1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leipomoteollisuus

Tulipalo tuhosi leipomon – kollegat riensivät apuun

Tuoreleivän leivonta J. Martinin leipomossa Valkealassa on tällä hetkellä keskeytynyt. Avuksi etsitään muita leipomoita.

leipomoteollisuus
Martinin leipomon tuotantotilat Kouvolan Valkealassa tuhoutuivat tulipalossa perjantaina.
Ville Pisto / Yle

J. Martinin leipomo Valkealassa Kouvolassa tuhoutui tulipalossa perjantaina. Noin tuhannen neliön leipomorakennuksessa leivottiin tuoretta leipää sekä suolaisia ja makeita leivonnaisia viitenä päivänä viikossa. Leipomon yhteydessä oli myös kahvila ja tehtaanmyymälä.

– Koko kiinteistö on käyttökelvoton, leipomon toimitusjohtaja Jussi Kumpula sanoo.

Syttymissyyn tutkinta on edelleen Kaakkois-Suomen poliisilla kesken.

Tuoretta leipää ei pystytä toistaiseksi leipomaan eikä toimittamaan kauppoihin. Leipomolla on 200 kauppaa, joihin se toimittaa tuoretuotteita.

Leipomon kuivatuotteita myydään 1700 kaupassa. J. Martin Oy on myös tämän vuoden aikana laajentanut toimintaansa aloittamalla kuivatuotteiden viennin Ruotsiin.

Avuksi leipomo etsii muita leipomoita, jotta leiväntuotanto saataisiin jatkumaan poikkeustilanteesta huolimatta. Toimitusjohtaja Jussi Kumpulan mukaan yhteydenottoja on tullut runsaasti, jopa Turusta asti.

– Olemme luvanneet kaupoille ja jälleenmyyjille, että tämän viikon aikana asiaan tulee jotain selvyyttä. Toistaiseksi ei vielä pysty sanomaan, koska tuotanto saadaan käyntiin, Kumpula sanoo.

Näkkileipien ja korppujen tuotantoa leipomoyritys pystyy siirtämään Tammelan leipomoon, eikä kuivatuotteiden osalta tule tuotanto- tai toimituskatkosta.

– Olemme Tammelassa siirtyneet kahdesta vuorosta kolmeen työvuoroon kuutena päivänä viikossa. Vielä ei ole varmaa, riittääkö se korvaamaan kaiken Valkealan tuotannon, Kumpula sanoo.

Uusi leipomo Valkealaan?

Kumpulan mukaan tulipalon aiheuttamat tappiot ovat miljoonaluokkaa. J. Martin Oy:n tarkoitus on kuitenkin jatkaa leipomotoimintaa Valkealassa.

– Me taistelemme. Haluamme pitää kaikki nykyiset asiakkaamme ja aloittaa leipomotoiminta Valkealassa uudestaan, Kumpula sanoo.

Yhtiö selvittää kokonaan uuden leipomon rakentamista nykyiselle paikalle.

Leipomoyhtiöllä on Valkealassa kaksikymmentä työntekijää, ja Tammelassa kuusi.

Perheleipomo perustettiin yli 50 vuotta sitten Tammelaan. Vuosituhannen taitteessa Kumpulan perhe osti sekä Tammelan että Valkealan leipomot.

Lue seuraavaksi