellisia osia.

Kaikilla hakijoilla ei ole aikataulua

EU:n lääkevirasto siirtyy Lontoosta, koska Britannia eroaa EU:sta viimeistään keväällä 2019. Viraston mukana muuttaa noin 890 työntekijää sekä paljon lääkealan osaamista.

Komissio ei asettanut hakijakaupunkeja järjestykseen vaan arvioi, kuinka hyvin ne täyttävät siirrolle asetetut ehdot ja mitä etuja ne ovat valmiita tarjoamaan.

Ehtoja on kuusi: virastolle tarjottavat tilat, kaupungin ja viraston saavutettavuus, työntekijöiden perheille tarjottava koulutus, maan työmarkkinat ja sosiaaliturva, viraston jatkuvuuden turvaaminen sekä se, onko maassa jo muita EU-virastoja.

Hakemusten välillä on eroja. Valtaosalla ehdokasmaista on selkeät suunnitelmat sekä uusista tiloista että siirtämisaikataulusta.

Esimerkiksi Bulgaria, Kroatia ja Kreikka eivät kuitenkaan ole antaneet aikataulua viraston siirrolle. Myös hakijakaupunkien majoituskapasiteetit ja yhteydet Eurooppaan vaihtelevat paljon.

Suomella selkeä suunnitelma

Suomi täyttää pääosin siirrolle annetut kriteerit. Myös sosiaali- ja terveysministeriö uskoo, että Helsingillä on hyvät edellytykset huolehtia siirrosta.

– Vahvuutenamme monet pitävät sitä, että Euroopan kemikaalivirasto toimii Helsingissä, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) ministeriön tiedotteen mukaan.

Virastolle on tarjota kattavat tilat Helsingin Vallillaan rakennettavasta Fredriksbergin kiinteistöstä tai vaihtoehtoisesti kolmesta tarkemmin määrittelemättömästä paikasta.

Suomella on myös suunnitelma siitä, miten virasto siirtyisi Helsinkiin ensi toukokuun ja vuoden 2019 välisenä aikana ja miten sen toiminnot turvataan siirron aikana.

Yleisemmällä tasolla Suomi esiintyy edukseen kattavalla ja maksuttomalla koulutuksella. Suomessa viraston perheenjäsenet pääsisivät terveydenhuollon ja sosiaaliturvan piiriin.

Sen sijaan Helsingin lentoyhteyksistä muualle Eurooppaan ei ole kerrottu kovin yksityiskohtaisesti. Hakemuksesta puuttuivat komission mukaan myös suunnitelmat viraston tietokantojen säilyttämisestä ja tietoverkkoyhteyksistä.

EU:n jäsenmaiden ministerit päättävät viraston sijainnista 20. marraskuuta äänestämällä. Komission arvioiden on tarkoitus ohjata valintaa.

Lue myös:

Analyysi: Paras tuskin voittaa – Euroviisumainen äänestys vienee lääkeviraston Helsingiltä

Liuta EU-maita himoitsee Britannialta vapautuvaa lääkevirastoa – Suomi uskoo itseensä takamatkasta huolimatta