Facebook: Arviolta 10 miljoonaa ihmistä näki venäläiset mainokset

Facebook paljasti ensimmäisen kerran maanantaina venäläismainosten näkyvyyden. Yhtiö palkkaa lisää väkeä tutkimaan sosiaalisen verkon mainoksia.

Facebook, Inc.
Facebookin logo.
Ritchie B. Tongo / EPA

Yhteisöpalvelu Facebook on paljastanut ensimmäisen kerran, että arviolta 10 miljoonaa ihmistä näki venäläiset mainokset Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan. Mainoksista 44 prosenttia nähtiin ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja, loput vaalien jälkeen. Facebookin mukaan noin 25 prosenttia mainoksista ei näytetty koskaan kenellekään.

Jotkut mainokset maksettiin Venäjän valuutassa, Facebook sanoi maanantaina.

Facebook kertoi palkkaavansa tuhat työntekijää lisää tutkimaan mainoksia ja yhtiö myös kiristää mainosten sijoittamista sosiaalisessa verkossa, kertoo USA Today (siirryt toiseen palveluun). Päätöksen taustalla on Yhdysvalloissa jatkunut kohu Venäjän mahdollisista kytköksistä maan presidentinvaaleihin ja toiminnan vaikutuksesta presidenttiehdokas Hillary Clintonin vaalitulokseen ja nykyisen presidentin Donald Trumpin eduksi.

Mark Zuckerberg
Mark ZuckerbergPeter Dasilva / EPA

Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sitoutuu parantamaan mainostuskäytäntöjä, sillä Facebook välittää yli 3 000 mainosta, jotka ovat peräisin Venäjältä. Internet Research Agency on pietarilainen yritys, joka levittää Kremlin propagandaa ja väärennettyjä uutisia.

Estääkseen vaaleihin puuttumisen tulevaisuudessa Facebook kertoo, että mainostajien on tuotettava "perusteellisempia asiakirjoja" ja heidän on vahvistettava heidän edustamansa yritys tai organisaatio, kun he ostavat poliittisia mainoksia Facebookissa. Jokainen voi jatkossa nähdä, mistä mainokset ovat peräisin.

Viime viikolla Twitter ilmoitti löytäneensä yli 200 tiliä, joilla on linkkejä samoihin Venäjään sidoksissa oleviin sivuihin, jotka myös Facebook löysi. Google sanoo nyt toimivansa yhteistyössä kongressin tutkijoiden kanssa.

Kello 2:35 Muutettu otsikkoa

Lähteet: Reuters