1. yle.fi
  2. Uutiset

Aselakien kiristäminen on Yhdysvalloissa hyvin vaikeaa – Tässä neljä syytä vastustukselle

Vaikka Yhdysvalloissa on muihin länsimaihin verrattuna eniten aseisiin liittyviä kuolemia – itsemurhia, murhia, tappoja, joukkoampumisia – aseiden rajoittaminen on osoittautunut yllättävän vaikeaksi.

Aselaki & aseenkantolupa
Asekauppias esittelee itselataavaa kivääriä
Asekauppias esitteli itselataavaa M&P 15 -kivääriä Tuckerissa, Georgiassa.Erik S. Lesser / Epa

Jälleen Las Vegasin joukkoampumisen jälkeen on viriämässä keskustelu siitä, miten ampuja sai hankituksi aseensa ja pitäisikö aseiden hankkimista rajoittaa.

Jälleen kerran rajoitusten kiristäminen jäänee aikeeksi. Yhdysvalloissa on yritetty kiristää aseiden hankintaa koskevia säädöksiä (siirryt toiseen palveluun) useita kertoja viime vuosina, viimeksi viime vuoden kesäkuussa.

Silloin presidentti Barack Obama yritti Orlandon yökerhoampumisen jälkeen saada kongressissa lävitse neljä aloitetta, jotka olisivat muun muassa tehneet ostajan taustojen selvittämisestä pakollisen myös asemessuilla ja internetmyynnissä. Yritys kilpistyi republikaanien vastustukseen. (siirryt toiseen palveluun)

Aseiden määrä yksityistalouksissa on kuitenkin selvästi yhteydessä asekuolemien määrään. Tämä näkyy hyvin allaolevasta grafiikasta.

Aseiden omistus verrattuna asekuolemiin osavaltioittain grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain kansalaisia on maailman väestöstä noin 4,4 prosenttia, mutta pienaseista jopa liki puolet on amerikkalaisilla (siirryt toiseen palveluun). Sadalla siviilillä on keskimäärin 88 asetta (Small arms survey vuodelta 2007). Luku on maailman suurin.

Joukkoampumisia tapahtuu Yhdysvalloissa keskimäärin päivittäin (siirryt toiseen palveluun), kun sellaisiksi määritellään tapaukset, joissa on haavoittunut vähintään neljä ihmistä. Valtaosa tapauksista ei vain ylitä uutiskynnystä Euroopassa.

Siinä missä esimerkiksi Saksassa tehtiin ampumalla vuonna 2012 keskimäärin 1,9 henkirikosta miljoonaa asukasta kohden ja Suomessa 4,5, Yhdysvalloissa tapettiin aseella 29,7 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Yhdysvallat ei ole maailman pahin tässä suhteessa, mutta pahin kehittyneistä länsimaista.

Miksi näin on? Mikseivät tilastot tai edes raa'at joukkosurmat johda aserajoituksiin?

1) Aseenkanto-oikeus on taattu perustuslaissa

Yhdysvallat on yksi neljästä maailman maasta (siirryt toiseen palveluun)(Meksikon, Haitin ja Guatemalan ohella), jossa aseen omistamisen ja kantamisen oikeus on taattu perustuslaissa, sen toisessa lisäyksessä. Tarkoituksena oli taata jokaiselle kansalaiselle mahdollisuus puolustaa itseään ja maataan sisäisiä ja ulkoisia hyökkääjiä vastaan.

Tulkinta vaihtelee eri osavaltioissa. Nevadassa oikeudet ovat poikkeuksellisen laajat (siirryt toiseen palveluun). Osavaltiossa ei esimerkiksi vaadita lupia aseiden hankkimiseen tai kantamiseen, eikä odotusaikaa ole aseen hankkimisessa. Äänenvaimentimet ovat sallittuja.

Vuonna 1968 säädettiin Gun Control Act, joka muun muassa kieltää aseiden myynnin rikollisille, huumeidenkäyttäjille ja mielisairaille ja vaati asekauppiaita hankkimaan toimiluvan. Aseenoston alaikärajaksi asetettiin 21 vuotta. Lakiin on tehty sittemmin useita muutoksia.

