Hyppää sisältöön

Lumière-veljekset tekivät uskomattomat 1 422 elokuvaa – parhaat on nyt koostettu yhdeksi elokuvaksi

Cannesin elokuvajuhlien johtajan Thierry  Frémaux'n koostamassa Lumière!-elokuvassa on peräti 114 lyhyttä Lumière-elokuvaa. Se on kunnianosoitus elokuvan keksineille veljeksille.

Auguste ja Louis Lumière Kuva: Ullstein bild / AOP

On kaunis maaliskuinen kevätpäivä Ranskan Lyonissa. Vaalean rakennuksen oviaukosta astuu ulos kymmeniä ihmisiä, joista suurin osa on pitkiin hameisiin pukeutuneita naisia. Osalla heistä on valkoinen esiliina. Ihmisten joukossa pyörii isokokoinen, uteliaan oloinen koira, joka heiluttaa terhakkaasti häntäänsä. Pian oviaukosta ilmestyy näkyviin myös hevonen kärryineen ja muutama polkupyöräilijä.

Kaiken tämän keskeltä huomio kiinnittyy tummaan asuun pukeutuneeseen, koria kantavaan naiseen. Nainen kävelee kuvan poikki muiden ihmisten edestä ehkä vahingossa. Hän hymyilee ja tuntuu sanovan että hupsista.

Lumière-veljekset tekivät yli 1400 elokuvaa. Kuva: Cinema Mondo

Symbolinen ovi on auennut

Tältä näyttää koko maailmanhistorian ensimmäinen elokuva, jonka Lumièren veljekset Louis ja Auguste kuvasivat isänsä tehtaan edessä 19. maaliskuuta vuonna 1895. Tehtaassa valmistettiin valokuvaukseen liittyviä välineitä ja elokuvan nimeksi on myöhemmin vakiintunut La sortie des usines Lumière eli Työläiset lähtevät Lumièren tehtaasta ja siitä liikkuu maailmalla kolme hieman erilaista versiota.

– Me emme oikeastaan tiedä tarkalleen, mitä tehtaan edustalla tapahtui, koska siitä ei ole olemassa minkäänlaisia dokumentteja. Emme tiedä, onko ihmisille sanottu action tai allez tai jotakin vastaavaa. Sen tiedämme, että kuvaus järjestettiin maaliskuun 10. ja 20. päivän välillä. Tuona ajanjaksona vain tiistaina 19. päivä oli kaunis ilma, ja kuvaamiseen tarvittiin valoa, Lumière-instituutin ja Cannesin elokuvajuhlien johtaja Thierry Frémaux kertoo.

Alle minuutin mittaisesta elokuvasta tiedetään myös, että kuvaamishetki oli keskipäivä ja tehdastyöläiset olivat lähdössä lounaalle. Myös kameran eli kinematografin paikka on selvillä. Thierry Frémaux’n mukaan maailman ensimmäisestä elokuvasta tekee kiehtovan juuri se, ettei siitä tiedetä vielä kaikkea. Elokuvan visuaalista puolta leimaa myös voimakas symboliikka.

– Kun tehtaan ovi avattiin, se avautui paitsi työläisille myös elokuvan historialle, ja tuo ovi on ollut avoinna tähän päivään saakka. Elokuva myös vihjaa, että 1900-luvusta tulee massojen vuosisata, Frémaux sanoo.

Petankin pelaamista. Kuva: Cinema Mondo

Rakkautta ensisilmäyksellä

Lyonissa asuva Thierry Frémaux näki maailman ensimmäisen elokuvan parikymppisenä opiskelijana, ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Frémaux'n mukaan tuoreelle Lumière!-elokuvalla on ollut tilausta.

– Olen ollut etuoikeutetussa asemassa – olenhan saanut kasvaa kaupungissa, jossa elokuva on keksitty.  Lumière-veljesten perinnön vaalimisesta on tullut intohimoni. Minun oli pakko tehdä tämä kooste-elokuva, koska veljesten teokset ovat yksinkertaisesti upeita. 

Thierry Frémaux Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Frémaux'lla onkin ollut melkoinen urakka, sillä Louis ja Auguste Lumière tekivät 1 422 elokuvaa, joista vain viisi on kadoksissa. Tämä on merkittävää, koska esimerkiksi mykkäelokuvan kultakauden teoksista on tuhoutunut tai hävinnyt peräti 80 prosenttia. Yksittäisten Lumière-elokuvien kesto oli 50 sekuntia. Niitä kuvattiin 17 metrin kelalla, ja niissä oli 18 freimiä sekunnissa.

Kuvausvälineenä oli varhainen filmikamera eli kinematografi, joka oli kehitetty jo aiemmin, mutta jota veljekset parantelivat ja jonka he myös patentoivat. Kinematogafi painoi vain neljä kiloa, ja sitä saattoi käyttää myös projektorina.

– Kinemarografin rakenne perustui ompelukoneeseen, ja se oli jo alusta saakka täydellinen keksintö ja väline elokuvaamiseen. Lumièret olivat älykkäitä miehiä –  esimerkiksi Auguste halusi vanhoilla päivillään keksiä värillisen suolan. Häntä häiritsi se, että oli vaikea erottaa sitä, kuinka paljolla suolalla maustoi riisiin, koska kummankin väri oli valkoinen.

