Siemenviljasta voi keväällä olla pulaa - MTK patistaa viljelijöitä varautumaan

Poikkeuksellisen huono kasvukausi voi vaarantaa ensi kevään kylvöt.

maanviljely
Peitattuja siemenkaura säkkejä.
Jarkko Riikonen / Yle

Myöhässä oleva kasvukausi on johtamassa normaalia niukempaa satoon koko maassa ja erityisesti pohjoisessa Suomessa. Samalla tulevan kevään siemenvilja on vaarassa, muistutetaan Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitosta.

– Puinnit ovat venyneet ja on paljon sateita. Sitten kun vähän väkisin kosteina puidaan ja kuivataan niin siemenen itävyys kärsii, sanoo kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen MTK:sta.

Suomen tiloilla siemenviljasta 70 prosenttia varataan omasta sadosta, loput ostetaan. MTK patistaa viljelijöitä varmistamaan oman viljansa laadun ja varaamaan siemenviljat ajoissa.

– Jos oman siemenen itävyys ei riitä, sertifioitua siementä kannattaa tilata ajoissa. Tietysti jos kysyntä kovasti nousee, ostettavaa siementä ei välttämättä kaikille riitä, MTK:n Virtanen toteaa.

Viljojen kehitys kuukauden myöhässä

Sadonkorjuu jatkuu tänä vuonna pitkälle lokakuuhun, jos säät sallivat. Viljojen kehitys on liki kuukauden myöhässä verrattuna normaalivuosiin.

On vielä ennenaikaista arvioida, kuinka vaikeaksi siemenviljapula äityy. Keski- ja Pohjois-Suomessa sato jää joka tapauksessa normaalivuotta paljon huonommaksi, eikä siitä monissa tapauksessa ole siemenviljaksi.

– Tilanne on jo monella tilalla jo katastrofaalinen. Öljykasvit jäävät monilta myös Etelä-Suomessa puimatta, koska ne eivät vain ehdi valmistua, MTK:n Mika Virtanen sanoo.