Tuore selvitys: Vuosisatoja vanha Tornion-Muonionjoen lohiregaali yhä osa Suomen ja Ruotsin lainsäädäntöä

Maa- ja metsätalousministeriön tilaama selvitys pitää määräysvallan rajajoen lohenkalastuksesta valtiolla vielä tänäkin päivänä.

lohen kalastus
Tornionjoesta pyydetty lohi.
Minna Aula / Yle

Tuoreen selvityksen mukaan valtiolle kuuluva lohiregaali Tornion-Muonionjoella on edelleen osa voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Oikeustieteen emeritusprofessori Erkki Hollon selvityksessä todetaan, ettei Suomi ole lainsäädännössään irtisanoutunut Ruotsin vallan aikaisista kannoista.

Jos kiistellystä lohiregaalista eli valtiolle kuuluvasta oikeudesta määrätä lohenkalastuksesta haluttaisiin luopua, pitäisi siitä selvityksen mukaan säätää lailla ja asetuksella. Vaikka lakeja ja asetuksia nyt muutettaisiinkin, valtio ei siis selvityksen perusteella olisi jokivartisille korvausvelvollinen.

– Käytännössä tämä antaa nyt selkeän vastauksen siitä, että selvityksen perusteella valtio ei myöskään ole korvausvelvollinen, jos tästä tähän asti on ollut epäselvyyttä, sanoo maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Sanna Koljonen.

Selvityksen johtopäätös ministeriön mukaan on, että "oikeustila sekä Suomessa että Ruotsissa tunnustaa jossain muodossa sen, että regaalioikeus on valtiolle historiallisesti muodostunut erityisperuste, jolla valtio määrää lohenkalastuksesta".

MMM aikoo selvittää yhdessä Lapin ELY-keskuksen kanssa, mihin kalastusoikeudellisiin ja muihin kysymyksiin lohiregaalilla on yhteyksiä Tornion-Muonionjoella. Ministeriö järjestää avoimen kyselyn aiheesta eri osapuolille vielä kuluvan syksyn aikana.

"Valtio sai sitä, mitä lähti hakemaan"

Tornion-Muonionjokivarressa ministeriön tilaama selvitys ei asukkaita vakuuta.

– Tärkein viesti on se, että vaikka käytäntöjä jouduttaisiin muuttamaankin, valtion ei tarvitsisi maksaa jokivartisille korvauksia. Valtio sai tällä selvityksellä sitä, mitä lähti hakemaan, sanoo Pellon kalastuskunnan esimies ja Väylän viehelupa-alueen puheenjohtaja Heikki Jolma.

Jolman mukaan on virhe väittää, että nykylainsäädännöstä löytyisi maininta valtion regalesta siinä laajuudessa, johon selvityksessä viitataan.

Jolma tähdentää, että kiista valtion ja jokivartisten välillä säilyy edelleen.

– Ei tämä valtiota pälkähästä päästä, homma vain jatkuu ja pitkittyy, mutta sitä viedään eteenpäin. Jo ensi talvena uusia liikkuja tapahtuu. Edelleen lähdemme siitä, että Tornionjokivarressa kalastuslupien myynti täytyy saada kalastusoikeuden omistajille, kuten muuallakin Suomessa.