Hyppää sisältöön

Brexit käynee Suomelle kalliiksi – lisäkustannukset voivat nousta yli 100 miljoonaan euroon

Pääosin lisäkustannukset johtuvat Tullin mukaan lisääntyvästä paperityöstä. Suomen vienti Britanniaan on ollut metsäteollisuusvaltaista, kun meille taas on tuotu sieltä paljon koneita laitteita ja kuljetusvälineitä.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Britannian EU-eron jälkeiset vuosittaiset lisäkustannukset voivat enimmillään nousta yli 100 miljoonaan euroon Britannian ja Suomen välillä kauppaa käyville yrityksille, arvioi Tulli.

Brexitin jälkeen Britannian kanssa käytävässä kaupassa otetaan todennäköisesti käyttöön samanlaiset tulliselvitysmenettelyt kuin muiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Tullin mukaan suomalaiset yritykset joutuvat sen vuoksi tekemään yli 230  000 uutta tuonti-ilmoitusta ja noin 36  000 uutta vienti-ilmoitusta. Tullin mukaan yrityksille koituu lisäkustannuksia paperityöstä vähintään 12–23 miljoonaa ja enintään 60–115 miljoonaa euroa vuodessa.

Tullitaso määräytyy brexit-neuvotteluissa, joita EU käy Britannian kanssa. Viime vuonna Britannian osuus Suomen viennistä oli 5 prosenttia ja tuonnista 3 prosenttia

Suomen vienti Britanniaan on perinteisesti ollut hyvin metsäteollisuusvaltaista. Britanniasta meille taas on tuotu paljon koneita laitteita ja kuljetusvälineitä.

EU:lla on useiden maiden ja alueiden, kuten Kanadan, Korean ja Singaporen, kanssa vapaakauppasopimuksia ja järjestelyjä, joiden perusteella tavaroille voidaan määritellä alemmat tullit tai poistaa ne kokonaan.

Britannian kaupassa sovellettaviin tullitasoihin voi vaikuttaa myös Britannian mahdollinen uudelleen liittyminen Euroopan vapaakauppajärjestö Eftaan, johon kuuluvat Norja, Islanti ja Liechtenstein sekä Sveitsi.

.
.