1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kantasolut

Sydämen vajaatoimintaan löytymässä apua kantasoluhoidosta – pysyvistä tuloksista huolimatta hoitoja pidetään lupaavina

Tutkimuksessa ei ole löydetty haittavaikutuksia. Hoidoissa heikommin toiminut sydän on toiminut tehokkaammin ja eri ikäiset potilaat kokivat arkensa paremmaksi.

kantasolut
Sauvakävelijöitä metsätiellä.
Sydämen vajaatoiminta vaikeuttaa reipasta kuntoliikuntaa. Derrick Frilund / Yle

Sydämen vajaatoimintaa voi tuoreen tutkimuksen mukaan hoitaa suonensisäisesti annettavilla kantasoluhoidoilla. Hoito parantaa sydänlihaksen toimintaa ja potilaiden toimintakykyä, tulokset osoittavat.

Kantasoluhoitoja on kokeiltu sydämen vajaatoimintaan tätä ennenkin, mutta aiemmissa kokeiluissa on käytetty lähinnä luuytimestä otettuja kantasoluja. Nyt julkaistussa tutkimuksessa kantasolut saatiin keisarileikkauksen jälkeen luovutetuista napanuorista.

Verrattuna selkäytimestä kerättäviin kantasoluihin menetelmä on huomattavasti helpompi ja turvallisempi.

Tutkimuksessa kantasoluja annettiin suonensisäisesti kolmellekymmenelle 18–75-vuotiaalle vakaata sydämen vajaatoimintaa sairastavalle. Potilaat saivat lisäksi optimaalista lääkehoitoa sairauteensa.

Potilaiden sydämet tutkittiin 3, 6 ja 12 kuukautta hoitojen jälkeen, ja näissä kaikissa tutkimuksissa potilaiden sydänten havaittiin pumppaavan verta aiempaa tehokkaammin. Potilaat kokivat myös elämänlaatunsa ja toimintakykynsä parantuneen.

Tutkimuksissa ei löydetty haittavaikutuksia

Kantasoluhoitoon ei liittynyt haittavaikutuksia. Tutkijat eivät myöskään löytäneet merkkejä allovasta-aineista, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi verensiirron tai elinsiirron yhteydessä.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat kantasoluhoitojen olevan turvallisia ja todennäköisesti myös tehokkaita sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Vielä ei tosin ole selvää ovatko havaitut muutokset pysyviä ja näkyvätkö ne myös potilaiden eliniässä ja oireilussa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Circulation Research -lehdessä.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista, kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta Sairaudet häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi