1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seinämaalaus

Mystinen muraalimies yhdisti Kotkan asukkaat – arvailivat koko viikon niskat kenossa, mitä seinään oikein syntyy

Kaupunkilaiset ovat tuijottaneet seitsemänkerroksisen talon seinään syntynyttä maalausta suut auki.

Kotkankadun muraali

Koko kerrostalon sivuseinän täyttävässä maalauksessa mies kävelee metsässä puinen keppi kädessään. Päässä oleva karvareuhka, maassa olevien lehtien punainen väri sekä miehen punertava nenä tuovat mieleen syksyn. Ote kepistä on tiukka, ilme kasvoilla elämää nähnyt. Maalauksen oikeassa alareunassa on oksalla istuva rotta. 

Seinämaalauksesta tuli viime viikon aikana valtavan suosittu valokuvauskohde. Maalauksen alle kerääntyneet kaupunkilaiset ovat myös ahkerasti vaihtaneet mielipiteitään teoksen esittämästä tilanteesta. Mies, metsä ja oksalla istuva rotta ovat saaneet monenlaisia tulkintoja. Rottaa arvailtiin aluksi kalaksi ja teoksen mies on näyttäytynyt toisille metsästäjänä, toiset taas puhuvat kalastajasta.

Jotkut ovat käyneet kuvaamassa työn edistymistä päivittäin. Eräs mies on lähettänyt kuvan teoksesta joka päivä Porvoossa asuvalle tyttärelleen.

Teos on valokuvamaisen tarkka. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

UPEA17-festivaaliin kuuluvan maalauksen on tehnyt australialaislähtöinen, nykyisin Skotlannissa majaileva arvostettu muraalitaiteilija Smug. Euroopassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa työskennellyt taiteilija tunnetaan valokuvantarkoista ihmishahmoistaan. Hahmoille löytyy usein vastine oikeasta elämästä. Miehen työmoraali on tehnyt vaikutuksen kaupunkilaisiin.

– Aamulla seitsemältä hän on aloittanut ja lähtenyt pois vasta auringon laskiessa, kertoo Kotkan kulttuurijohtaja Antti Karjalainen.

Smugilta on viikon mittaan riittänyt aikaa muutaman sanan vaihtoon kaupunkilaisten kanssa. Eräs nainen halusi käydä henkilökohtaisesti kiittämässä häntä uuden seinämaalauksen saamisesta kaupunkiin. Taiteilijan kanssa on haluttu ottaa selfieitä ja onpa hänelle toimitettu evääksi jopa kotkalaisia perinneherkkuja possoja.

Keskeneräinen rotta muistutti joidenkin ohikulkijoiden mielestä kalaa. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Mediassa paistatteluun Smug ei ole aikaansa tuhlannut. Taiteilijan viesti tuli selväksi myös Ylen toimittajalle, joka yritti saada häntä haastatteluun viittoilemalla ja huhuilemalla korkeuksiin maalauksen alapuolella.

– Minä teen töitä! Taiteilija vastasi.

Työmoraalin lisäksi ihastusta on herättänyt myös tapa, jolla tämän kokoluokan teokset syntyvät. Mies on hinattavan teleskooppinostimen nokassa työkaluinaan ainoastaan spraykannut ja pieni luonnospaperi. Aika ajoin taiteilija on laskeutunut alas ja arvioinut työnsä jälkeä kadun toiselta puolelta.  

Teos valmistui sunnuntaina noin viikon aherruksen päätteeksi. Samaisella Kotkankadulla läheisessä korttelissa on myös toinen, vuonna 2008 valmistunut seinämaalaus.