1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kataloniassa äänestettiin itsenäisyyden puolesta, selvitimme suomalaisten tabut, sää on sateinen ja tuulinen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ääniä aletaan laskemaan.
Enric Fontcuberta / EPA

Katalonian viranomaiset: Yhdeksän kymmenestä äänesti "kyllä"

Katalonian aluehallinnon mukaan selkeä enemmistö vaaliuurnilla käyneistä kannattaa Katalonian itsenäisyyttä. Viranomaisten mukaan 90 prosenttia äänestäneistä antoi kyllä-vastauksen kysymykseen: "Haluatteko Katalonian olevan itsenäinen tasavalta?". Vaaliuurnilla kävi kaikkiaan 2,26 miljoonaa alueen asukasta.

Kim Jong-namin murhakäsittely alkaa Malesian korkeimmassa oikeudessa

Malesian korkein oikeus aloittaa maanantaina Pohjois-Korean johtajan velipuolen Kim Jong-namin kuolemaan liittyvän oikeuskäsittelyn. Kim Jong-nam tapettiin 13. helmikuuta Kuala Lumpurin lentokentällä, kun hän oli menossa lähtöselvitykseen matkustaakseen kotiin Macaoon.

Euroopan kehityspankki aikoo hillitä tuloeroja

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD elää muutosten aikaa. Pankissa on huomattu, että jälleenrakentaminen ei ole enää pelkkää talouskasvun tukemista. EBRD pyrkii nyt hillitsemään tuloerojen kasvua ja tasa-arvoistamaan kehittyviä yhteiskuntia. EBRD:n pääjohtaja Suma Chakrabarti saapuu alkaneella viikolla vierailulle Suomeen.

Suma Chakrabarti
Pian vierailulle saapuva EBRD:n johtaja Suma Chakrabarti pitää Suomea esimerkkinä kehittyville demokratioille. EBRD

Venäjällä käynnistellään Pyhäjoen ydinvoimalaa vastaavaa laitosta – näin se eroaa suomalaisserkustaan

Rosatomin Pyhäjoen Hanhikivelle toimittamasta ydinvoimalasta voi saada jo ensituntumaa Pietarin lähellä Sosnovyi Borissa. Leningradin ydinvoimalan uuden laitoksen VVER-1200 ykkösreaktori on valmistuessaan hyvin paljon samanlainen kuin Hanhikivi 1:n. Sukulaislaitosten välillä on eroa muun muassa turvallisuudessa: Pyhäjoen reaktorin ympärille tulee esimerkiksi metri enemmän teräsbetonia.

Leningrad 2 -ydinvoimalan työmaa Sosnovyi Borissa.
Sosnovyi Borissa sijaitsevan Pyhäjoen ydinvoimalan referenssilaitoksen rakentaminen on kolmisen vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Se on määrä ottaa kaupalliseen käyttöön toukokuussa 2018.Timo Sipola / Yle

"Yrittäminen romutti talouden, mutta periksi en anna"

Kata Ahonen irtisanottiin Postista syksyllä 2014. Pääsikö hän sen jälkeen suoraan uuteen työhön kiinni, vai mitä tapahtui? Kuinka helppoa on löytää uutta työtä, jos tulee irtisanotuksi yli 50-vuotiaana? Yle on seurannut useamman vuoden ajan entisten postilaisten uutta elämää. Lue sarjan uusin osa tästä.

Kata Ahonen
Kata AhonenPekka Tynell / Yle

Kokeile, tunnetko arjen tabut

Yle selvitti, mistä suomalaiset vaikenevat läheisten kesken ja mistä puolestaan työpaikalla voi puhua. Kenelle palkankorotuksesta kehtaa kertoa – tai yksinäisyydestä? Tutustu vaiettuihin aiheisiin ja vertaa itseäsi muihin!

Sää on tällä viikolla erittäin tuulinen ja sateinen

Sää on tänään pilvinen lähes koko maassa. Monin paikoin voi tulla heikkoa tihkusadetta. Tuuli voimistuu viikonloppuun nähden, ennustaa Ylen meteorologi Toni Hellinen. Lisää säästä yle.fi/saa.

Sääkartta maanantaille 2. lokakuuta.
Sääkartta maanantaille 2. lokakuuta. Yle