Hyppää sisältöön

Tuberkuloosi tappoi potilaan Porissa – sairaala kartoittaa altistuneita

Satakunnan sairaanhoitopiiri, Porin kaupunki ja THL selvittävät tuberkuloosille altistuneita henkilöitä ja järjestävät näille tutkimukset leviämisen ehkäisemiseksi.

Kuva: AOP

Porissa on kuollut potilas tuberkuloosiin Satakunnan keskussairaalassa. Edellisviikon lauantaina sairaalaan hakeutunut henkilö menehtyi viime keskiviikkona.

Satakunnan keskussairaalan mukaan keuhkojen ja kurkunpään tuberkuloosiin sairastunut henkilö oli hakeutunut hoitoon niin myöhään, että häntä ei voitu enää hoitaa.

Porin kaupunki ja Satakunnan sairaanhoitopiiri ovat aloittaneet toimet tuberkuloosille altistuneiden henkilöiden selvittämiseksi. Kaikille altistuneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti ja heidät kutsutaan tutkimuksiin.

Kymmeniä altistuneita

Työpaikalla ja lähiyhteisössä tuberkuloosille altistuneita ihmisiä on Satakunnan sairaanhoitopiirin mukaan 60. Potilaan työtovereille on järjestetty tiedotustilaisuus.

Sairaalassa altistuneita on viisi potilasta ja 15 henkilökuntaan kuuluvaa. Tavoitteena on katkaista tartunnan leviäminen ja tunnistaa nopeasti mahdolliset tuberkuloositapaukset.

Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tauti, jonka hoidosta ja ehkäisystä määrätään lailla. Suomessa todettiin viime vuonna 236 tuberkuloositapausta.

Kuolemantapauksia on vuosittain parikymmentä, kertoo suomalainen tuberkuloosin ja keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö Filha. Tuberkuloosi oli yleinen tauti Suomessa vielä viime vuosisadan alkupuolella, ja monella tuolloin taudin saaneella se on jäänyt elimistöön piileväksi vuosikymmenten ajaksi.

Satakunnassa todettiin vuonna 2016 10 tuberkuloositapausta, joista 6 sairasti keuhkotuberkuloosia. Tänä vuonna on aiemmin todettu vain yksi tuberkuloositapaus. Tartunnan jäljityksissä ei ole Satakunnassa viime vuosina todettu uusia tapauksia.

Bakteeri-infektio elimistössä

Tuberkuloosi (siirryt toiseen palveluun) on bakteerin aiheuttama infektio, joka voi aiheuttaa tulehduksen missä tahansa elimessä. Tavallisin tautimuoto on keuhkotuberkuloosi. Kurkunpään tuberkuloosi on melko harvinainen.

Tuberkuloosin yleisoireita ovat ruokahaluttomuus, laihtuminen, väsymys, yöhikoilu ja kuumeilu. Tuberkuloosi tarttuu yleensä melko huonosti. Tartunta saadaan ilman välityksellä.

Hengitysteiden tuberkuloosia sairastavan henkilön puhuessa, yskiessä tai aivastaessa ilmaan leviää tuberkuloosibakteereja sisältäviä pienhiukkasia. Samassa sisätilassa pitkään tai toistuvasti oleskeleva ihminen voi saada tuberkuloosibakteereita omiin keuhkoihinsa hengitysilman mukana. Suurin riski saada tartunta on yhdessä asuvilla perheenjäsenillä.

Lapset ja iäkkäät riskiryhmässä

Epidemiaselvityksen rajana pidetään yhteensä kahdeksan tunnin altistumista samoissa luokkahuonetta pienemmissä sisätiloissa. Vain noin kolmasosa tuberkuloosille altistuneista terveistä aikuisista saa tuberkuloositartunnan ja heistä vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin.

Sairastumisriski tartunnan jälkeen on suurin pienillä, rokottamattomilla lapsilla, iäkkäillä ja niillä joiden elimistön puolustuskyky on sairauksien tai lääkitysten myötä heikentynyt.

Tuberkuloosi hoidetaan pitkäkestoisella, yli kuuden kuukauden yhdistelmälääkehoidolla. Ajoissa todettu tuberkuloosi paranee hoidolla hyvin.

Lue myös:

Tuberkuloosi tekee paluuta - lääkeresistentti kanta uhkaa viedä meidät takaisin 1900-luvun alkuun