Hyppää sisältöön

Kantrikonsertin loppuhuipennus keskeytyi konetuliaseen säksätykseen – konsertteihin isketty usein

Nevadan aselait ovat Yhdysvaltain sallivimmasta päästä. Ulkoilmatapahtumien valvominen on vaikeaa, vaikka konserttien turvatoimia kiristettäisiinkin.

Näkymä kantrimusiikkifestivaalilta 30. elokuuta. Kuva: Bill Hughes / Las Vegas News Burea / EPA

Täydellinen paniikki loppuunmyydyn ulkoilmakonsertin katsomossa on sekä tapahtumajärjestäjän että yleisön pahin painajainen. Route 91 – Harvest Festival -tapahtuman yleisö joutui kohtaamaan paniikin lisäksi verilöylyn, jossa silmittömästi yleisöä päin tulittanut ampuja surmasi yli 50 ja haavoitti satoja.

Kun 64-vuotias Stephen Paddock alkoi tulittaa automaattiaseella yleisöä lasvegasilaisen Mandalay Bay -hotellin edustalla järjestetyssä kantritapahtumassa, lavalla oli aloittanut esiintymisensä Jason Aldean yhtyeineen.

Paddock ampui konserttiyleisöä Mandalay Bayn 32. kerroksesta. Paikalla oli yli 20 000 ihmistä.

Aldean juoksi lavalta suojaan, kun tulitus alkoi. Hän selvisi tapahtuneesta vahingoittumattomana.

– Tämä ilta on ollut täynnä kauhua. En vieläkään tiedä, mitä sanoisin. Haluan vain kaikkien tietävän, että minä ja ryhmäni olemme hengissä ja turvassa. Tavoittelen ajatuksin ja rukouksin kaikkia, jotka joutuivat kokemaan tämän. Sydäntäni särkee ajatus, että näin piti käydä ihmisille, jotka olivat kokoontuneet yhteen pitämään hauskaa, Aldean twiittasi tapahtuneen jälkeen.

Rennon konsertin yleisö reagoi hitaasti aseen ääneen

Nyt neljättä kertaa järjestetyn kolmen päivän festivaalin lavalla nähtiin sekä kantrimusiikin supertähtiä, keskisarjan artisteja että uusia tulokkaita. Country and Western -tyylisesti konsertin teemana oli sadonkorjuujuhla. Nelikymppinen Jason Aldean kuuluu supertähtien kategoriaan ja oli festivaalin sunnuntai-illan viimeinen esiintyjä. Academy of Country Music valitsi Aldeanin tänä vuonna vuoden viihdyttäjäksi. Fox Business (siirryt toiseen palveluun) -sivujen mukaan laulaja on myynyt 15 miljoonaa albumia ja hänellä on kontollaan 17 listahittiä.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Aldeanin ja yhtyeen vaiettua konserttiyleisö lakosi alas ja ihmiset huusivat toisilleen käskyä pysyä maassa.

Yleisön pakenemista paikalta saattoivat vaikeuttaa omat istuimet. Konserttiin tulijat saivat järjestäjän mukaan tuoda istuimen mukanaan ulkoilmakonserttiin piknik-hengessä.

Useita ampumisia konserteissa viime vuosina

Ampujat ja terroristit ovat iskeneet viime vuosina konsertteihin toistuvasti. Manchesterissa Ariana Granden konsertissa kuoli toukokuussa 22 ja Pariisin Bataclan-konserttisalissa surmattiin 89 ihmistä marraskuussa 2015 Eagles of Death metal -yhtyeen keikalla. Konsertti oli loppuunmyyty eli paikalla oli noin 1 500 ihmistä.

Manchesterin konsertin yleisö ihmetteli jälkeen päin konsertin löyhiä turvatoimia. Esimerkiksi yleisön laukkuja ei tarkastettu sisään mennessä. Konsertissa oli arviolta 20 000 katsojaa, joista suuri osa oli lapsia ja nuoria.

Vaikka tapahtumajärjestäjät kautta maailman ovat sittemmin kiristäneet turvatoimiaan, näyttää siltä, että on liki mahdotonta eliminoida aseet yleisön joukosta täysin. Las Vegasin ampuja oli lisäksi festivaalialueen ulkopuolella, viereisessä hotellissa.

Aseiden kanssa liikkuminen Yhdysvalloissa on hyväksytympää kuin Euroopassa. Yhdysvaltain korkein oikeus on linjannut, että osavaltiot eivät voi rajoittaa kansalaisten perustuslaillista aseenkanto-oikeutta. Las Vegas kuuluu Nevadan osavaltioon, jossa aseenkatoluvat ovat Yhdysvaltain sallivammasta päästä. Asetta, myös konetuliasetta, saa kantaa piilossa, jos siihen ja sen käyttöön on lupa.

Lisää Las Vegasin ampumisesta:

Poliisi: Tekijä oli 64-vuotias mies Las Vegasista, ei yhteyksiä aseistettuihin ääriliikkeisiin

Tämän tiedämme nyt Las Vegasin ammuskelusta – Tekijän motiivista ei ole tietoa, oli poliisin mukaan "yksinäinen susi"

Poliisi: Las Vegasin ampuja tappoi itsensä, 59 kuollut, yli 500 loukkaantunut – Yle seurasi hetki hetkeltä

Kantrikonsertin loppuhuipennus keskeytyi konetuliaseen säksätykseen – konsertteihin isketty usein

Juhlijoita yökerhossa, lapsia alakoulussa – Nämä ovat eniten uhreja vaatineet joukkoampumiset Yhdysvalloissa