1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen tuleva uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja: "Tasa-arvoinen kielenkäyttö parantaa tasa-arvoa Suomessa"

Jokista huolettaa, mitä nykyinen keskustelukulttuuri vaikuttaa sananvapauteen ja uskallukseen sanoa.

Jouko Jokinen
Jouko Jokinen
Jouko Jokinen vieraili Yle TV1:n ykkösaamussa lauantaina.Tiina Jutila / Yle

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan tuleva johtaja, Aamulehden nykyinen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen puolustaa sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden käyttöä uutiskielessä. Hän sanoo Yle TV1:n Ykkösaamussa, että kieli on vallankäyttöä, ja se miten sitä käytetään on äärimmäisen tärkeä asia.

Aamulehti ilmoitti pari viikkoa sitten pyrkivänsä eroon sukupuolittuneesta kielestä. Asia synnytti runsaasti keskustelua.

– Silmät ovat itsellä avautuneet siihen, että kuinka monille naisille tämä asia on aika hankala ja kipeäkin. Ei suomalainen nainen tarvitse sukupuolineutraliutta ammattinimikkeisiin, mutta on se vaan vaivannut, Jokinen sanoo.

Hänen mukaansa tasa-arvoinen kielenkäyttö parantaa tasa-arvoa Suomessa.

– Päämäärä on tässä tärkeä. Ihan sama, vaikka eduskunnan puhemiestä kutsuttaisiin suurvisiiriksii. Ei sillä ole merkitystä, kunhan tavoite on selkeä. Menemme tasa-arvoiseen kielenkäyttöön.

Huoli puheen vapaudesta

Jouko Jokista huolettaa myös, mitä nykyinen keskustelukulttuuri vaikuttaa sananvapauteen ja uskallukseen sanoa. Hän viittaa kirjailija Pirkko Saision mielipiteeseen keväällä Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

Vasemmistolainen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta ääntä pitänyt Saisio epäili haastattelussa niin sanotun punavihreän kuplan kykyä keskustella. Hänestä punavihreässä kuplassa pitäisi hyväksyä myös ne tosiasiat, jotka ovat toisenlaisen ajattelun perusta. Tällaisiksi kirjailija mainitsi muun muassa maahanmuuttajien rikostilastot.

Tästä alkoi somemyrsky punavihreässä kuplassa.

– Se on harmittanut tavattomasti. Saisio pohti kuplien toimintaa ja mitä ne merkitsevät ihmisille. Hän ei ottanut kantaa minkään kuplan puolesta tai mitään kuplaa vastaan, mutta oli kriittinen kuplaelämää kohtaan. Saision saama palaute oli karmeata, Jokinen pahoittelee.

Jokinen ihmettelee mahtoivatko some-kirjoittelijat tietää, kuka on Pirkko Saisio, mitä hän on kirjoittanut ja minkä puolesta hän on elämänsä elänyt?

Jouko Jokiselle syntyi tapauksesta entistä laajempi huoli siitä, ettei vain Saisio tai kukaan muukaan keskustelija alkaisi rajoittaa omaa sananvapauttaan, koska on saanut hurjaa palautetta aivan järkevästä kommentista.

– Varmaan elämme (nyt keskustelussa) jotain villiä vaihetta. Toivotaan, että se asiallistuu, sanoo Jokinen.

Marraskuussa Ylelle

Vielä muutaman päivän Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen siirtyy Ylelle marraskuun aikana. Jokisen tehtävät loppuvat lehdessä 7.10. ja Aamulehden väliaikainen vastaava päätoimittaja aloittaa 9.10.

Jouko Jokisen tehtävät vastaavana päätoimittajana ja Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana alkavat 1.12. 2017 mennessä.

Lue myös:

Kansa kysyi – Ylen uusi päätoimittaja vastasi: Lempiohjelma on Tohtori Raimo, eikä tämä ole yhden miehen show

Sukupuolineutraalia kielenkäyttöä pohditaan myös Yleisradiossa – Päätoimittaja: "Kieli ohjaa ajattelua"

Lue seuraavaksi