Hyppää sisältöön

Las Vegasin joukkosurma: Uusimmat tiedot – mies kasvatti aseidensa tulinopeutta lisälaitteella

Las Vegasin johto ja asukkaat ovat kokoontuneet suureen muistotilaisuuteen eilisen joukkosurman uhrien kunnioittamiseksi.

Ammuskelun jäljiltä eristetyn Mandalay Bay -hotellin alue kuvattuna Las Vegasissa 2. lokakuuta 2017. Ampujan ikkuna nähtävissä 32. kerroksessa, oikealla ylhäällä. Kuva: Mark Ralston / AFP

Yhdysvaltain Las Vegasissa on alkanut surutyö vuorokausi sitten tapahtuneen valtavan joukkosurman johdosta.

Maanantai-iltana paikallista aikaa (tiistai-aamuna Suomen aikaa) eri uskontokuntien edustajat, kaupunginjohto ja suuri joukko asukkaita on kokoontunut yhteiseen muistotilaisuuteen kaupungintalon edustalle.

Kaupungin katedraaliin suuntaan kävelee kilometrien mittainen jono ihmisiä, jotka kantavat kynttilöitä. He osoittavat kunnioitustaan surmatyön uhreille, samoin kuin pelastustyöntekijöille.

Ihmisiä ammuskelussa menehtyneiden muistotilaisuudessa Las Vegasin kaupungintalolla 2. lokakuuta. Kuva: Eugene Garcia / EPA

Selittämätön joukkosurma

Joukkosurma alkoi, kun Stephen Paddock -niminen mies alkoi ampua Mandalay Bay -hotellin yläkerroksen ikkunasta hotellin edustalla ollutta väkijoukkoa, joka oli kokoontunut kuuntelemaan kantri-musiikkikonserttia. Paikalla kerrottiin olleen jopa 22 000 ihmistä.

Paddock oli tuonut huoneeseen 23 ampuma-asetta. Lisäksi hänen kotoaan Mesquitesta löydettiin 19 asetta lisää. Lisäksi löydettiin suuri määrä ammuksia ja mahdollisesti pommintekotarvikkeita.

Paddock alkoi ampua noin klo 22.07 sunnuntai-iltana. Hän ehti ampua kenenkään estämättä yli kymmenen minuuttia.

Kuolonuhreja on tämänhetkisen tiedon mukaan 59 ja loukkaantuneita 530.

Uutistoimisto AP:n mukaan Paddock käytti ampuessaan laitetta, joka muuttaa puoliautomaattisen aseen lähes täysautomaattiseksi. Automaattiaseiden ostaminen on Yhdysvalloissa hyvin rajoitettua, toisin kuin puoliautomaattiaseiden.

Sen sijaan puoliautomaattiaseiden muuntaminen automaattiaseiksi on ollut kiellettyä vuodesta 1986 lähtien. Muuntaminen merkitsee sitä, että sen sijaan, että ampuja joutuisi jokaisen laukauksen ampuessaan vetämään liipaisimesta, hän voikin pitää liipaisimen pohjassa, jolloin ase ampuu sarjatulta.

Ennen vuotta 1986 valmistetut täysautomaattiaseet ovat laillisia.

Yhdysvalloissa on myös myynnissä laitteita, jotka tunnetaan nimellä "bump-stock", jotka käytännössä nostavat aseen tulinopeuden täysautomaattiaseen veroiseksi. Laite on laillinen.

Uutistoimistojen mukaan juuri Paddockilla oli käytössään kaksi "Bump-stockia" hotellihuoneessaan.

Ihmiset saapuivat Las Vegasin kaupungintalolle ammuskelun uhrien muistotilaisuuteen 2. lokakuuta. Kuva: Robyn Beck / AFP

Ampujan henkilökuva

Las Vegasin ampujan henkilöllisyyttä on päivän aikana selvitelty tarkoin.

Stephen Paddock oli 64-vuotias varakas, eläkkeellä ollut kiinteistönvälittäjä, joka harrasti innokkaasti uhkapelejä.

Hänellä ei tiettävästi ollut minkäänlaisia yhteyksiä äärijärjestöihin, eikä edes kovin suurta kiinnostusta politiikkaan tai uskontoon. Hänellä ei myöskään ollut rikosrekisteriä.

Ampujan veli Eric oli tapahtumasta tyrmistynyt. Hän kertoi, ettei voinut kuvitellakaan veljeään tekemään veritekoja.

Stephen Paddockin teko oli ilmeisestikin harkittu ja suunniteltu. Hän oli esimerkiksi käyttänyt yli kymmentä matkalaukkua saadakseen asearsenaalinsa kuljetettua huoneeseensa hotellin 32. kerrokseen.

Ammuskelunsa päätteeksi Paddock ilmeisesti surmasi itsensä.

Terroristijärjestö Isis sanoo hänen olleen palveluksessaan, mutta tälle väitteelle ei ole löydetty minkäänlaista tukea.

Lue lisää:

Uutista täsmennetty 3.10. klo 8.13 täys- ja puoliautomaattisten aseiden laillisuuden osalta.

Uutisen otsikkoa korjattu 3.10. klo 14.33. Korjattu tulivoima tulinopeudeksi.