Kim Jong-namin murhakäsittely alkaa Malesian korkeimmassa oikeudessa

Kim Jong-namin kuolemasta on syytetty kahta naista, indonesialaista ja vietnamilaista.

Kim Jong-nam
Television uutiskuva Kimin kuolemasta.
Uutinen Kim Jong-namin kuolemasta tuli julki 14. helmikuuta 2017. Kuvassa mies katsoo uutislähetystä Etelä-Koreassa.Jeon Heon-kyun / EPA

Malesian korkein oikeus aloittaa maanantaina Pohjois-Korean johtajan velipuolen Kim Jong-namin kuolemaan liittyvän oikeuskäsittelyn. Malesian poliisi vahvisti jo helmikuussa, että 46-vuotiaan Kim Jong-namin kuolinsyy oli myrkytys.

Kim Jong-unin velipuolen kuolema on hiertänyt Malesian ja Pohjois-Korean välejä. Pohjois-Korea on syyttänyt Malesiaa lentokenttäkuolemasta.

Kim Jong-nam tapettiin 13. helmikuuta Kuala Lumpurin lentokentällä, kun hän oli menossa lähtöselvitykseen matkustaakseen kotiin Macaoon.

Teosta on syytettynä indonesialainen Siti Aisyah ja vietnamilainen Doan Thi Huong. Heidän epäillään aiheuttaneen Kim Jong-namin kuoleman kasvoihin hierotulla myrkyllä lentokentän tungoksessa. Kim Jong-nam kuoli noin 20 minuutissa matkalla sairaalaan.

Syytetyt naiset ovat sanoneet, etteivät he tienneet, mitä olivat tekemässä. He luulivat osallistuvansa vaarattomaan hupailuun ja taustalla olevan myös piilokameroita.

Malesian poliisi ei ole uskonut selitystä. Pohjois-Korean lähetystön mukaan naiset ovat syyttömiä.

Pidätetyt ja Kim-Jong-namin murhasta epäillyt vietnamilainen Doan Thi Huong (vas.) ja indonesialainen Siti Aisyah.
Pidätetyt ja Kim-Jong-namin murhasta epäillyt vietnamilainen Doan Thi Huong (vas.) ja indonesialainen Siti Aisyah. EPA

Pohjois-Korealla on pitkä historia maan hallinnolle epätoivottujen henkilöiden eliminoimisesta. Pjongjang on kieltänyt, että sillä olisi mitään roolia kyseisessä tapauksessa, eikä se ole edes tunnustanut kuolleen miehen olevan Kim Jong-nam.

Pohjois-Korea on arvellut uhrin kuolleen sydänkohtaukseen ja on syyttänyt Malesian työskentelevän Etelä-Korean ja muiden "vihamielisten voimien" kanssa syyttämällä Pyongyangia.

Indonesia ja Vietnam seuraavat tarkasti oikeudenkäyntiä. Maiden hallitukset ovat palkanneet asianajajia puolustaakseen naisia.

Lähteet: AP, Yle