1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Kasvattajilta ostetaan suoraan jo kaneja ja marsuja

Joidenkin lemmikkieläinliikkeiden eläinvalikoimat ovat viime vuosina pienentyneet. Samalla uudet lajit ovat tuoneet lisää myytävää toisiin kauppoihin.

lemmikkieläimet
Kaksi leopardigekkoa lemmieläinliikkeessä.
Leopardigekot tulivat myyntiin muutama päivä sitten. Pienet liskot ja marsut käyvät kaupaksi hyvin ja ne eivät ehdi pitkään olla kaupassa.Ville Toijonen / Yle

Lemmikkieläinliikkeiden lemmikkivalikoimat ovat viime vuosina kokeneet muutoksen. Esimerkiksi Lappeenrannassa on vain yksi lemmikkejä myyvä liike. Imatralla on sama tilanne.

Lappeenrannassa Rahulan Rehussa on myynnissä akvaariokaloja, pieniä jyrsijöitä ja muutamia liskoja. Valikoiman kapeus on tilakysymys, mutta toisaalta joidenkin eläinten hoitaminen kaupassa sitoo paljon myös työntekijöiden aikaa.

– Akvaariokaloja meillä on 36 myyntiallasta ja yhdessä altaassa on usein kaksi parvea ja joitakin pohjakaloja. Tilauksesta pystymme asiakkaalle toimittamaan erikoisempiakin kaloja, sanoo myyjä Satu Marins Rahulan Rehusta.

Parta-agama lemmikkieläinliikkeessä.
Parta-agama on ottanut paikan hieman viileämmästä kohdasta "kämppää" lappeenrantalaisessa eläinkaupassa.Ville Toijonen / Yle

Akvaarioharrastus on ollut melko suosittua jo vuosikymmeniä. Yhtenä suosion syynä ovat allergiat, jotka saattavat estää muiden lemmikkien hankinnan.

Kymmenisen vuotta sitten, kun liike perustettiin, oli valikoimassa lintujakin.

– Niistä käytännön syistä luovuttiin. Lintuja kysyttiin vähän, ja ne olivat aika työläitä hoitaa, kertoo Marins.

Liikkeellä on myös myyjän vastuu

Faunatar toimii noin 30 lemmikkieläinliikkeen voimalla Suomessa. Heidän valikoimansa ovat osin jopa lisääntyneet, koska selkärangattomia eläimiä on tullut paljon viime vuosina myyntiin. Joissakin Suomen lemmikkieläinliikkeissä on huomattu, että esimerkiksi kaneja tai marsuja hankitaan suoraan kasvattajilta. Faunatar-ketjun toimitusjohtaja Johanna Valo ei näe tällaista vaikutusta.

– Näistä ei ole mitään tilastoa, mutta tuntuma on, ettei kaneja tai marsuja ole myyty vähemmän kuin aikaisemmin.

Sen sijaan moniin suomalaisiin eläinkauppoihin hankitaan lemmikkejä suoraan kotimaisilta kasvattajilta.

– Tarkoitus on, että esimerkiksi marsut saadaan hankittua mahdollisimman läheltä, tutuilta kasvattajilta. Meillä kauppana on myös vastuu asiakkaalle myymästämme lemmikistä, muistuttaa Valo.

Kanit ja marsut ostetaan jo melko usein suoraan kasvattajalta

Lappeenrantalaisessa Rahulan Rehussa on huomattu, että jotkut hankkivat lemmikkikanin tai -marsun jo suoraan kasvattajalta. Suomen lemmikkikanit ry myös suosittelee tällaista tapaa.

– Kani on turvallisempaa hankkia kasvattajalta. Kasvattajalla voi käydä etukäteen katsomassa kania jo ennen luovutusikää ja sen sukupaperit ovat todennäköisemmin pitemmältä ajalta, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Aki Vähäkangas.

Akvaariokaloja Rahulan Rehussa Lappeenrannassa.
Akvaariokalat sopivat lemmikiksi moniin allergiaperheisiin.Ville Tojonen / Yle

Myös marsuja saa hankittua suoraan kasvattajilta.

– Kyllä se siihen suuntaan on ehkä mennyt. Marsujakin kysytään jo suoraan niiden kasvattajilta, sanoo Suomen Marsuyhdistys ry:n puheenjohtaja Kirsi Ruotsalainen.

Lue seuraavaksi