Väkeä kerääntyy äänestyspaikkojen eteen Barcelonassa – Ylen toimittaja paikan päällä: "Poliisit saapuivat juuri"

Espanjan hallitus on määrännyt poliisin sulkemaan äänestyspaikat, jotta Katalonian itsenäisyysäänestys ei toteutuisi.

Katalonia
Uutisvideot: Barcelonassa kerääntyy väkeä äänestyspaikoille
Uutisvideot: Barcelonassa kerääntyy väkeä äänestyspaikoille

Barcelonan äänestyspaikkojen edustalle on kerääntynyt aamuyöllä satoja ihmisiä. Aktivistien auki pitämällä äänestyspaikalla oleva Ylen toimittaja Minna Pye kuvaili aamukahdeksalta, että tilanne on erittäin jännittynyt.

– Poliisi saapui juuri tänne paikalle. Tämä äänestyspaikkana toimiva instituutti Barcelonan keskustassa on aivan täynnä ihmisiä, ulkona on myös ihmisiä. Nyt odotetaan, sulkeeko poliisi tämän väkivalloin, mutta hankalaa se on väkimäärän takia, Pye kertoi.

Itsenäisyysaktivistien kuvaamilla videoilla ihmiset odottelevat rauhallisesti äänestyksen alkamista. Jotkut huutavat rytmikkäitä iskulauseita.

– Minun piti herätä aikaisin, koska maani tarvitsee minua. Emme tiedä mitä tapahtuu, mutta meidän on oltava täällä, 65-vuotias Eulalia Espinal I Tarro kertoi uutistoimisto Reutersille aamuyöllä.

Moni yöpynyt äänestyspaikoilla

Väkijoukot yrittävät estää poliisia sulkemasta äänestyspaikkoja, jotta Katalonian hallituksen puuhaama itsenäisyysäänestys voisi alkaa aamukymmeneltä Suomen aikaa. Monet aktivistit ovat yöpyneet äänestyspaikoiksi tarkoitetuissa kouluissa.

Minna Pyen mukaan aktivisteja on paikalla kymmenillä äänestyspaikoilla ympäri Barcelonaa.

– Aktivistit ovat myös ottaneet äänestysuurnia koteihinsa varmistaakseen sen, että äänestys pystyttäisiin pitämään.

Aamulla satakunta poliisiautoa lähti liikkeelle kaupungin satamassa, uutistoimisto Reuters kertoo. Espanjan keskushallitus on määrännyt poliisin tyhjentämään nekin äänestyspaikat, joita se ei onnistunut sulkemaan lauantaina.

Poliisi on jo aiemmin takavarikoinut vaalilippuja, pidättänyt äänestyksen järjestäjiä ja sulkenut sitä tukevia verkkosivuja. Espanjan korkein oikeus on todennut äänestyksen perustuslain vastaiseksi.

Aktivistit suojautuivat sateelta aamuseitsemän tienoilla Suomen aikaa.

Lähteet: Reuters, AFP