1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Las Vegas

Yle Las Vegasissa: Ilon ja riemun kaupunki murtui suruun – "Tämä jää sydämiimme ikuisesti"

Las Vegasissa yritetään tajuta tapahtunut, mutta myös perätään aselakikeskustelua: "Jos tämä ei herätä, ei mikään".

Las Vegas
Ihmiset kokoontuivat kunnioittamaan ammuskelussa menehtyneiden ihmisten muistoa Las Vegasissa 2. lokakuuta.
Ihmiset kokoontuivat kunnioittamaan ammuskelussa menehtyneiden ihmisten muistoa Las Vegasissa 2. lokakuuta. Drew Angerer / AFP

WashingtonKun saavuin Las Vegasiin, Yhdysvaltain nykyhistorian tuhoisimmasta joukkoammuskelusta oli ehtinyt kulua reilu puoli vuorokautta. Normaalisti riehakkaasta kasinokaupungin tunnelmasta kaiken kertoo taksikuskin vastaus how are you -tervehdykseen: "Scared".

Surun ohella osaa myös pelottaa.

Las Vegasin jokapäiväinen ilonpito on muuttunut suruksi ja järkytykseksi. Taksikuljettajani ei ollut uskoa korviaan, kun sanoin haluavani Mandalay Bayhin. Hotelliin, josta 64-vuotias mies tulitti silmittömästi väkijoukkoon.

Mandalay Bay -hotellin vastaanotossa meitä sisäänkirjautuvia oli jonoksi asti, mutta ketään meistä ei päästetty vielä alkuiltapäivästä sisään. Turvallisuusviranomaiset kävivät kuulemma hotellia läpi. Useamman tunnin jälkeen hotelli alkoi päästää myös meitä uusia hotellivieraita sisään. Ampujan kerros 32 pysyi yhä suljettuna.

Eristetty alue.
Paula Vilén / Yle

"Las Vegas ei palaa ennalleen"

Las Vegasissa asuva Dianna Larkin saapui hotelli Mandalay Bayn edustalle yhdessä lukioikäisen tyttärensä Melodyn kanssa. Paikan päälle tuleminen oli kuulemma heidän yrityksensä paremmin tajuta tapahtunut.

– Tämä jää Las Vegasin asukkaiden sydämiin ikuisesti, Larkin toteaa, mutta kiirehtää lisäämään, että yhteisö hitsaantuu tragediasta entisestään yhteen.

Tähystimme Larkinien kanssa hotellin julkisivua, jossa ampujan rikkoma ikkuna näkyi rujona huutomerkkinä sunnuntai-illan tapahtumista. Rikotun ikkunan takaa näkyi välillä rikospaikkatutkijoiden kameroiden salamien välähdyksiä.

– Las Vegas muuttuu tämän jälkeen. Turvatarkastuksia hotelleihin tulee varmasti lisää, aprikoi Dianna Larkin. Yhdysvalloissa onkin jo kysytty, miten oli mahdollista, että lähes parinkymmenen aseen kanssa oli mahdollista päästä sisään kenenkään huomaamatta. Ja eivätkö esimerkiksi hotellisiivoojat huomanneet huoneessa mitään erikoista.

Las Vegasin pormestari Carolyn Goodman puhui muistotilaisuudessa kaupungintalolla 2. lokakuuta.
Las Vegasin pormestari Carolyn Goodman puhui muistotilaisuudessa kaupungintalolla 2. lokakuuta. Ethan Miller / AFP

Nevadassa sallivat aselait

Toisaalta Nevadan osavaltion aselait ovat Yhdysvaltain sallivimpien joukossa. Aseita, myös rynnäkkökiväärimallisia, saa kantaa ilman erillistä suojusta. Lisäksi Nevada ei rajoita millään tavalla ostettavien ammuksien määrää.

Aseenhankkijan ei myöskään tarvitse rekisteröityä millekään viranomaiselle. Suomalaista aseluparekisteriä ei Nevadassa tunneta.

