Lahden moottoritien ampumisesta ei syytettä poliisille – Syyttäjä: ei mahdollisuutta toimia muulla tavalla

Poliisi ampui miehen Lahden moottoritiellä lokakuussa 2016 estääkseen naisen puukotuksen.

Poliisin suorittama ampuminen
Poliisiauto
Henrietta Hassinen / Yle

Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä on jättänyt nostamatta syytteen Lahden moottoritien ampumisesta Orimattilassa. Syyttäjän mukaan poliisilla ei ollut tilanteessa mahdollisuutta toimia muulla tavalla.

Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli ampui miestä moottoritien keskiviheriöllä lokakuussa 2016 estääkseen naisen puukotuksen.

Syyttäjän mukaan poliisin toiminta oli hätävarjelua.

Työvuorossa ollut konstaapeli osui paikalle, kun kolmikymppinen mies oli moottoritien varressa puukottamassa naista. Konstaapeli puuttui tilanteeseen käskyttämällä miestä ja käyttämällä virka-asettaan. Hän ampui kolme laukausta, joiden seurauksena mies kuoli.

Silminnäkijöiden mukaan auto törmäsi edessä olleeseen, ohitusta tehneeseen toiseen autoon ja suistui moottoritien kaistojen väliselle nurmialueelle. Autoa kuljetti mies, jonka verestä löydettiin myöhemmin amfetamiinia. Nainen yritti ulos autosta, jolloin mies iski naista veitsellä useita kertoja.

Naisen vammat vaativat sairaalahoitoa.

Syyttäjän mukaan käytetyt voimakeinot olivat puolustettavia, kun otetaan huomioon naiseen kohdistetun oikeudettoman hyökkäyksen voimakkuus ja väkivallan laatu sekä tilanteen nopeus.

Poliisia epäiltiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Poliisin aseenkäyttö selvitetään aina, mutta aina ei käynnistetä esitutkintaa. Tapausten eteneminen syyteharkintaan, saati tuomiot, ovat harvinaisia.

Tapahtumapaikka moottoritiellä Orimattilassa, jossa poliisi ampui miehen kolarin jälkeisessä uhkaavassa tilanteessa.
Tapahtumapaikka moottoritiellä Orimattilassa, jossa poliisi ampui miehen kolarin jälkeisessä uhkaavassa tilanteessa.Juha-Petri Koponen / Yle