1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ampumavälikohtaukset

Analyysi: Las Vegasin turvatoimia kiristetään, mutta ei aselakeja

Yhdysvaltain joukkoammuskeluissa on kuollut tänä vuonna jo noin 300 ihmistä, mutta viranomaiset ovat voimattomia estämään niitä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

ampumavälikohtaukset
Poliisi partioi festivaalialueella Las Vegasissa 1. lokakuuta.
Poliisi partioi festivaalialueella Las Vegasissa 1. lokakuuta. David Becker / AFP

WashingtonYhdysvalloissa on suruaika. Liput ovat puolitangossa, iltapäivällä vietettiin hiljainen hetki kaikkialla maassa.

Presidentti Donald Trump on esittänyt surunvalitteluja ja lainannut Raamattua. Valkoisen talon tiedottajan mukaan vielä ei ole poliittisen keskustelun aika vielä, mutta sen tullessa Trump on valmis neuvottelemaan aseista yli puoluerajojen.

Tiedottaja antoi kuitenkin saman tien ymmärtää, ettei Trumpin kanta ole muuttunut ratkaisevasti vaalikampanjan ajoista. Silloin hän vastusti jyrkästi aselakien tiukentamista.

Tiedottajan mukaan esimerkiksi Chicagon hurjat murhatilastot osoittavat, etteivät tähänastisetkaan aselupien rajoitukset ole toimineet.

Eli ratkaisevaa uutta ei ole luvassa.

Demokraatit ovat yrittäneet virittää aselakikeskustelua. Demokraattisenaattori Richard Blumenthal sanoi olevansa raivoissaan siitä, ettei kongressi viime vuoden Orlandon ammuskelun jälkeen toiminut määrätietoisemmin. Blumenthal on kotoisin Connecticutista, joka oli viisi vuotta sitten vakavan kouluammuskelun näyttämönä.

Hillary Clinton vaati kansanliikettä vastustamaan kansallista kivääriyhdistystä NRA:ta, jonka vaikutusvalta Washingtonissa etenkin republikaanien keskuudessa on suuri.

Orlandon jälkeen olisi ollut mahdollisuus tehdä muutoksia. Nyt aika ei ole yhtä otollinen, sillä lainmuutosehdotukset eivät todennäköisesti läpäise republikaanien seulaa.

Jotain pitäisi kuitenkin tehdä, sillä GVA (Gun Violence Archive) –järjestön tilasto on karmeaa luettavaa (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan jo noin 300 yhdysvaltalaista on

saanut surmansa tänä vuonna erilaisissa joukkoampumisissa.

Yksittäisissä ampumatapauksissa kuolee joka päivä yli 90 ihmistä. Yhdysvaltalaisen lapsen todennäköisyys kuolla ammuskelussa on 14 kertaa suurempi kuin muissa länsimaissa.

Mitä sitten tehdään?

Todennäköisimmin turvatoimia lisätään. Yhdysvalloissa ihmetellään, miten Las Vegasin ampuja saattoi lastata hotellisviittiinsä niin paljon aseita kenenkään epäilyksien heräämättä.

Mies vei sviittiin ainakin 17 erilaista asetta. Lisäksi hänellä täytyi olla järeän kirveen tyyppinen ase, jolla hän pystyi rikkomaan hotellin ikkunoita.

Turvatoimet tarkoittavat lisää metallinpaljastamia ja virkavaltaa. Ulkoilmatapahtumia tai muitakaan massakokoontumisia tuskin karsitaan.

Lue lisää Las Vegasin joukkoampumisesta täältä:

Lue seuraavaksi