Hyppää sisältöön

Haastattelussa Sting: Musikaalini suomalaisversio sai minut itkemään läpi koko esityksen

Muusikko konsertoi Helsingissä ja kävi katsomassa musikaalinsa suomenkielisen version Turussa.

Sting

Stingin silmät ovat kosteat. Hän on juuri nähnyt Turun kaupunginteatterin version musikaalista Viimeinen laiva (eng. Last ship), joka on hänen käsialaansa. Mikko Koukin ohjaama suomenkielinen tulkinta on saanut kokeneen muusikon herkistymään.

– Olen melkoisen tunteellisessa tilassa. Itkin esityksen alussa, puolivälissä ja lopussa. Se on aika uskomatonta, sillä tiedän tarinan ja mitä tulee tapahtumaan. Mutta jokin esityksessä ja sen esittäjissä todella kosketti minua. Yritän nyt toipua siitä.

Viimeinen laiva perustuu Stingin lapsuudenkokemuksiin koillis-Englannin North Tynesiden telakkakaupungissa. Musikaalissa kaupungin telakka käy kuolinkamppailuaan.

Last ship -musikaali sai ensi-iltansa Chicagon Bank of America -teatterissa vuonna 2014. Turun kaupunginteatterin versio on musikaalin kantaesitys Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Sting hämmästelee, kuinka hyvin suomen kieli sopi yhteen hänen säveltämänsä musiikin kanssa.

– Se oli yllättävää, kuinka helposti suomen kieli mukautui musiikkiin, sillä suomi on hyvin rytmikäs kieli. Sitä oli kuitenkin helppo kuunnella, vaikka en ymmärräkään kieltä. Näyttelijöiden tulkitsemina tunteet tulivat kuitenkin esiin. Suomen kieli on hyvin musikaalista. Sitä en tiennyt aikaisemmin.

Sting seurasi esitystä Turun kaupunginteatterin taiteellisen johtajan ja Viimeinen laiva -musikaalin ohjaajan Mikko Koukin seurassa. Kuva: Yle

”Musiikin pitää yllättää”

Musiikki on jättänyt jälkensä Stingiin. Hän ei enää kuule kunnolla. Muusikko heristää korviaan jokaisen hänelle esitetyn kysymyksen aikana. Muutoin laulaja on ikäisekseen erinomaisessa kunnossa. Verisuonet pullistelevat hauiksissa kuin nuoremmallakin urheilijalla.

Sting on tehnyt muusikonuraa jo neljällä eri vuosikymmenellä. Aluksi oli _The Police _-yhtyeen supersuosio 1970-luvun lopussa ja 80-luvun alussa ja sen jälkeen on jatkunut menestyksekäs sooloura. Uralle ei näy loppua, vaikka muusikko täyttää maanantaina 66 vuotta.

– Rakastan työtäni. Pidän esiintymisestä tuhansien ihmisten edessä ja he vaikuttavat olevan tyytyväisiä nähdessään minut. Laulan laulujani, he osaavat sanat, illan päätteeksi he taputtavat ja he maksavat siitä ja minä siirryn seuraavaan kaupunkiin. Tämä on mahtava tapa tienata elanto. Olen tehnyt tätä parikymppisestä lähtien. Jatkan tätä niin pitkään kuin pääni pysyy tolkussaan.

Sting esiintyi torstaina Helsingin areenassa osana 57th & 9th -kiertuettaan, joka on nimetty uuden albumin mukaan. Konsertissa ei tosin kuultu kuin pari kappaletta viime vuonna julkaistulta levyltä. Suurin osa biiseistä oli klassikkohittejä The Policen ja artistin soolotuotannosta, mikä varmasti sopi lähinnä viisi-kuusikymppisistä koostuneelle yleisölle.

Sting esiintyi Helsingin areenassa torstaina. Maanantaina 66 vuotta täyttävä muusikko on edelleen fyysisesti kovassa iskussa, vaikka kuulo onkin jo heikentynyt. Kuva: Vesa Moilanen / AFP

Vaikka Sting on yksi aikamme menestyneimmistä rockmuusikoista, hän ei koe tärkeäksi sitä, mikä vaikutus hänellä on ollut musiikkiin.