Lumièret tekivät myös kokeiluja

Lumièren veljekset tunnetaan etenkin keksijöinä, mutta Thierry Frémaux'n mukaan heitä pitäisi muistaa tarkastella etenkin elokuvaohjaajina ja taiteilijoina. Frémaux haluaa myös kaataa myytin, jonka mukaan Lumièret pelkästään dokumentoivat ympäröivää todellisuutta.

Louis Lumière oli toiminut jo kauan valokuvaajana, joten kohteiden asettelu ja kompositiot näkyvät elokuvissa – kameran paikka on siis tarkkaan mietetty. Lumièret tekivät myös fiktiota, josta hyvänä esimerkkinä moneen otteeseen matkittu Le Jardinier eli Puutarhuri, jota pidetään maailman ensimmäisenä komediaelokuvana.

Puutarhuria pidetään maailman ensimmäisenä komediana. Kuva: Cinema Mondo

Thierry Frémaux’n mukaan juuri näiden seikkojen takia vastakkainasettelu Lumière-veljesten ja erikoistehosteita keksineen aikalaisen Georges Mélièsin välillä on ongelmallinen. Méliès tunnetaan etenkin vuonna 1902 valmistuneesta Matka kuuhun -tieteiselokuvasta.

– He molemmat tekivät kokeiluja, mutta omilla alueillaan. Méliès keksi editointiprosessin, mutta Lumièret tekivät puhtaita elokuvallisia kokeiluja. Mikä on se tarina, jonka haluan kertoa, kuinka voin sen kertoa ja mihin pistän kamerani – näitä samoja kysymyksiä pohtivat aikoinaan Lumièret ja niitä miettivät edelleen kaikki elokuvantekijät. Kyse ei ole dokumentista tai fiktiosta, kyse on Roberto Rossellinista ja Federico Fellinistä –Lumière on Rossellini, Méliès Fellini. 

Oopiumin polttamista Kiinassa. Kuvassa näkyy taidokas kompositio: miehen ja naisen vaatteissa on vastakkaiset värit. Kuva: Cinema Mondo

Kamera kiertää maailmaa

Ensimmäiset elokuvanäytökset 1800-luvun lopulla herättivät katsojissa monenlaisia reaktioita: sekä ihastuneita.  Tarinan mukaan Lumière-elokuva, jossa juna saapuu asemalle, sai ihmiset pakokauhun valtaan. He luulivat sen puksuttavan katsomoon saakka ja murskaavan kaiken alleen.

– Voimme verrata silloista tilannetta siihen, mitä tapahtuu nyt virtuaalitodellisuuden saralla. VR on kuin uusi maailma, emmekä vielä tiedä, mihin suuntaan kehittyy, Thierry Frémaux pohtii.

Koska kinematografi oli näppärä laite, Lumièret lähettivät kuvaajiaan taltioimaan maailman tapahtumia yli kolmessakymmenessä maassa Intiaa, Vietnamia ja Egyptiä myöten. Huomionarvoista ja arvokasta Lumière-veljesten elokuvissa on se, että niihin taltioitiin runsaasti arkielämää.

– Heidän ensimmäinen ohjeensa kuvaajille oli, että menkää kadulle ja kuvatkaa tavallisia ihmisiä. Tämä voi johtua siitä, että Lumièret ei ollut porvarisperhe, ja alunperin he olivat varsin köyhiä, Frémaux kertoo.

Lumièret kuvasivat etenkin tavallisten ihmisten elämää. Kuva: Cinema Mondo

Valkoinen peura nähdään Lyonissa

Maailman suurin ja kaunein elokuvatapahtuma, Cannesin elokuvajuhlat täytti äskettäin 70 vuotta. Ensi vuoden ohjelmistoa on juuri ryhdytty valmistelemaan, ja festivaalijohtaja Frémaux kertoo, että jotakin uutta saattaa olla luvassa.

– 70 vuotta on rajapyykki ja elämme nyt uusia aikoja. Ehkäpä meidän pitää miettiä joitakin muutoksia säilyttääksemme Cannesin sellaisena kuin se on, eli maailman suurimpana filmifestivaalina. Se taas on minun tehtäväni.

Suomea Frémaux pitää mielenkiintoisena elokuvamaana. Esimerkiksi Aki Kaurismäki kuuluu hänen ystäväpiiriinsä. Vuonna 2014 kuollut Peter von Bagh taas oli Frémaux’lle “kuin isoveli”.

Suomi nousee esille myös lokakuun puolivälissä Lyonissa järjestettävillä Lumière Film Festivalilla, jossa esitetään restauroitu versio Erik Blombergin Valkoisesta peurasta. Elokuva palkittiin Cannesissa vuonna 1953.

–Teillä on Suomessa laadukkaita elokuvia, merkittäviä elokuva-arkistoja ja hyvä käsitys siitä, mitä elokuvan pitää olla ja kuinka sitä pitää välittää tuleville sukupolville, Thierry Frémaux summaa.

Lue myös Kulttuuricocktailin juttu aiheesta: