Tays ja Hatanpään sairaala yhteen – valtuusto kiitteli valmistelua ja kritisoi vähän

Sairaalat yhdistyvät vuodenvaihteessa. Eniten huolta asiasta päättäneessä Tampereen valtuustossa aiheutti henkilöstön huomioiminen.

Tampereen yliopistollinen sairaala
Tampereen valtuuston kokous
Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi kertoi kokouksessa, ettei yksikään henkilöstöstä ole ottanut häneen yhteyttä. Se kertoo Loukaskorven mukaan siitä, että valmistelu on sujunut hyvin.Mari Siltanen / Yle

Tampereen yliopistollinen sairaala ja Hatanpään sairaala yhdistyvät tammikuun alussa. Tampereen valtuusto käsitteli asiaa maanantaina, mutta kuumaa keskustelua ei aihe nostattanut. Syynä voi olla sekin, että vuodenvaihteessa voimaan tuleva terveydenhoitolaki käytännössä pakottaa yhdistymiseen, jotta Hatanpäällä voitaisiin jatkaa laajaa leikkaustoimintaa.

Asian valmistelu sai useammalta valtuutetulta kiitosta, mutta läpihuutojuttu ei Taysin ja Hatanpään sairaalan yhdistyminen ole. Potilaan kannalta tietysti pyritään siihen, että kahden sairaalan välillä ei tarvitse rampata edestakaisin.

Henkilöstö ollut tähän mennessä tyytyväistä

Henkilöstöä siirtyy sairaanhoitopiirille yli tuhat. Henkilöstön tarvittavasta koulutuksesta ja huomioimisesta oltiin valtuustossa huolissaan. Hatanpäällä on ollut Hatanpään johtajan Arto Rannan mukaan joka kuukausi on ollut yhteisiä keskustelutilaisuuksia. Seuraavassa tapaamisessa tiistaina käydään läpi koulutusta.

Palkoistakin pitää sopia, sillä kaupungin palkkataso on vanhastaan alempi kuin sairaanhoitopiirillä. Palkkataulukon säätö ei riitä, vaan lisäksi työnkuvia joudutaan Tampereen kaupungin henkilöstön edustajan Raimo Niemisen mukaan miettimään.

– Palkkaero johtaa siihen, että Hatanpään porukka on saamassa vähän lisää. Millä aikataululla palkat korjataan, minkälaiset työtehtävät tulevat olemaan ja kuinka rakentuu se tiimi, jossa työtä tehdään? Se on jokaiselle tärkeää sen takia, että jokainen haluaa olla ammatillisesti osaava ja mukana tiimissä. Tietenkin ajatellaan sitä potilaiden parasta ja hyvää.

Potilastietojärjestelmien yhdistäminen on vaativaa

Iso osa kuviossa on kahden potilastietojärjestelmän yhdistäminen, tietoturvasta huolta pitäen. Aikataulu on tiukka, mutta siinä on Tays:in tietohallinnon vastuualuejohtajan Juha Aallon mukaan pysytty.

– Tietojärjestelmiä on kymmeniä, ja niistä tietysti keskeinen on potilastietojärjestelmä. Sekä Tampereella että sairaanhoitopiirillä on omansa. Toistaiseksi aikataulu on pitänyt, kuten on suunniteltu. Yhtään ylimääräistä aikaa ei tietysti ole, pienikin poikkeama on jonkinnäköinen riski. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä sellaisia riskejä, etteikö aikataulu pitäisi.

Sairaanhoitopiirin hallitus näytti yhdistymiselle vihreää valoa jo helmikuussa.