Hyppää sisältöön

Gutsy Go keksi tavan aktivoida huonomaineisten alueiden nuoria ja voitti 1,5 miljoonaa euroa – palkintosumma suurempi kuin Nobel-palkinnoissa

Suomalaisten säätiöiden järjestämässä Vuosisadan rakentajat -ideakilpailussa etsittiin nuoria hyödyttäviä innovaatioita.

Gutsy Go -tiimi antaa huonomaineisten alueiden nuorille työkaluja muuttaa yhteisöään paremmaksi. Kuva: Vuosisadan rakentajat

Ykköspalkinnon voittaneen Gutsy Go -tiimin idea on tämä: Hyvää tekevä projekti poikii lisää hyvää.

Resepti on yksinkertainen. Yläkoululaisia autetaan löytämään projekteja, jotka hyödyttävät muita ihmisiä. Auttajat ovat koulutettuja mentoreita, jotka kiertävät eri kaupungeissa. Esimerkiksi Kotkassa 9-luokkalaiset polkaisivat käyntiin Karhuvuoren alueen siivousprojektin. Toisaalla koululaiset hoksasivat, että päiväkotilapset jäävät vähemmälle huomiolle, ja jalkautuivat leikittämään nuorempiaan.

Nuoret kuvaavat projektinsa ja editoivat sen videoksi. Videoita on jaettu sosiaalisessa mediassa ja ne säilötään rohkeiden tekojen ideapankkiin (siirryt toiseen palveluun), inspiraatioksi muille.

– Kun tällainen rohkea rauhanteko esitetään sellaisessa muodossa, että muutkin voivat siihen tarttua, muuttuu meidän maailmankuvamme myönteisemmäksi ja todellisemmaksi, uskoo Gutsy Gon vastaava tuottaja Aram Aflatuni.

Näiden rohkeiden rauhantekojen levittäminen kaikkien ulottuville on koko hankkeen idea. Toistaiseksi videoita on tehty kolmessa koulussa Forssassa, Kotkassa ja Vantaan Korsossa. Kansainvälistä kiinnostusta on: kyselyitä Gutsy Gon toimintaperiaatteista on tullut Hollannista ja Yhdysvalloista.

Nuorille on tärkeää saada tulla nähdyksi positiivisesti mediassa

Marika Makaroff, Gutsy Median toimitusjohtaja

1,5 miljoonan euron palkintorahoilla Gutsy Go laajentaa toimintaansa noin kymmeneen kaupunkiin tai kaupunginosaan, luo nuorten toimituksen tuottamaan uusia videoita ja palkkaa lisää kouluissa kiertäviä valmentajia. Jo nyt Gutsy-ohjaajien tiimiin kuuluu alle 30-vuotiaita nuorisotyön osaajia, jotka itsekin ovat ponnistaneet vaativista olosuhteista. Gutsy-ohjaajakoulutus on kehitetty yhdessä nuorten ja nuorisotyön osaajien kanssa, mukana on ollut myös Stanford Peace Innovation Lab (siirryt toiseen palveluun).

Gutsy Go -tiimiä vetävät kokeneet media-alan toimijat. Heitä ovat Aram Aflatunin lisäksi Marika Makaroff, Veera Ikonen ja Ida Immonen.

Tätä työtä ei polkaistu käyntiin säätiöiden ideakilpailua varten. Gutsy Go on ollut olemassa jo kuusi vuotta.

– Tuolloin meitä pidettiin ihan hulluina kun ajattelimme, että tästä voisi tulla vaikka tv-ohjelmaformaatti, nauraa Gutsy Median toimitusjohtaja Marika Makaroff.

Hän uskoo, että nuorille on tärkeää saada tulla nähdyksi positiivisesti mediassa.

– Esimerkiksi Kotkassa on totuttu toisenlaiseen julkisuuteen, monenlaisten negatiivisten uutisten takia. Nyt nuoret keksivät siivota yhden alueen ja saivat myönteistä julkisuutta, Makaroff kertoo.

– Maailma elää sen varassa, että on hyviä ihmisiä ja hyviä tekoja. Nyt se tulee näkyväksi, uskoo Aram Aflatuni.

Melkein miljoona myös seuraaville ideoille

Toisen sijan säätiöiden ja rahastojen ideakisassa, sekä 0,5 miljoonaa euroa vei Someturva. Tämän tiimin idea on saada verkon vihapuhe kuriin lakipalvelulla, joka löytyy kännykkäsovelluksen takaa. Someturva App tarjoaisi konkreettisia keinoja puuttua vihapuheeseen verkossa. Nuori voisi esimerkisi pyytää Someturvaa sovelluksen kautta ottamaan yhteyttä rikoksen tekijään. 

Jos tapaus ei täytä rikoksen tuntomerkkejä, uhrille tarjotaan mahdollisuus keskustella tapauksesta Someturva-chatissa.

Kolmas sija jaettiin kolmelle eri tiimille, jotka kukin saivat 150 000 euroa. Nämä tiimit ovat Integrify, joka tarjoaa maahanmuuttajien kotoutusta koodauskoulutuksen avulla, RT Lit eli Ruskeat tytöt -kirjoittajakoulu ja Elämän Peili, joka on huippubiotieteilijöiden kehittämä peli nuorten hyvinvoinnin tueksi.

Vuosisadan rakentajat -haastekilpailussa etsittiin ratkaisuja, jotka vahvistaisivat 10-26 vuotiaiden nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Finaaliin selvisi 15 työryhmää. Palkinnot jaettiin Helsingin Narinkkatorilla sunnuntaina.

Juttua täydennetty kello 18.09

.
.