Raportti: Ruotsissa on tuomittu ensimmäiset Syyrian sotasyylliset – Saksa ja Ruotsi edelläkävijöitä

Ruotsi on jo muun muassa antanut elinkautistuomion, joka perustui kenttätutkimuksiin Syyriassa.

sotarikokset
Kaksi poikaa seisoskelee kadulla ilmaiskun jälkeen Doumassa, Damaskoksen esikaupungissa.
Näkymä kadulta Doumassa, Damaskoksen esikaupungissa, ilmaiskun jälkeen lokakuussa 2014.Mohammed Badra / EPA

Syyrian sisällissodan sotasyyllisten tuomitseminen eurooppalaisissa oikeusistuimissa alkaa kantaa hedelmää, toteaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportissaan (siirryt toiseen palveluun).

Edelläkävijöitä sotasyyllisten tuomitsemisessa ovat olleet Ruotsi ja Saksa. Useat eurooppalaiset maat ovat aloittaneet Syyrian sotarikoksista epäiltyjä koskevia tutkimuksia, mutta vain Ruotsi ja Saksa ovat asettaneet heitä syytteeseen ja antaneet tuomioita.

Pommituksissa tuhoutunut talo Syyrian Aleppossa.
Raunioitunut kerrostalo Syyrian Aleppossa.Marika Kataja-Lian / Yle

Syyskuun lopussa ruotsalainen tuomioistuin tuomitsi Syyrian armeijan sotilaan ensimmäistä kertaa rikoksista Syyrian sisällissodassa. Mies tunnistettiin valokuvasta, jossa hän seisoo jalka ruumiin päällä voitonriemuisen näköisenä. Hänet todettiin syylliseksi ruumiin häpäisemiseen ja hän sai kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen.

Mies kielsi tehneensä rikoksen ja sanoi vain seuranneensa käskyjä. Hän oli hakenut Ruotsista turvapaikkaa vuonna 2015.

Elinkautinen helmikuussa Ruotsissa

Vuonna 2012 seitsemän vangitun syyrialaissotilaan tappamiseen osallistunut entinen Syyrian kapinallinen puolestaan tuomittiin Ruotsissa elinkautiseen helmikuussa, kertoi sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun). Toinen entinen kapinallinen oli toimittanut lehdelle videon surmatöistä, ja lehti paljasti teot vuonna 2013.

Surmilla ei ollut mitään yhteyttä Ruotsiin. Syyttäjät perustivatkin tuomion perusteellisiin tutkimuksiin, joita he tekivät Syyriassa ja etenkin tekopaikalla Idlibin kaupungissa.

– Meidän oli asetettava rikos oikeaan asiayhteyteen, jotta saimme määritettyä, että kyse oli sotarikoksesta eikä vain seitsemästä murhasta, yleinen syyttäjä Henrik Attorp sanoi tuolloin The New York Timesille.

Euroopassa voidaan tuomita muualla tehdyistä sotarikoksista

Eurooppalaiset tuomioistuimet voivat asettaa syytteeseen (siirryt toiseen palveluun) ihmisiä, joiden tekemillä rikoksilla on jokin yhteys kyseiseen Euroopan maahan. Vakavan sotarikosepäilyn ollessa kyseessä tuomioistuimet voivat kuitenkin asettaa ihmisen syytteeseen myös siinä tapauksessa, että linkkiä ei ole.

Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi kidutus, joukkotuhonta, hyökkäykset YK:n henkilökuntaa vastaan ja kidnappaukset. Kyseessä on kansainvälisen oikeuden yleismaailmallisen tuomiovallan periaate.

Syyrian armeijan sotilas tähystää rynnäkkökiväärillä matalaa kerrostaloa.
Syyrian armeijan sotilas tähysti rynnäkkökiväärillä matalaa kerrostaloa lokakuussa 2013.SANA / EPA

On syytä tehdä ero Syyrian ja Irakin sotarikollisten ja terrori-iskuja Eurooppaan valmistelevien ihmisten syytteeseen asettamisen välillä, Human Rights Watch muistuttaa.

Lähteet: Yle, Reuters