Nevadan vapaat aselait näkyvät myös turisteille. Las Vegasissa kuka tahansa voi mennä kokeilemaan rynnäkkökiväärillä ampumista. Tosin yli 50 ihmisen hengen vaatineen verilöylyn jälkeen on vaikea kuvitella, kuka voisi kokea sen mainioksi ajanvietteeksi.

"Aselakikeskustelu nyt!"

Dianna Larkinilla on itselläänkin ase. Hän puolustaa tiukasti Yhdysvaltain perustuslain suomaa aseenkanto-oikeutta.

Las Vegasissa asuvat Dianna ja Melody Larkin saapuivat Mandalay Bayn edustalle tajutakseen paremmin tapahtuneen. "Las Vegas muuttuu tämän vuoksi", dianna Larkin uskoo.
Las Vegasissa asuvat Dianna ja Melody Larkin saapuivat Mandalay Bayn edustalle tajutakseen paremmin tapahtuneen. "Las Vegas muuttuu tämän vuoksi", dianna Larkin uskoo.Paula Vilén / Yle

– Meillä pitää olla oikeus kantaa asetta itsepuolustukseksi. Mutta nämä aseet eivät olleet itsepuolustukseen, ne olivat sota-aseita, puuskahtaa Larkin.

Larkinin mukaan itsensä kaltaisten aseenkanto-oikeutta puoltavien järkevien ihmisten pitää avata nyt keskustelu Yhdysvaltain aselaeista. Tytär Melody nyökyttelee vieressä.

– Ei ole mitään järkeä, että esimerkiksi mielenterveysongelmista kärsiville voidaan myydä aseita. Aseita hankkivien taustat pitää pystyä tarkistamaan paremmin, Melody Larkin sanoo.

Melodyn luokkatovereitakin on sairaalahoidossa. Hän on meikannut silmiensä alle musta pisteet kuin kyyneliksi ikään.

"Elämän ja kuoleman valintoja"

Brian Claypoolin silmät ovat väsyneet ja lasittuneet. Hän ei ole nukkunut silmällistäkään sunnuntai-illan verilöylyn jälkeen.

Countryfestareiden vuoksi Las Vegasiin saapunut Brian Claypool pelastui verilöylystä täpärästi, mutta pelkäsi kuolevansa tulitukseen.
Countryfestareiden vuoksi Las Vegasiin saapunut Brian Claypool pelastui verilöylystä täpärästi, mutta pelkäsi kuolevansa tulitukseen.Paula Vilén / Yle

Losangelesilainen juristi oli matkustanut Las Vegasiin varta vasten countrymusiikkifestareille. Värikäs festivaaliranneke on yhä hänen kädessään.

-Luulin ensin, että ilotulitteita ammutaan, mutta pian tajusin, että näin ei ollut. Piti tehdä valintoja elämän ja kuoleman välillä. Juostako karkuun vai piiloutua. Ajattelin, että en välttämättä selviä sieltä hengissä, Claypool kertaa sunnuntai-illan kaoottisia tapahtumia.

– Se oli järkyttävää, sydämeni jyskyttää yhä. Elämä vilisti filminauhana silmieni edessä. Mutta puhuminen sinulle ja muille auttaa, Claypool sanoo Mandalay Bay –hotellin ovella.

"Jos tämä ei herätä hallintoa, mikä?"

Tulituksesta hengissä selvinneellä on tiukat terveiset pääkaupunkiin Washingtoniin kongressiin lainsäätäjille.

– Kuinka monta joukkoampumista tämä maa tarvitsee ennen kuin tulee jotain aserajoituksia? Jos tämä ei herätä hallintoamme, enpä enää elättele toiveita, että mikään herättää, Brian Claypool huokaa.

Mandalay Bay - hotelli.
Paula Vilén / Yle
Lue seuraavaksi