2) Vahva etujärjestö ajaa aseenkanto-oikeutta

Aseenkannon puolesta puhuu erityisesti Kansallinen kivääriyhdistys NRA, joka on 1871 perustettu aseharrastajien järjestö. Sillä on viitisen miljoonaa jäsentä ja mittava omaisuus, joiden turvin se lobbaa itselleen tärkeitä aloitteita ja ajaa oikeusjuttuja.

NRA myös tukee vaaleissa ehdokkaita, joiden se katsoo ajavan vapaan aseenkanto-oikeuden asiaa. Donald Trump on presidenttiehdokkaista (siirryt toiseen palveluun) saanut eniten NRA:n rahaa, yli 30 miljoonaa dollaria (siirryt toiseen palveluun) viime presidentinvaalikampanjaan.

Huhtikuussa presidentti Trump julisti NRA:n vuosikokouksessa, (siirryt toiseen palveluun) että järjestöllä on nyt "todellinen ystävä ja puolustaja Valkoisessa talossa".

3) Kansalaiset kannattavat rajoituksia, mutta vain hetken

Poliitikkoihin ei kohdistu paineita äänestäjien taholta riittävästi, jotta rajoituksia laadittaisiin. Amerikkalaisten enemmistön tuki aserajoituksille pompahtaa yleensä joukkoampumisten jälkeen (siirryt toiseen palveluun), mutta se myös hälvenee nopeasti.

Joukkoampumisen vaikutus aserajoitusten kannatukseen - graafi
Yle Uutisgrafiikka

Yllä olevasta grafiikasta näkee, miten mediahuomiota saaneet joukkoampumiset eivät välttämättä lisää lainkaan aserajoitusten suosiota.

Pew Research Centerin mielipidetutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan enemmistö amerikkalaisista (83 prosenttia) kyllä tunnistaa aseväkivallan ongelmaksi, mutta yksityiskohdat hajottavat kantoja.

Aseenomistajille omistusoikeus on hyvin tärkeä, 74 prosenttia pitää sitä keskeisenä oikeutena. 67 prosenttia aseenomistajista on hankkinut aseen itseään suojellakseen: pelotteeksi tai siltä varalta, että rikollinen uhkaa heitä.

4) Asekysymys on politisoitunut

Rajoitusten läpimeno on varsinkin nyt hyvin epätodennäköistä, kun republikaanisella puolueella on enemmistö kongressin molemmissa kamareissa.

Puoluelinjan ylittäviäkin poliitikkoja on olemassa. Tunnetuin esimerkki on republikaanipresidentti ja itsekin NRA:n jäsen Ronald Reagan (siirryt toiseen palveluun).

Virkakautensa aikana Reagan tuki vapaata aseoikeutta. Virkakautensa jälkeen hän kuitenkin asettui kannattamaan vuonna 1993 voimaan astunutta Brady Actia, joka vaati aseiden ostajien taustojen tarkistamista ja viiden päivän odotusaikaa. Samoin Reagan tuki vuonna 1994 voimaan tullutta puoliautomaattisten aseiden kieltoa. Kielto oli voimassa kymmenen vuotta.

Mutta keskimäärin republikaaniedustajat sekä puolueen kannattajat suhtautuvat rajoituksiin selvästi kielteisemmin kuin demokraatit.

Puolueiden kannattajien eri rajoitusehdotuksia koskevat mielipide-erot
Yle Uutisgrafiikka

Kuten yllä olevasta voi huomata, republikaanien kannattajista lähes puolet on sitä mieltä, että siviilien pitää voida hankkia automaattiaseitakin.

_Lue lisää: _Keskustelu aselaeista ryöpsähti Yhdysvalloissa Las Vegasin jälkeen: Clinton kiinnitti huomion äänenvaimentimiin

Analyysi: Las Vegasin turvatoimia kiristetään, mutta ei aselakeja

Toimittajalta: Yhdysvallat maksaa vapaista aselaeistaan kovaa hintaa

Jutusta korjattu 4.10. maininta aseiden määrästä: sadalla amerikkalaisella on 88 asetta (ei siis 88:lla amerikkalaisella sadasta). Lisäksi korjattu maininta vuoden 1994 aselaista: kyse oli puoliautomaattisten aseiden kiellosta, automaattiaseet on kielletty jo vuoden 1986 laissa.

Lue seuraavaksi