1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kamerun

Levottomuuksia Kamerunissa – Amnestyn mukaan ainakin 17 on kuollut

Levottomuuksien taustalla on englanninkielisen vähemmistön ja ranskankielisen enemmistön väliset ristiriidat. Vähemmistö syyttää enemmistöä syrjinnästä.

Kamerun
Kartta
Kamerunin englanninkielinen alue Southern Cameroons punaisena alueena kartalla.Yle Uutisgrafiikka

Kamerunissa on ollut jälleen levottomuuksia englanninkielisillä alueilla. Viikonlopun aikana ainakin 17 ihmistä on kuollut, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Kymmenet tuhannet englantia äidinkielenään puhuvat kamerunilaiset ilmaisivat sunnuntaina haluavansa itsenäisyyttä ja irrottautua ranskankielisestä enemmistöstä. He heiluttivat lippuja ja vastustivat turvallisuusjoukkoja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan turvallisuusjoukkojen ampumien luotien seurauksena ainakin 17 ihmistä menehtyi levottomuuksissa. Järjestö kehottaa maan turvallisuusjoukkoja lopettamaan tarpeettoman väkivallan ja mielenosoittajia järjestämään rauhanomaisia mielenilmauksia.

– Kaikki näihin mielenilmauksiin liittyvät kuolemat on tutkittava viipymättä ja tehokkaasti, sanoo järjestön tutkija Ilaria Allegrozzi.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan ainakin 40 ihmistä on pidätetty viikonlopun aikana. Poliisi tiukensi järjestystoimia lisää maanantaina englanninkielisen vähemmistön alueilla.

Protestit Kamerunissa alkoivat viime vuoden lopulla, kun maan englanninkielinen väestö syytti enemmistönä olevan ranskankielisen väestön syrjivän heitä.

Presidentti Paul Biya on ilmoittanut, ettei hän ole valmis neuvottelemaan erillisistä valtioista. Biya otti maassa vallan 35 vuotta sitten.

Kamerunissa elää noin 22 miljoonaa kansalaista. Englanninkielisen vähemmistön osuus on noin viidennes.

Aiemmin briettien hallitsema Etelä-Kamerun ja Ranskan hallitsema Kamerun yhdistyivät yhdeksi valtioksi vuonna 1961 sen jälkeen, kun Kamerun oli itsenäistynyt Ranskasta vuonna 1960.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi