Hyppää sisältöön

Mies hankki heijastinliivit kotikuntansa lapsille – Urho Malinen, 8: "Näkyvyys on supertärkeää"

Sotkamolaismies hankki yrityksiltä rahat 2 000 huomioliiviin. Vanhempien vastuulla on, käytetäänkö liivejä.

2.-luokkalainen Urho Malinen pukee tyytyväisenä uutta huomioliiviä päälleen. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

SOTKAMO Kahdeksanvuotias Urho Malinen juoksee tyytyväisenä sotkamolaisen Salmelan koulun pihamaalla uusi huomioliivi päällään. Hän sai ensimmäisten joukossa oman liivin – ja on siitä ylpeä.

– Tämä liivi on hieno, totta kai aion sitä myös käyttää. Heijastimet tekevät tästä hienon. Näkyvyys on supertärkeää, muutenhan sitä voi jäädä vaikka auton alle.

Huomioliivikampanjan puuhamies Sami Mähönen seuraa suu hymyssä Urhon menoa ja tuumailee, että tästä työ vasta alkaa.

– Nyt pitää saada myös vanhemmat mukaan, sillä eihän lasten liivien käyttöä voi jättää pelkästään päiväkodin ja koulun vastuulle. Kodin esimerkki on tässä ratkaisevinta.

Maksajia kerrankin jonossa

Sami Mähönen on hankkinut yrityksiltä rahat yhteensä 2 000 huomioliiviin. Liivien tekoon tarvittiin 11 000 euroa. Huomioliivi jaetaan kouluissa ja päiväkodeissa jokaiselle 3–12-vuotiaalle sotkamolaislapselle.

– Kunta lupasi hoitaa jakelun, ja Liikenneturva ja poliisi auttavat koulutuksessa. Rahat huomioliiveihin hankittiin yrityksiltä. Kävi kerrankin niin, että maksavia yrityksiä oli tulossa mukaan enemmän kuin oli edes tarve, Mähönen kertoo.

Aina ei isoa ajatusta tarvitse hakea kaukaa, hymyilee Mähönen. Idea syntyi, kun Mähönen tarkisti eskarissa oleva tyttärensä turvavälineitä.

– Huomasin, että heijastimia ja muita pitää päivittää ja siitä se sitten virisi.

Maksavia yrityksiä oli tulossa mukaan enemmän kuin oli edes tarve.

Sami Mähönen

Liikenneturvan kouluttaja Timo Määttä muistuttaa vieressä, että koko huomioliivikampanja osui tärkeään kohtaan.

– Pimenevillä teillä vain joka toinen kulkija käyttää heijastinta tai huomioliiviä. Tätä tietoa vasten on kodeissakin hyvä herätä näkyvyyden tarpeeseen.

Ei kukko käskien laula

Liikenneturvan kouluttaja Timo Määttä sanoo suoraan, että ilman selkeätä mallia liivien käyttö unohtuu nopeasti.

– Pienimmille huomioliivi voidaan toki pukea päälle, mutta jos malli ei tule kotoa, isommat jättävät liivit hyllyyn.

Lasten saamat liivit voivat myös herättää aikuisia omankin näkyvyyden parantamiseen.

Timo Määttä

Liikenneturvan mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilman heijastinta liikkuva voidaan havaita valaisemattomalla alueella auton lähivaloilla noin 50 metrin päästä. Heijastimellinen taas voidaan nähdä jo 350 metrin päästä. Lisäksi heijastinliivien näkyvyys oli Liikenneturvan testissä (siirryt toiseen palveluun)ylivoimainen tavallisiin heijastimiin verrattuna johtuen heijastavan pinnan laajuudesta.

Huomioliivikampanja antaa Määtän mielestä mainion tilaisuuden oppia näkymään liikenteessä.

– Vaikka heijastinten käyttö on pitkälti kiinni aikuisista, lasten saamat liivit voivat herättää myös aikuisia oman näkyvyyden parantamiseen.

Määttä antaa myös lapsille oivan vinkin, millä omaa näkyvyyttä voi parantaa.

– Huomioliivin lisäksi voi pukea erilaisia heijastimia ja heijastavia tarranauhoja. Mitä useampia heijastimia vaatteissa ja hihansuissa heiluu, sitä varmemmin autoilijat huomaavat pienenkin jalankulkijan.

Lue myös:

.
.