Aluehallinto: Yhdeksän kymmenestä äänesti "kyllä" Kataloniassa

Katalonian aluehallinnon mukaan selkeä enemmistö vaaliuurnilla käyneistä kannattaa itsenäisyyttä.

Katalonia
Ääniä lasketaan.
Jaume Sellart / EPA

Katalonian aluehallinnon mukaan 90 prosenttia äänestäneistä antoi kyllä-vastauksen. Aluehallinto totesi maanantaina, että Madridin vastustuksesta huolimatta riippumattomassa kansanäänestyksessä äänestäneistä 90 prosenttia haluaa itsenäisyyttä Espanjasta.

Lehdistötilaisuudessa aluehallinnon tiedottaja Jordi Turull sanoi, että 2,02 miljoonaa katalaania äänesti "kyllä" kysymykseen: "Haluatteko Katalonian olevan itsenäinen tasavalta?"

Vaaliuurnilla kävi kaikkiaan 2,26 miljoonaa. Alueella on kaikkiaan 5,3 miljoonaa äänestäjää.

Turull sanoi, että lähes kahdeksan prosenttia äänestäjistä hylkäsi itsenäisyyden ja muut äänet ovat tyhjiä tai hylättyjä. Turullin mukaan 15 000 ääntä on vielä laskematta.

Turull totesi, että ilmoitettu äänimäärä ei sisällä poliisin takavarikoimia äänestyslippuja. Hän viittasi Espanjan poliisin voimakkaisiin toimiin, joiden tarkoituksena oli lopettaa äänestys.

Poliisi sulki äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia Kataloniassa kansanäänestyksen estämiseksi. Lisäksi poliisi käytti pamppuja ja ampui kumiluodeilla äänestäjiä. Ainakin 844 ihmistä ja 33 poliisia loukkaantui yhteenotoissa poliisin hyökkättyä äänestäjiä vastaan.

Ääniä aletaan laskemaan.
Enric Fontcuberta / EPA

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Tass