Analyysi: Väkivalta vahvistaa katalonialaisten itsenäisyysintoa – moni kokee elävänsä taas Francon diktatuurin päiviä

Espanjan poliisin äänestäjiin kohdistama väkivalta on järkyttänyt koko Kataloniaa. Se voimistanee katalonialaisten itsenäisyyshaluja, arvioi Barcelonassa oleva Ylen ulkomaantoimittaja Minna Pye.

Katalonia
Katalaanit juhlivat äänestystulosta illalla Barcelonan keskustassa.
Katalaanit juhlivat äänestystulosta illalla Barcelonan keskustassa.EPA / Santi Donaire

BarcelonaOli vaikea uskoa olevansa läntisessä Euroopassa, kun vieraili sunnuntaina äänestyspaikoilla Barcelonassa. Tunnekuohun vallassa olevat ihmiset muodostivat ihmisketjuja äänestyspaikkojen suojaksi ja pelkäsivät poliisin väkivaltaa.

Moni tuli kertomaan, kuinka he kokevat elävänsä jälleen Francon diktatuurissa. He kuvailivat Espanjan hallitusta epädemokraattiseksi ja maan koko poliittista kulttuuria autoritaariseksi.

Katalonian alueen ja Espanjan hallituksen suhteiden kulminoituminen uhmakkaaseen kansanäänestykseen on pitkän kehityksen tulos.

Katalonialaiset kokevat, että he antavat Espanjalle enemmän kuin saavat, sillä alue tuottaa lähes viidenneksen Espanjan bruttokansantuotteesta.

Monet katalaanit kokevat asuvansa korruptoituneen eteläeurooppalaisen maan edistyneessä kolkassa. Erityisesti heitä kismittää, että kerätyt verot valuvat hyödyttämään muuta Espanjaa.

Tilanne kärjistyi vuonna 2010, kun Espanjan perustuslakituomioistuin mitätöi suurelta osin Katalonian itsehallinnon laajentamisen. Katalaaneille päätös oli loukkaus, joka on pohjana Katalonian aluehallinnon ja Espanjan hallituksen huonoille suhteille.

*Espanjan talouskriisi *ja sitä seuranneet paljastukset maan poliittisen eliitin korruptiosta ovat ruokkineet katalonialaisten kokemusta siitä, että heitä ryöstetään. Tämänkaltaiset kokemukset ovat nostattaneet itsenäisyyden kannatusta alueella.

Tilannetta ei ole helpottanut Espanjan hallituksen tiukka kanta. Se on torjunut itsehallinnon laajentamisen ja Katalonian aluehallinnon aiemmat yritykset järjestää itsenäisyyskansanäänestys.

Espanjan torjuva asenne on osaltaan auttanut itsenäisyysmielisiä kasvattamaan kannatustaan. Tällä hetkellä niillä on enemmistö Katalonian aluehallituksessa.

Tämä kehitys kärjistyi sunnuntain kansanäänestyksessä. Espanjan hallituksen taipumaton linja, jossa se korosti kansanäänestyksen laittomuutta ja pyrki estämään sen toteuttamisen jopa väkivalloin, kasvattaa nyt itsenäisyysmielisten kannatusta.

Toisaalta vain 42,3 prosenttia Katalonian äänioikeutetuista kävi uurnilla. Itsenäisyyttä vastustavat eivät lähteneet äänestämään, joten sunnuntain kansanäänestyksen tulos ei anna kattavaa kuvaa katalonialaisten todellisista tunnoista.

Katalonian äänestyspäivää seuranneena ei voi kuin ihmetellä, miksei Espanjan hallitus antanut katalaanien äänestää, vaikka pitikin äänestystä laittomana. Se olisi voinut pitää kannastaan kiinni ja olisivathan itsenäisyyden vastustajat saattaneet voittaakin.

Näinhän kävi Skotlannin itsenäisyyskansanäänestyksessä vuonna 2014, kun skotlantilaisten enemmistö torjui itsenäisyyden.

Nyt Kataloniassa on ajauduttu tulehtuneeseen tilanteeseen, jota eilinen väkivalta vain kiihdyttää. Samalla muun Euroopan on yhä vaikeampi sulkea silmiään.

Kataloniassa toivotaan EU:sta sovittelijaa vaikeaan kriisiin. Äänestyspaikoilla ihmiset ihmettelivät, miksi unioni ei tee mitään, vaikka yhden jäsenmaan kansalaisia kohtaan käytetään voimakasta väkivaltaa.

Katalonian ongelma ei katoa mihinkään. Espanjassa tarvitaan vuoropuhelua tilanteen ratkaisemiseksi.

Lue lisää:

Katalonia äänesti itsenäisyyden puolesta – Mitä nyt tapahtuu? "Reaalista itsenäisyyttä tuskin on näköpiirissä"

Aluehallinto: Yhdeksän kymmenestä äänesti "kyllä" Kataloniassa

Katalonian alueen johtaja: Katalonia on voittanut oikeuden itsenäisyyteen