Kosto, päihteitä, huumevelkoja? Poliisi tutkii Särkänniemen joukkotappelun yhteydessä myös pillerikauppaa

Tapon yritysten lisäksi tutkinnassa on mm. pahoinpitelyjä, huumerikoksia, vaarallisten esineiden ja aineiden hallussapitoa. Suurimmalla osalla nuorista ei ole aikaisempaa rikosrekisteriä.

Joukkotappelu
Jari Kinnunen
Rikosylikomisario Jari KinnunenJussi Mansikka / Yle

Tampereen Särkänniemen viimeviikkoiselle joukkotappelulle ei poliisin tutkinnassa ole löytynyt yksiselitteistä motiivia. Rikosylikomisario Jari Kinnusen mukaan epäillyt ottivat yhteen jo tiistaina ja seuraavana päivänä kahden kaveriporukan riita äityi joukkotappeluksi.

– Tiistaina on porukoiden välillä ollut kärhämää ja silloin on tapahtunut ensimmäinen puukotus, josta poliisille ei tullut minkään näköistä ilmoitusta sen paremmin sairaalasta kuin vanhemmiltakaan.

Tilanne jatkui keskiviikon ja torstain välisenä yönä Särkänniemen ympäristössä. Porukkaa oli kutsuttu uudelleen yhteen tekstiviesteillä ja puheluilla, kertoo Kinnunen.

– Onko tarkoituksena ollut tapella lisää vai onko tarkoitus ollut sopia asioita? Joka tapauksessa tällainen lopputulos tuli, että pari joutui sairaalaan ja kaikki saivat jonkinlaisia vammoja erilaisista astaloista ja lyömisen ja potkimisen seurauksena.

Kirjavat motiivit

Poliisin mukaan joukkotappeluun osallistuneet nuoret eivät kuulu mihinkään jengiin. Kyseessä on kaksi Tampereella vaikuttavaa kaveriporukkaa, joista osa tulee naapurikunnista. Nuoret ovat pääosin syntyneet vuosituhannen vaihteessa, selvittää rikosylikomisario Kinnunen.

Jari Kinnusen mukaan monenlaisia syitä tapahtumille on kerrottu. Jonkinlaista motiivia on arvailtu mm. tiistain puukotuksesta, ihmissuhdeongelmista ja veloista.

– Motiiveita on monenlaisia ilmoitettu ja osa on jättänyt ilmoittamatta kokonaan. Meillä ei ole mitään selkeää yhtä motiivia ilmoitettu. Aika monet ovat kertoneet ristiriitaisia tarkoituksia, miksi tapaamiseen mentiin.

Huumeita mukana

Särkänniemen parkkipaikoilla riehuneet nuoret olivat vahvasti päihtyneitä, mutta Kinnusen mukaan kuulusteluissa on saatu jonkinlainen kokonaiskuva siitä, kuinka kaikki on tapahtunut.

– Kyllä se on heille kaikille ollut aika kaoottinen tilanne. Aika vahvaa päihtymystä on ollut ja muistikuvat eivät ole olleet ihan parhaimmillaan.

– Tutkimme tapauksen yhteydessä huumausainerikoksia. Niihin liityy usein velkaongelmia. Kukaan ei ole tuonut meille julki, että tämmöisestä kuitenkaan olisi kysymys.

Särkänniemen yläparkki
Särkänniemen yläparkkialueRiikka Nurmi / Yle

Nuorten osalta kyseessä oli ilmeisesti sekakäyttö, sanoo Kinnunen. Muun muassa Itä-Euroopasta tuodut tabletit ovat maanlaajuisesti iso ongelma.

– Meillä on tutkinnassa laittomasti maahan tuotuja pillereitä eli huumaavia lääkeaineita, sitten on myös huumausainetta ja alkoholia on varmaan jonkin verran nautittu.

Tutkinnassa ei ole vielä selvinnyt, onko nuorissa pillerin jakelijoita vai ainoastaan käyttäjiä.

Tapon yrityksiä, pahoinpitelyitä, huumerikoksia

Särkänniemen joukkotappelun tutkinnassa olevien rikosten lista on pitkä. Kahden tapon yrityksen lisäksi nimikkeitä on runsaasti, kertoo Jari Kinnunen.

– Jos lähdetään tiistailta, siinä on törkeä pahoinpitely, se ensimmäinen puukolla lyönti. Sen jälkeen tulevat tapon yritykset, sitten tulee törkeitä pahoinpitelyitä keskiviikon ja torstain välisenä yönä, on pahoinpitelyjä, ryöstöä.

– Sen lisäksi tulee näitä oheisrikoksia, huumausainerikos, huumausaineen käyttörikoksia, vaarallisten esineiden ja aineiden hallussapitoa, väärän henkilötiedon antamista, rattijuopumusta, kaikkea tämmöistä, luettelee Kinnunen.

Suurimmalla osalla nuorista ei ole aikaisempaa rikosrekisteriä, vaikka osa on poliisille tuttuja, sanoo Jari Kinnunen.

– Vangittavaksi vaadittavalla ei ole rikosrekisteriä. On huolestuttavaa, että aloitetaan tämmöisistä väkivallanteoista.

Välinpitämättömyyttä ja asenneongelmia

Keskiviikon ja torstain välisen yön väkivalta Särkänniemen parkkipaikoilla oli Kinnusen mukaan järjetöntä ja sekopäistä. Tappelu alkoi yläparkkipaikalta ja pikkuhiljaa hajaantui alueelle, alaparkkipaikalle ja Mustanlahden sataman parkkipaikalle.

– Siellä harjoitettiin väkivaltaa sattumanvaraisesti ja vähän ulkopuolisiinkin, jotka olivat vain porukan mukana.

Poliisimerkki Tampereen poliisitalon seinässä.
Petri Aaltonen / Yle

Vaikka joukkotappelut ovat harvinaisia, samantyyppinen väkivalta kuitenkin on viikoittaista, kertoo Kinnunen.

– Erityistä tässä on se, että epäillyt ovat aika nuoria. Huumeiden ja väkivallan arkipäiväistyminen ja asenneongelma ovat ihan ilmeisiä. Tämä ilmenee empatian puutteena ja täydellisenä välinpitämättömyytenä.

Poliisi kohtasi uhkailua vielä esitutkintavaiheessa, mikä Kinnusen mukaan on harvinaista.

– Se on ollut sellaista suusanallista uhkailua, että vapaa-ajalla sitten katsotaan meidän kohtalomme. Ei osata asettaa tekoa ja tapahtumia oikeaan vakavuusasteeseen, vaan ehkä vähätellään.

Tutkinta jatkuu

Poliisilla on kiinniotettuna pääepäilty, 2000-luvulla syntynyt nuorimies.

– Hän on 17-vuotias ja on tällä hetkellä meillä tutkintavankina. Kun saadaan asiat eteenpäin, niin poliisi pyrkii siirtämään alaikäisen omista tiloistaan pois. Katsotaan sitten, mikä sijoituspaikka tulee olemaan.

Valtaosa nuorista on kuulustelujen jälkeen vapautettu. Heidät saadaan kuitenkin tarvittaessa lisäkuulusteluihin.

– Pääepäillyn osuus on vielä lähes selvittämättä. Emme ole päässeet luomaan häneen kunnon kuulusteluyhteyttä, Kinnunen sanoo.