Kaakkoissuomalaisen pikkukunnan metsästäjät osoittavat mieltään poikkeuksellisella tavalla – metsästäjät eivät ilmoita susihavainnoista

Susihavainnot jätetään ilmoittamatta vastalauseena Luonnonvarakeskuksen suurpetopolitiikalle.

susi
susi silmät
Yle

Ruokolahden susikanta on virallisen tilaston mukaan kaksi yksilöä. Toinen niistä on pantasusi Pele, toinen sen puoliso. Susipariskunta on keväällä saanut kolme pentua, ja ne liikkuvat viiden yksilön laumassa.

Susien jälkiä nähdään syrjäkylillä päivittäin

Paikallisten metsästäjien mukaan Ruokolahden susikanta on suurempi, vähintään kymmenkunta yksilöä.

Susien jälkiä nähdään päivittäin eri puolilla kuntaa.

Susihavainnoista pitäisi ilmoittaa metsästysseuran petoyhdyshenkilölle, joka sitten käy vahvistamassa havainnot paikan päällä.

Osa metsästäjistä kuitenkin jättää ilmoitukset tekemättä. Syynä on metsästäjien epäluottamus Luonnonvarakeskus Lukeen.

– Meidän havaintoihin ei uskota tai niitä vähätellään, sanoo ruokolahtelainen Timo Mansikka.

Hän viittaa vuoden 2008 tapahtumiin, jolloin sudet tappoivat Ruokolahdella kolmessa kuukaudessa 18 koiraa. Metsästäjien mukaan susia oli 15, Luken tutkijoiden mukaan niitä oli seitsemän.

– Nytkin olemme ottaneet samaan aikaan eri puolilla Ruokolahtea valokuvia seitsemästä sudesta. Ne eivät kuulu tähän omaan viiden suden laumaan, Mansikka kertoo.

Piakkoin alkavasta hirvijahdista on Mansikan mukaan tulossa koiramiesten painajainen.

– Metsästäjät pelkäävät parhaan kaverinsa puolesta.

Viikko sitten kaksi sutta tappoi Ruokolahden Hauklapissa hirvenhaukkua isäntänsä kanssa harjoitelleen nuoren koiran.

Poikkeusluvat myönnetään havaintotietojen perusteella

Imatran-Ruokolahden riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Hannu Kurki tietää, että osa metsästäjistä boikotoi Lukea. Hän muistuttaa, että havaintojen ilmoittamatta jättämisestä on haittaa.

– Mikäli havaintoilmoituksia ei ole, viranomaiset katsovat, ettei ole susiakaan. Se pätee muun muassa lupapolitiikkaan, sanoo Kurki.

Havaintotiedot ovat keskeisimpiä perusteita muun muassa sudenkaatoon tarvittavia poikkeuslupia myönnettäessä.

Kurki arvioi muiden Ruokolahdella kuljeksivien susien olevan läpikulkumatkalla, sillä oman reviirinsä valinnut susi ei hyväksy uusia tulokkaita. Lauman kokokaan ei kasva kovin suureksi, sillä pennut lähtevät vuoden, parin ikäisinä omille teilleen etsimään puolisoja ja perustamaan omia reviirejä.

Luonnonvarakeskuksen Luken mukaan metsästäjien ilmoitusboikotti haittaa Luken tehtävänä olevaa susikannan seurantaa. Tietoja susien lukumäärästä käytetään kanta-arvioiden pohjana.

– Jos ilmoituksia ei tehdä, näyttää siltä että susiakaan ei ole, sanoo asiantuntija Sanna Kokko Luonnonvarakeskuksesta.

Suomen riistakeskuksen Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Erkki Kiukas puolestaan muistuttaa, että Luke on tutkimuslaitos, joka tuottaa aineistoa moneen käyttöön eikä tee petopolitiikkaa.

– Petopolitiikkaa tekee maa- ja metsätalousministeriö, sanoo Kiukas.