1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palestiinalaishallinto

Myönteinen uutinen Lähi-idästä: palestiinalaisten sopu etenee vihdoinkin

Palestiinalaishallinnon ja ääri-islamilaisen Hamas-järjestön on määrä huomenna maanantaina aloittaa Gazan alueen siirto palestiinalaishallinnon alaisuuteen. Vuosikymmenen kestänyt sisäinen valtakamppailu saattaa siis vihdoinkin päättyä.

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas johti viime maanantaina hallituksen ja virkamiesten kokousta Ramallahissa, Länsirannalla. Kokouksessa valmisteltiin vallansiirtoa Gazan alueella.

Palestiinalaishallinnon pääministeri Rami Hamdallah sekä joukko muita ministereitä ja korkeita virkamiehiä matkustaa Gazan alueelle maanantaina valmistellakseen hallinnon haltuunottoa Hamasilta. Hallituksen on määrä pitää istunto Gazassa tiistaina.

Sopua välittäneen Egyptin delegaatio saapui Gazaan jo sunnuntaina.

Hamas puolestaan vapautti sunnuntaina vankilasta viisi Fatah-järjestön jäsentä.

Hamasin aseistettujen turvallisuusjoukkonen kohtalosta ei ole kuitenkaan uutistoimisto AFP:n mukaan vielä sovittu.

– Se ei ole ollut eikä se tule olemaan neuvottelujen aiheena, sanoi Hamasin johtajiin kuuluva Mousa Abu Marzook lausunnossaan.

Ääri-islamilainen Hamas-järjestö – jota EU ja Yhdysvallat pitävät terroristijärjestönä – päätti luopua vallasta talouskriisin ja kasvavan kansalaistyytymättömyyden takia.

Vuonna 2007 Hamas ja maltillisempi Fatah-järjestö taistelivat Gazan kaistaleen hallinnasta ja Fatah joutui vetäytymään Länsirannalle. Siitä lähtien palestiinalaisalueet ovat toimineet kahdessa komennossa: Gaza Hamasin ja Länsiranta Fatahin kontrolloiman palestiinalaishallinnon alaisuudessa.

Aiemmat sovunhierontayritykset ovat kariutuneet nopeasti.

Talouskriisi pehmitti Hamasin

Kahden miljoonan asukkaan Gazan alue on sekä Israelin että Egyptin julistamassa taloussaarrossa.

Kun palestiinalaishallinto päätti keväällä lakkauttaa Gazan sähkölaskun maksamisen Israelille, elinolosuhteet heikkenivät Gazassa entisestään. Sähköä on saatu alueelle vain muutama tunti päivässä. Energiapula vaikuttaa kaikkeen: esimerkiksi vedenpumppaamot ja lämmitys tai ilmastointi eivät toimi kunnolla.

Työttömyys on yli 40 prosenttia, ja jopa varmoina pidetyista julkisista viroista moni on lakkautettu, koska palestiinalaishallinto on vähentänyt palkkarahoja.

Kompromissihalun taustalla on myös Hamasin pelko siitä, että sen tärkein ulkoinen rahoituslähde, Qatar leikkaa lahjoituksiaan, koska Egypti sekä kolme Persianlahden arabimaata painostaa sitä (siirryt toiseen palveluun) vähentämään väitettyä tukeaan Iranille ja ääri-islamilaisille. Qatar kiistää syytökset.

Mikäli hallinnon yhtenäistäminen etenee toivotulla tavalla, se helpottaa parin miljoonan gazalaisen elämää ja yksinkertaistaa myös yrityksiä hieroa rauhaa Israelin kanssa.

Lue lisää: Palestiinalaiset kiistakumppanit, Hamas ja Fatah yrittävät jälleen hieroa sopua