1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nordic Business Forum

Saattavat Will Smith ja Richard Branson äimistyä Helsingissä – lounaalla tarjolla hyönteisiä, sirkkamuurahaissuolaa, roskakalapullia 

Bisnesväen seminaari Nordic Business Forum tarjoaa tuhansille osallistujilleen Jyrki Sukulan suunnittelemaa kasvisruokaa hyönteissäväyksillä.

Nordic Business Forum
rocky road suklaaleivos jauhomadoista
Kokki Jyrki Sukula on innostunut hyönteisruoasta. Hän on suunnitellut Nordic Business Forumin tarjoilut 7500 henkilölle, ja tarjolla on tietysti muun muassa hyönteisiä. Sukulan mukaan Suomi tulee jälkijunassa mukaan hyönteisvillitykseen.

Perinteiset sikaria pöllyttävät kokolihajohtajat saattavat tänään ja huomenna hämmästyä melkoisesti Nordic Business Forumin lounaspöydässä Helsingin Messukeskuksessa. Ja nieleksimistä voi olla monella modernillakin. Tv-kokki Jyrki Sukula on nimittäin suunnitellut tuhansille kokousvieraille ateriakokonaisuuden, jossa vilistävät kasvisruoan ja roskakalapullien lomassa kotisirkat ja muurahaiset antamassa oman säväyksensä ruokailuun.

– Meillä on tarjolla sirkkamuurahaissuolaa, meillä on kotisirkkoja, lähikotisirkkoja Otaniemestä. Nostimme ne viime hetkellä mukaan, kun Evira hyväksyi ne tarjottavaksi, Sukula kertoi aamu-tv:n haastattelussa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muutti viime viikolla asetusta niin, että myös hyönteisiä saa kasvattaa ja myydä ruuaksi.

– Hyönteiset näyttelevät aika minimaalista osaa ruokakokonaisuudessa, mutta me järjestäjät olimme totta kai hereillä ja tartuimme heti tilaisuuteen, koska yksi seminaarin yksi juttu on elää ajassa, Sukula kertoo.

Seminaarivieraat saavat tänään syödäkseen kalaa.

– Lounaalla tarjotaan roskakalapullia. Mä itse pyöräytin koko särki-haukimassan lauantaipäivänä, yhdeksän tuntia tein kalamureketta yhtäsoittoa. Kokemus sinänsä.

– Kasvispäivä on huomenna. Nyhtöhernettä ja härkäpapua erilaisissa muodoissa.

Näitä saavat seminaarivieraat herkuteltavakseen hyönteishöysteillä, muiden muassa puhujiksi kutsutut sir Richard Branson ja näyttelijä Will Smith.

Muurahaista mausteeksi

Sukula on käyttänyt hyönteisiä ruuanlaitossa ennenkin. Hän on kokeillut sirkkoja muutamaan otteeseen ja maustanut erityisesti muurahaisilla.

– Sirkat on aika haastava raaka-aine maustaa ja saada siihen moniulotteisuutta. Ei silti tekemätön paikka, pystyy käyttämään sekä makeissa että suolaisissa ruuissa. Tykkään ehkä enemmän käyttää muurahaisia mausteena. Niissä on hyvä sellainen hapokkuus, sitrusmaisuus, sopii aika monelle mausteeksi.

Sukulan mukaan hyönteiset tuovat aika mielenkiintoisen lisän ruokavalioon.

– Niitä sekä kuivataan että friteerataan että paistetaan. Valmistusmenetelmällä on vaikutusta makuun. Jos on uppopaistettu ja dipattu suklaaseen, niin se maistuu friteeratulle rouskuvalle suklaalle. Ja totta kai siinä on ominaismakua.

Maailmanlaajuisesti hyönteiset ovat arkiruokaa. YK:n mukaan kaksi miljardia ihmistä syö hyönteisiä Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Toistaiseksi vain muutama länsimaa on kiinnostunut hyönteisistä ruokamielessä. Hollanti ja Belgia ovat Euroopan kärkeä ja Suomi seuraa perässä.

– Ehkä sota-aikana muurahaisten munia syötiin nälkään, mutta ei oikeastaan sen jälkeen. Varmaan pitkään menee että ihmiset alkaa ravinnoksi syömään niitä tyyliin "mä oon sirkkadieetillä". Uskon kuitenkin, että suomalaiset ovat sen verran rohkeita, että kokeilevat mielellään, Sukula sanoo.

Lähitulevaisuudessa kauppoihin saattaa tulla sirkkajauhetta, ehkä sirkkojakin ja muita tuotteita. Tosin alkuun hinnat saatavat Sukulan mukaan olla melko korkeita.

Lue lisää:

Kaksi päivää suuria sanoja bisneksestä Helsingissä, tähdittäjänä näyttelijä Will Smith

Lue seuraavaksi