Venäjän oppositiojohtaja Navalnyi kolmeksi viikoksi vankilaan

Venäjän hallinto ei katsele suopeasti maan suosituinta oppositiojohtajaa ja hänen aikeitaan asettua ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Aleksei Navalnyi
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei NavalnyiYuri Kochetkov / EPA

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on tuomittu 20 päiväksi vankeuteen. Oikeus määräsi vankeustuomion, koska Navalnyi on rikkonut toistuvasti lakia julkisten kokoontumisten järjestämisestä.

Navalnyi pidätettiin perjantaina, kun hän oli lähdössä kampanjoimaan Nižni Novgorodiin. Poliisin mukaan Navalnyi otettiin kiinni, koska hän oli kehottanut ihmisiä osallistumaan luvattomaan tapahtumaan.

Vankeustuomio estää Navalnyin suunnitelmat kampanjoida Venäjän presidentti Vladimir Putinin kotikaupungissa Pietarissa, kun Putin juhlii 65-vuotispäiväänsä.

– Tämä on lahja Putinille hänen syntymäpäivänsä kunniaksi, Navalnyi kuittasi oikeussalissa Moskovassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinia arvosteleva Navalnyi haluaa asettua ehdolle ensi vuoden presidentinvaalissa. Hän on Venäjän suosituin oppositiojohtaja, mutta maan keskusvaalilautakunnan mukaan hän ei voi asettua ehdolle vaaleissa, koska hänellä on rikostuomioita.

Oppositiopoliitikko ei kuitenkaan ole luovuttanut. Navalnyin tueksi on jo avattu kampanjatoimistot 80 kaupungissa. Hän on jo saanut tuekseen tuhansia kannattajia.

Venäjän hallinto tarkkailee tilannetta. Navalnyin kampanjapäällikköä Leonid Volokovia saattaa uhata sama kohtalo kuin Navalnyia. Kampanjatoiminta saattaa johtaa pidätyksiin ja vankeustuomioihin.

Venäjällä pidetään presidentinvaalit maaliskuussa 2018. Presidentti Vladimir Putin ei ole vielä ilmoittanut ehdokkuudestaan, mutta hänen oletetaan asettuvan ehdolle neljännelle kaudelleen.

Lähteet: Reuters, AFP, STT