Herätys: Mitkä ovat arjen tabuja perheissä, Kataloniassa jännitetään äänestystä, onko palkkasi tilastojen kärjessä vai häntäpäässä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mielenosoitus Barcelonassa.
Katalonian kansanäänestyksen vastustajat kokoontuivat mielenosoitukseen Barcelonassa lauantaina.Michael trammer / AOP

Perheissä vaietaan kipeistä asioista

Yle kysyi suomalaisilta, mistä ei haluta puhua omien lasten tai vanhempien kanssa. Mielenterveysongelmia pitää arjen tabuna joka viides. Vierailimme Mannisten perheessä, jossa burnout puidaan yhdessä, mutta seksielämää ei.

Kirsti Manninen
Kolme sukupolvea Mannisia: isoäiti Kirsti, hänen vanhin lapsenlapsensa Eva Farigu ja tyttärensä Katri. He tapaavat päivittäin, koska asuvat samassa kylässä Mäntsälässä. Ville Tapio / Yle

Onnistuuko Katalonian itsenäisyysäänestys?

Espanjan Barcelonassa sadat ihmiset ovat kerääntyneet äänestyspaikoille, jotta poliisi ei pääsisi estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä. Tilanne on hyvin jännittynyt, kertoo paikalla oleva Ylen toimittaja Minna Pye. Espanjan keskushallitus pitää äänestystä laittomana ja on tuonut Kataloniaan tuhansia poliiseja, jotka ovat sulkeneet äänestyspaikkoja ja takavarikoineet vaalilippuja.

Katalonian itsenäisyysäänestys jakaa mielipiteitä myös Barcelonan suomalaisten parissa.

Alkaako palkkasummasi seiskalla vai kakkosella?

Lääkärit ja johtajat porskuttavat tunnetusti palkkatilastojen kärjessä. Vaatimattominta palkkaa saavat maa-, metsä- ja kalatalouden avustavat työntekijät. Tilastokeskuksen listauksesta voit katsoa oman ammattiryhmäsi keskipalkan. Asiantuntijan mukaan kannattaa kuitenkin katsoa myös ammattikunnan mediaanipalkkaa.

Seteleitä ja palkkakuitti naisen kädessä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kulttuurivieras Riku Rantala: Yksilöllä on valta valita

Lihaton lokakuu alkaa tänään. Leo Straniuksen ja Riku Rantalan alkuperäisestä, leikkimielisestä haasteesta on ehtinyt kulua neljä vuotta, mutta siitä syntynyt kansanliike on yhä voimissaan. Rantalan mukaan on virhe ajatella, että paremman maailman puolesta olisi "kaikki tai ei mitään".

– Oma elämäntapani on varsin kestämätön, kuten muidenkin suomalaisten. Silti uskon, että keskustelulla voi saada aikaan isoja muutoksia.

Riku Rantala
Riku RantalaPetteri Sopanen / Yle

Koko maassa pilvistä

Sunnuntai on suurelta osin poutainen, mutta pilvinen päivä. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan sunnuntaina voi sataa hieman tihkua. Lämpötilat ovat etelässä 10 asteen tienoilla ja pohjoisessa 5-10 asteen välillä. Lisää säästä yle.fi/saa.

Sääkartta.
Yle