Hyppää sisältöön

Valon kaupunki voittaa kotisohvan ylivoimaisesti – Valokarnevaalista on kehittynyt iso kansanjuhla Jyväskylässä

Upeasti valaistuja siltoja, puistoja, taideteoksia ja julkisivuja sekä lisäksi 50 väliaikaista valotaideteosta. Valon kaupunki innostaa vuosi vuodelta enemmän.

Kaksi taiteilijaa Belenos Group of Artsista Ylistönsillan maisemissa. Kuva: Rami Saarikorpi

Kiihkeän kesäfestivaalikauden jälkeen koko Jyväskylä ryntää ulos pimeyteen ihastelemaan syyskuisen viikonlopun Valon kaupunki –tapahtumaa. Tapahtuma jatkuu lauantaiyöhön kello 24 saakka.

Tapahtumasta on kehittynyt koko kaupungin kattava valon karnevaali. Tänä vuonna valoa juhlitaan jo kahdennentoista kerran. Viime syksynä kymmeniä valokohteita ja etenkin kirkkopuiston hohtavia jättipupuja kävi ihastelemassa yli 70.000 kansalaista. Tänä viikonloppuna tapahtuman odotetaan houkuttelevan väkeä vielä enemmän.

Kuinka väki vauvoista vaareihin ja mummoihin saadaan nousemaan kotisohvistaan ja vaeltamaan pitkin kaupunkia suurina massoina pimeinä syysiltoina? Keskeinen kikka on, että mihinkään ei peritä pääsymaksua, vaan kaikkia kohteita voi käydä ihastelemassa ilmaiseksi.

Bussikyydillä ilmaiseksi valoon

Toinen hyvä houkutin on, että Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjoaa ilmaiset kyydit paikallisbusseilla Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Ilmaiskyytiä on tarjolla iltakuudesta puoleen yöhön torstaista lauantaihin. Tapahtumaan on helppo tulla ja kaupungin kadut eivät täyty autoista vaan ihmisistä.

– Ilmaisesta Linkki-kyydistä on tullut jo perinne. Ei siitä enää voida luopua. Lisäksi Jyväs-Parkin parkkitaloissa on alennetut hinnat tapahtuman aikana, kertoo Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen.

Valo on universaali kieli, jota on jokaisen helppo ymmärtää.

Jani Ruotsalainen

Kolmas syy kaupunkilaisten aktivoitumiseen on karnevaalin ylenpalttisen runsas tarjonta. Uusia pysyviä valaistuskohteita ja väliaikaisia valotaideteoksia tapahtuma tarjoaa yli 50. Ja laajalla alueella kaupunkikeskustaa ja jopa Korpilahdella.

– Valo on universaali kieli, jota on jokaisen helppo ymmärtää. Tänä vuonna moniin valoteoksiin voivat kävijät myös itse osallistua, muistuttaa Ruotsalainen.

Kolme uutta muraalia kerrostaloihin

Kulunut syyskuu on ollut Jyväskylässä katutaiteen kulta-aikaa. Osana kuukauden mittaista kaupunkitaidefestivaalia Jyväskylään on maalattu kolme kookasta muraalia eli seinämaalausta.

Ensimmäinen valmistui kuun alussa Vapaudenkadulle. Valon kaupunki tapahtumassa paljastettiin toinen muraali Ilmarisenkadulla. Sveitsiläistaiteilija Onur Dincin massiivisessa jääkarhuteoksessa on hyödynnetty ultraviolettimaalia. Se näyttäytyy erilaisena yö- ja päivävalaistuksessa. Kolmas muraali on Rauha Mäkilän maalaus Vapaudenkatu 28:n päätyseinässä. Suunnittelutyössä avustivat jyväskyläläiset lapset.

Kirkkopuisto kaupungin ytimessä on vakiintunut Valon kaupungin vuosittaiseksi päänäyttämöksi Tourujoen seudun ohella. Kirkkopuistoon rakentui täksi viikonlopuksi neljän eri taiteilijan maagiset ultraviolettivaloa loistavat työt.

– Kävijä on tavallaan osa taidekokonaisuutta, koska UV-valo tehostaa asusteiden valkoisia ja neonvärisiä osia, myhäilee Ruotsalainen.

Hyvin suunnitellulla valaistuksella on monia merkityksiä. Valo tuo näyttävyyttä ja kiintopisteitä kaupunkikuvaan, mutta lisää myös turvallisuutta muun muassa ennen niin pimeissä puistoissa.

Valo lisääntyy, sähkölasku pienenee

Jyväskylä on myös edelläkävijä turvallisessa ja energiatehokkaassa kaupunkivalaistuksessa. Kaupunki käyttää valaistukseen nyt kymmenen prosenttia vähemmän energiaa kuin Jyväskylä vuonna 2008, jolloin Korpilahtea ja Jyväskylän maalaiskuntaa ei vielä oltu liitetty Jyväskylään. Valopisteiden määrä on huomattavasti lisääntynyt, mutta sähkölasku pienentynyt.

Valoteosten taustalle kätkeytyy usein myös syvempi sanoma. The Forest Rises UV-valoteoksen Kirkkopuistoon toteuttanut amerikkalainen Annie Mitchell on huolissaan ympäristön tilasta.

– Ilmastomuutos on totta ja sen vaikutukset näkyvät nyt juuri muun muassa Yhdysvalloissa. Siellä hurrikaanit tekevät tuhojaan pitkin rannikkoa. Taiteen ja teknologian avulla ihmiset voi saada huomaamaan muutoksen, ja että meidän pitää olla asian kanssa valppaina, julistaa Mitchell.

Valotaide on erinomainen työkalu saada ihmiset välittämään.

Annie Mitchell

Koordinaattori Jani Ruotsalainen tietää, että moni taitelija on huolissaan ympäristöstä ja aihe puhuttaa entistä enemmän väestöä ympäri maapallon.

– Valotaide on matalankynnyksen tapa viestiä suurelle yleisölle, että saataisiin maapallon energialaskua pienennettyä.

– Valo on helposti lähestyttävä. Se on taianomainen ja kykenee tuomaan ihmiset yhteen. Valotaide on erinomainen työkalu saada ihmiset välittämään, perustelee Annie Mitchell.

Viidettä kertaa Valon kaupungin virallisena kuvaajana toimiva Rami Saarikorpi tekee jälleen 360 asteen panoraamakuvia tapahtumasta. Valon kaupunki panoraamalinkin (siirryt toiseen palveluun) takaa löytyy uusi 360-kuva Ylistönsillalta sekä edellisten vuosien 360-videot. Linkin taakse päivittyy automaattisesti vielä uusia 360-kuvia muun muassa Aalto Alvarista.

24 Rami Saarikorven kuvaa Valon kaupungista 2017