Presidentti Niinistö IS:lle Katalonian tilanteesta: Nyt olisi syytä lähteä nopeisiin keskusteluihin siellä

Useat suomalaispolitiikot vaativat väkivaltaisuuksien loppua Kataloniassa.

Katalonia
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöMartti Kainulainen / Lehtikuva

Suomalaiset politiikot ovat seuranneet Katalonian kansanäänestyksen kärjistynyttä tilannetta huolissaan. Sympatiat näyttävät olevan katalonialaisten puolella ja väkivaltaa vastaan.

Presidentti Sauli Niinistö ei halunnut vielä tänään sunnuntaina maakuntamatkansa aikana ottaa tarkemmin kantaa Katalonian tilanteeseen. Niinistö oli kuitenkin kuullut poliisin käyttäneen kumiluoteja.

– Se kyllä kuulostaa kovalta, Niinistö sanoi Ylelle.

Kysymykseen sympatioista Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä kohtaan presidentillä oli selvä vastaus.

– On ehkä viisaampaa, että en puutu toisen valtion asioihin niin syvästi.

Myöhemmin tänään Niinistö kuitenkin kommentoi asiaa Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

– Minusta nyt olisi syytä lähteä nopeisiin keskusteluihin siellä, koska tuontapainen tilanne, mikä siellä nyt on, on helposti vain alku hyvin, hyvin hankalaan, Niinistö sanoi Ilta-Sanomille.

STT:n mukaan suomalaispolitiikot vaativat muun muassa Twitterissä väkivaltaisuuksien loppua.

– Nämä asiat eivät ratkea väkivallalla. Sen tien päässä ei ole mitään kestävää. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) STT:lle.

– Espanjan poliisin väkivalta ihmisiä kohtaan tuomittavaa. Ei ole katalonialaisten syytä, jos aluehallinnon kansanäänestys vailla lain tukea. Vihreiden kansanedustaja ja ex-puheenjohtaja Ville Niinistö.

– Demokratiassa ja oikeusvaltiossa poliisin tehtävä turvata ihmisten oikeus äänestää – ei estää äänestämästä. Väkivallan loputtava. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

– Väkivallan on loputtava, katalonialaisten on saatava äänestää rauhassa. Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari.

– Aika kovilta näyttävät Espanjan poliisin otteet Kataloniassa, valitettavasti. Eiköhän neuvottelujen tie olisi sittenkin kestävämpi. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

– Miksi Euroopan johtajat hiljaa? Tuen ilmaisu kansalaisoikeuksien kunnioittamiselle sekä väkivallan tuomitseminen ei pitäisi olla vaikeaa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut sunnuntaina tavoitettavissa kommentteja varten.

Juttua muokattu 1.10.17 kello 21.56: Lisätty täsmennys ja presidentti Niinistön Ylelle antama kommentti.