– Perintöni musiikille ei ole tärkeää. Tärkeämpää on se, mitä tänään tapahtuu. En ajattele, mitä jätän jälkipolville. Olen maailmankansalainen, jolla on siihen kuuluvat velvollisuudet. Olen myös isä, veronmaksaja ja äänioikeutettu. Nämä asiat ovat tärkeitä minulle.

Tulevista musiikkiprojekteista Stingillä ei ole mitään hajua.

– Tärkein asia musiikissa on yllätyksellisyys. Ihmiset pitää yllättää. Aion yllättää myös itseni, sillä minulla ei ole mitään hajua, mitä aion tehdä seuraavaksi. Olen nauttinut tästä kokemuksesta teatterin kanssa. Ehkä teen jatkossakin jotain tällaista, mutta en todellakaan tiedä.

Lehmät ovat onnellisia

Ihmisoikeuksia ja ympäristönsuojelua. Sting on ollut miltei koko uransa ajan yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän on ollut mukana muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn toiminnassa ja perustanut vaimonsa kanssa sademetsien suojelusäätiön.

Mutta kuinka maailma tällä hetkellä makaa?

– Mistä aloittaisin. Maailmassa on niin paljon murehdittavaa, joten ehkä meidän pitäisi olla vain toiveikkaita. Paras strategia elämässä on olla optimistinen. Musikaalissani tulee esiin tärkeitä asioita kuten työ, yhteisö, vastuullisuus sekä lupausten ja velvollisuuksien pitäminen. Nämä ovat universaaleja teemoja, jotka ovat erittäin tärkeitä planeettamme tulevaisuuden kannalta. Musikaalin kautta ihmiset vaikuttavat ymmärtävän sen.

Muusikon mielestä tärkeintä on, että ihmiset tiedostavat ongelmat. Tässä maailmanmenossa ei kuitenkaan niin ole.

– Maailman ongelmat koostuvat monista asioista. Ei ole vain yhtä asiaa. Useimmat meistä, minä mukaan lukien, ovat edelleen nukuksissa eivätkä hereillä, mitä todellisuudessa tapahtuu. Ongelmia voidaan ratkoa vasta sitten, kun me heräämme tajuamaan, mitä ympärillämme tapahtuu. Ongelmia ei ratkaista tänään, ensi viikolla tai tänä vuonna, mutta olen optimistinen, että pystymme siihen.

Sting on arvostellut haastatteluissa Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia ja tämän tekemisiä. Hän näkee värikkäässä johtajassa sekä hyviä että huonoja puolia.

– Hän on muutoksen tekijä, mutta ei hyvällä tavalla. Toisaalta me tarvitsemme muutosta. Toivon, että muu valtiojohto pystyy kontrolloimaan hänen toimiaan. Siihen vaaditaan paljon taivuttelua, muusikko muotoilee.

- Maailmassa on niin paljon murehdittavaa, joten ehkä meidän pitäisi olla vain toiveikkaita, Sting tuumaa. Kuva: Vincenzo Pagliarulo / EPA

Muusikko korostaa koko ajan positiivista ajattelua. Mistä sitten löytyy avain onnelliseen elämään?

– Onnellisuus on kummallinen asia. Lehmät ovat onnellisia. Ne vain syövät ruohoa, vaikka se tuntuu meistä tylsältä. Me ihmiset etsimme koko ajan merkityksiä. Onnellisuus löytyy sen etsimisestä. Tärkeintä on se koko matka. En tiedä, mitä sieltä lopuksi löytyy, mutta olen iloinen sitä etsiessäni.

Haastattelun lopuksi Sting nauraa sille, että hän päätyi pohtimaan elämän tarkoitusta.

– Minun pitäisi juoda viisi viskiä, niin sitten päästäisin kunnolla asiaan, laulaja hekottaa.