Rekkaliikenne kasvoi Soinissa – nyt tarvitaan kevyen liikenteen väylää

Soinissa käy päivittäin 50–60 rekkaa. Se on iso määrä pienen kunnan taajamassa. Muun muassa lasten koulutien turvaamiseksi Soini suunnittelee rakentavansa ensi vuonna kevyen liikenteen väylää.

Soini
Taajamamerkki Soinissa.
Hans-Mikael Holmgren / YLE

Soinin kunta aikoo rakentaa ensi vuonna keskustaan kevyen liikenteen väylää vajaalla puolella miljoonalla eurolla. Valtuusto joutuu päättämään, rakennetaanko väylä Karstulan suuntaan vai Möksyntien varrelle.

Kevyen liikenteen väylälle on Soinissa suuri tarve, sillä paikkakunnan rekkaliikenne on lisääntynyt merkittävästi Kohiwoodin toiminnan laajentumisen vuoksi. Lisäksi Soinissa sijaitsee Äänekosken biotuotetehtaan puuterminaali, joka toimii tehtaan välivarastona. Kevyen liikenteen väylällä halutaan turvata erityisesti pienten lasten koulutietä.

– Meillä varmasti käy Soinissa vuorokaudessa 50–60 rekkaa. Se on ihan mittava määrä, ja siksi pitää miettiä näitä turvallisuustekijöitäkin. Meidän täytyy saada lapsille ja miksei muillekin turvalliset reitit kouluun ja muualle, perustelee Soinin kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisala.

Kevyen liikenteen vuoro

Soinin kunnan tavoitettavuus on parantunut merkittävästi viime vuosina, kun paikkakunnalle johtavia maanteitä on parannettu joka ilmansuunnasta. Juha-Pekka Keisala sanoo, että nyt on kevyen liikenteen vuoro. Hän uskoo investointiesityksen menevän läpi valtuustossa.

– Kyllä nyt on pakko satsata kevyen liikenteen väylään ja keskustan taajaman ympärille. Taajaman ympärillä on asuntoalueita ja niiltä pitäisi saada turvalliset reitit keskustaan.

Juha-Pekka Keisalan mukaan Soinin rakennusinvestoinnit ja koulun tilakysymyset ovat hyvällä mallilla. Soinissa on juuri valmistumassa kunnan tämän vuoden merkittävin investointi eli yhtenäiskoulun laajennus. Uusia luokkatiloja saadaan käyttöön ehkä jo syysloman jälkeen. Ensi vuonna investoinnit kohdistuvat pitkälle teiden rakentamiseen.

– Olemme yrittäneet tehdä kahden vuoden välein jonkinlaisen tienparannuksen keskustan kaavateihin. Viinamäentie on ollut nyt tapeetilla. Katsotaan, miten tämä kevyen liikenteen väylä siihen vaikuttaa.