Synnytyssairaalasta nopeasti kotiin – Kätilöt alkavat tehdä kotikäyntejä, koska Suomen suurin vauvatehdas suljetaan

Kätilöopistosta luopuminen on edellyttänyt sairaanhoitopiiriltä useita toimintojen uudelleenjärjestelyjä.

synnytys
Vastasyntynyt vauva.
Husin mukaan kätilöjen kotikäyntejä ei ole aiemmin tehty Uudenmaan alueella.Johanna Kasvinen / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus aikoo aloittaa marraskuussa kätilöjen kotikäynnit varhain kotiutuneille perheille. Hus kertoo asiasta tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Husin mukaan kotikäyntejä tehdään pääkaupunkiseudulla, ja niiden aikana käydään läpi vauva-arjen käynnistymiseen liittyviä asioita sekä vastataan vanhempia askarruttaviin kysymyksiin.

Hus sulkee Helsingin Kumpulassa sijaitsevan Kätilöopiston tämän kuun 18. päivänä. Synnytykset keskitetään sen jälkeen Naistenklinikalle Helsingin Meilahteen sekä Espooseen. Yle on kirjoittanut Meilahden "synnytyssalongeista" ja potilashotellista aiemmin toukokuussa.

Pian aloitettavilla kätilöiden kotikäynneillä ei tavoitella sitä, että perheet kotiutuisivat synnytyssairaalasta nykyistä aikaisemmin, vakuuttaa ylihoitaja Katja Koskinen Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta eli Hyksistä.

– Kyse ei ole siitä, että me painostaisimme tai millään tavalla toivoisimme, että perheet lähtevät aikaisin kotiin, vaan tämä on yksi vaihtoehto enemmän meidän palvelutarjottimellamme, hän sanoo Ylelle.

Hänen mukaansa kotikäyntejä ei ole tehty aiemmin Uudenmaan alueella.

– Siitä on kokemusta muista maista, Koskinen kertoo ja toteaa, että saadut kokemukset ovat olleet myönteisiä.

"Emme odota säästöjä emmekä kuluja"

Varhain kotiutuvalla perheellä tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa kotiin lähdetään suoraan synnytyssalista tai vaikkapa yhden sairaalassa vietetyn yön jälkeen.

Kätilö tulee kotiin, ja käydään läpi äidin ja vastasyntyneen vointia ja perheen kysymyksiä.

Katja Koskinen

– Jos on kyse tällaisesta kotiutujasta, yleensä kotikäynti tulee seuraavalle päivälle, Koskinen selittää.

– Kätilö tulee kotiin, ja siellä käydään läpi äidin ja vastasyntyneen vointia ja perheen kysymyksiä. Vauva voidaan punnita, ja kätilö voi antaa esimerkiksi imetysohjausta.

Tällaisessa tapauksessa vauvan kanssa käydään kuitenkin myös sairaalassa, koska vastasyntynyt tarvitsee vielä toisen lastenlääkärin tarkastuksen, hän huomauttaa.

Entä tuovatko kätilöiden kotikäynnit Husille säästöjä vai lisää kuluja? Se riippuu, Koskinen vastaa kysymykseen.

– Emme odota tästä säästöjä emmekä kuluja. Odotusarvo on, että suurin piirtein pysytään samassa, hän sanoo mutta myöntää:

– Jos käy niin, että tämä vähentää yhden hoitovuorokauden – että perheet valitsevat kotiin lähtemisen sen sijaan että olisivat yhden yön enemmän –, silloin meille tulee todennäköisesti edullisemmaksi, että tehdään kotikäynti.

Hus tiedotti keväällä, että se luopuu Kätilöopistosta eli maan suurimmasta synnytyssairaalasta sisäilmaongelmien takia kokonaan. Luopuminen on edellyttänyt Husilta useita toimintojen uudelleenjärjestelyjä.

Kätilöopisto
Helsingin Kätilöopisto.Antti Kolppo / Yle

Lue lisää aiheesta:

Uusi sairaala pelastaa HUS:n pinteestä – Osa Kätilöopiston synnytyksistä siirtyy Espooseen

Naistenklinikalla tehtaillaan pian lähes 10 000 vauvaa vuodessa – Äideille tarjotaan "synnytyselämysmatkoja" synnytyssalonkeineen, -saleineen ja potilashotelleineen