Nuoret saivat sotainvalidien entisen ruokalan Kiteellä – moporalli väheni

Kiteellä kunnostettiin alunperin sotainvalidien ruokalaksi rakennettu funkkistalo kokoontumistilaksi. Päivisin tilaa käytetään monenlaiseen yhteisötoimintaan, mutta iltapäivisin ja iltaisin paikka on lasten ja nuorten olohuone.

Nuorisotalo
Linkki ulkoa
Funkkistalossa toimii nuoriso- ja yhteisötila Linkki.Tanja Perkkiö / Yle

– Tervetulloo Linkkiin! Mie jo aattelin, kun kello oli kaks yli kahen, että missä työ viivytte.

Nuorisotyöntekijä Esa-Pekka Turunen ottaa pojat vastaan ovelta. Nuoriso- ja yhteisötila Linkki on talon virallinen nimi, mutta puisen funkkitalon lipassa lukee Linja-autoasema ja kansan suussa talo kulkee muun muassa aiemmilla nimillä ja lempinimillä, kuten "Invala", "Ohiammuttujen ravintola", "Matkahuollon baari" tai vain "Matkis".

Rakkaasta lapsesta tuleva nimisanonta pitää Kiteellä paikkansa. Alun perin talo on rakennettu sotainvalidien ruokalaksi (siirryt toiseen palveluun), sittemmin se on toiminut muun muassa Matkahuollon toimitilana. Talossa on ollut monenlaista yritys- ja kahvilatoimintaa. Ulkoasun kunnostuksesta Kitee sai maakunnallisen vuoden rakennusperintöpalkinnon vuonna 2009. Viime vuodet talo on ollut vajaakäytöllä, kunnes Linkki avattiin elokuun lopussa tänä vuonna.

Nuorisotilatyöntekijä Esa-Pekka Turunen
Esa-Pekka Turunen on "ikuisessa iltavuorossa" ja päävastuussa Linkin toiminnasta. Tanja Perkkiö / Yle

Perjantai on nuorisotilassa 4.-6.-luokkalaisten iltapäivä. Pojat, Aapo ja Juho, suuntaavatkin samantien varaamaaan itselleen biljardivuoron. Peliklassikko pitää pintansa, yksivärisiä ja raidallisia on lyöty pusseihin nuorisotiloissa ja -taloilla varmaan niin kauan kuin niitä on ollut.

Biljardipöytä kuuluu nuorisotilojen vakiosisustukseen
Biljardi ja suomalainen nuorisotila kuuluvat yhteen.Tanja Perkkiö / Yle

– Joku sanoi, ettei Suomessa voi olla nuokkaria ilman biljardia, kertoo Esa-Pekka Turunen.

Sisustus on värikäs, silmä poimii suomalaista muotoilua niin verhoista kuin huonekaluistakin. Sisustus on nuorten ideoista toteutettu, joten Marimekko-rakkaus elää Kiteellä nuorellakin polvella. (Marimekolla oli Kiteellä tehdas vuosina 1974–2013.)

Mutta on täällä se plekkarikin. Tai oli, kunnes se meni rikki ja joutui huoltoon, jossa se on viipynyt jo muutamia viikkoja.

– Aluksi sitä kaivattiin, mutta nyt yhtenä iltana pohdittiin tässä, että ei sitä oikeastaan tarvita, kun voi pelata kaikkea muutakin, selvittää Turunen.

Nuoret viettävät Linkissä aikaa pelaten, lukien tai vain jutellen.

– Aikuiset eivät aina oikein ymmärrä sitä, lasten vanhemmatkaan, että joskus nuorten on vain hyvä olla keskenään, oikeastaan tekemättä mitään. Sekin aika on kiva olla laumassa, pohtii Esa-Pekka.

Pojat rentoutuvat säkkituoleilla
Pojat ottavat rennosti koulun jälkeen. Joskus pelataan yhdessä, joskus ollaan enemmän omissa oloissa. Tanja Perkkiö / Yle

Aapo aloittelee biljardipeliä. Keskittyminen on ankaraa.

– Melkein joka päivä käyn. Tää on hyvä paikka. Täällä ollaan kavereiden kanssa.

Talon takaosassa on keittiö, jossa Sanni ja Veera voitelevat leipiä ja ottavat mehua. Talo tarjoaa terveellisen välipalan, jotta tiloissa ei mussutettaisi sipsejä ja karkkia.

– Esa-Pekka on mukava. Ei sen tarvii huutaa meille. Täällä käydään olemassa ystävien kanssa ja vaikka pelaamassa.

Nuorisotyöntekijä Esa-Pekka Turunen kertoo, että ala-asteikäisten illassa hän on enemmän isoveli, mutta myös auktoriteetti, joka välillä sanoo miten tehdään ja toimitaan. Yläasteikäisten illoissa hieman vähemmän meteliä ja sitä kautta mahdollisuuksia puhua esimerkiksi siitä, mitä iloja ja murheita nuorilla on, miten koulussa ja kotona sujuu. Turunen iloitsee siitä, miten Linkki on otettu vastaan kaupungissa.

Nuorisotila Linkki sisältä
Linkissä kokoontuvat päivisin myös MLL:n perhekerho ja siellä on senioritoimintaa. Tanja Perkkiö / Yle

– Avoimien ovien päivänä tänne oli tunkua. Pelkkää positiivista on ollut vastaanotto. Ja kuulemma moporalli on kylällä vähentynyt, kun mopot tulevatkin nuokkarille, Esa-Pekka Turunen hymyilee.

Niin, "nuokkarille". Funkkistalo on saanut jälleen uuden lempinimen.